Η χώρα που κάθε 3 ημέρες μια γυναίκα δολοφονείται από τον σύντροφό της

Σίγουρα όταν διαβάσετε ότι αυτή η χώρα είναι η Γερμανία, δεν θα το πιστέψετε. Κι όμως. Στη Γερμανία κάθε μέρα κάποιος άνδρας επιχειρεί να δολοφονήσει τη σύντροφό του ή την πρώην του. Και μια φορά στις τρείς ημέρες το καταφέρνει. Οι γυναικείες οργανώσεις αντιδρούν για τις ποινές τις οποίες χαρακτηρίζουν «πολύ ήπιες».

Η Γιούλια Σέφνερ, επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου της Έσσης κατά της οικιακής βίας, αναφέριε πως η «δολοφονία ενός συντρόφου δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη». Κι αυτό γιατί πρόκειται για την κορύφωση μια μακροχρόνιας οικιακής βίας, που συνήθως ξεκινά με προσβολές, σωματικές και οικονομικές πιέσεις, εξηγεί.

Οι γυναικείες οργανώσεις κατακρίνουν τον τρόπο που τα γερμανική ΜΜΕ παρουσιάζουν τις συγκεκριένες ειδήσεις, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Έχουν συνήθως τίτλους όπως «οικογενειακή τραγωδία», «εpωτικό δράμα», «έγκλημα ζήλιας». Ωστόσο όπως λέει η Βανέσα Μπελ από την οργάνωση γυναικών «Terre des Femmes», αυτός ο τρόπος επηρεάζει το πως κατηγοριοποιούνται αυτά τα εγκλήματα. Ως προσωπική υπόθεση. Ως γεγονότα μεμονωμένα, που δεν αποτελούν πρόβλημα για την υπολοιπη κοινωνία. Ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

«Συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο θέμα ταμπού στη Γερμανία. Η γκρίζα ζώνη είναι μεγάλη, τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν μόνο πράξεις βίας που έχουν καταγγελθεί ή που έχουν κολαστεί ποινικά. Αλλά έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το 2014 δείχνει ότι μόνο μια στις τρεις περιπτώσεις οικιακής βίας καταγγέλλεται στην αστυνομία».

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο πρώην σύντροφος μιας 35χρονης, τη μαχαίρωσε 18 φορές. Η γυναίκα πέθανε λίγα λεπτά αργότερα μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της. Η Σέφερ ήταν εισαγγελέας στην περιοχή. Έφτασε στην σκηνή του εγκλήματος και σήμερα θυμάται πως επρόκειτο για μια κλασσική περίπτωση.

Πηγή e-daily.gr/