Η φωνή προδίδει το χαρακτήρα μας σε δευτερόλεπτα

Μας καταλαβαίνουν… σε λιγότερο από ένα λεπτό!

Συνηθίζουμε να λέμε ότι καταλαβαίνουμε τον χαρακτήρα κάποιου με το που ανοίγει το στόμα του. Πράγματι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στη δικτυακή επιθεώρηση “PLoS One”, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αφού χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να “σκιαγραφήσουμε” την προσωπικότητα ενός ατόμου με βάση και μόνο τη φωνή του τη στιγμή που θα μας πει έστω και μια κουβέντα.

Είναι γνωστό ότι η φωνή μεταδίδει ευαίσθητα σήματα που προδίδουν το φύλο, την ηλικία, ακόμη και τη φυσική κατάσταση ή ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Ωστόσο ο Φιλ Μακ Αλίρ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης αναρωτήθηκαν αν μπορούμε να έχουμε μια άμεση εντύπωση με βάση τη φωνή ενός ατόμου.

Προκειμένου να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημά τους οι ερευνητές ηχογράφησαν 64 άτομα ενόσω εκείνα διάβαζαν ένα κείμενο. Στη συνέχεια απομόνωσαν τη λέξη “γεια” την οποία είχαν χρησιμοποιήσει κατά την ανάγνωση οι εθελοντές και ζήτησαν από 320 άλλα άτομα να βαθμολογήσουν τις φωνές που άκουγαν σε μια κλίμακα από το 1 ως το 9 σε ό,τι αφορούσε 10 διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας – συμπεριλαμβανομένων της αξιοπιστίας, της κυριαρχίας και της ελκυστικότητας.

Παρότι δεν είναι σαφές πόσο ακριβείς μπορεί να είναι τέτοιες στιγμιαίες κρίσεις, το σίγουρο είναι ότι όλοι μας τις κάνουμε και πολύ γρήγορα. “Μείναμε έκπληκτοι από το πόσο παρόμοιες ήταν οι αξιολογήσεις των 320 εθελοντών” σημείωσε ο δρ Μακ Αλίρ. Σε μια κλίμακα στην οποία το 0 αντιστοιχούσε στο ότι το άτομο δεν συμφωνούσε με κάποιο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που αποδιδόταν στον κάθε εθελοντή με βάση τη φωνή του και το 1 στο ότι το άτομο συμφωνούσε πλήρως με το εκάστοτε χαρακτηριστικό, το σκορ για τα 10 χαρακτηριστικά που ετέθησαν… επί τάπητος ήταν 0,92 – γεγονός που σημαίνει ότι οι πιο πολλοί εθελοντές συμφωνούσαν σε μεγάλο βαθμό με το πόσο κάθε φωνή αντιπροσώπευε κάθε χαρακτηριστικό.

Πηγή typothes.gr/