Η τέχνη της σκέψης: ο Graham Wallas για τα 4 στάδια της δημιουργικότητας

Πώς να κυριαρχήσεις στην όμορφη ώσμωση συνειδητού και ασυνείδητου, εκούσια ή ακούσια, σκόπιμα και συγκυριακά.

Το 1926 ο κοινωνικός ψυχολόγος και ιδρυτής του London School of Economics Graham Γουάλας, έγραψε την “Τέχνη της Σκέψης” , ένα έργο για το πώς λειτουργεί η δημιουργικότητα, – μια θεωρία διορατική που περιγράφει τα τέσσερα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας, με βάση τόσο τις δικές εμπειρικές παρατηρήσεις του όσο και τους λογαριασμούς των διάσημων εφευρετών. Αν και, δυστυχώς , το βιβλίο έχει εξαντληθεί από καιρό, με σωζόμενα αντίγραφα που πωλούνται για μια περιουσία και είναι διαθέσιμα σε λίγες δημόσιες βιβλιοθήκες, η ουσία του μοντέλου Γουάλας έχει διατηρηθεί σε ένα κεφάλαιο του θησαυρού 1976.

Το Ερώτημα Δημιουργικότητα (δημόσια βιβλιοθήκη) – μια πολύτιμη επιλογή των διαλογισμών και των προσεγγίσεων για τη δημιουργικότητα από μερικά από τα μεγαλύτερα μυαλά της ιστορίας .Ο Γουάλας παρουσιάζει τα τέσσερα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας – την προετοιμασία , την επώαση , το φωτισμό και τον έλεγχο – με μία λεπτή ώσμωση συνειδητής και ασυνείδητης εργασίας . Οι φάσεις αυτές έχουν ως εξής:

1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κατά το στάδιο της προετοιμασίας, το πρόβλημα ” διερευνάται προς όλες τις κατευθύνσεις “, όπως ο στοχαστής ετοιμάζει την ψυχική του κατάσταση για την σπορά των σπόρων του εδάφους. Συνιστά τη συσσώρευση των πνευματικών πόρων εκ των οποίων θα εκπορεύσουν τα δεδομένα για την κατασκευή των νέων ιδεών. Είναι πλήρως εναρμονισμένη με όλες τις αισθήσεις και συνεπάγεται το κομμάτι έρευνας, το τμήμα σχεδιασμού, το τμήμα εισαγωγής του μυαλού στο σωστό πλαίσιο και την απόλυτη προσοχή . Ο Γουάλας γράφει :

“Ο μορφωμένος άνθρωπος μπορεί, στο στάδιο της προετοιμασίας, εθελοντικά να ακολουθήσει τους κανόνες ως προς τη σειρά, με την οποία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του σε διαδοχικά στοιχεία” .

2. ΕΠΩΑΣΗ

Στη συνέχεια έρχεται σε μια περίοδο ασυνείδητης επεξεργασίας, κατά την οποία δεν υπάρχει άμεση προσπάθεια που ασκείται σε βάρος της επίλυσης του προβλήματος, κάτι που σημάδεψε και τον τρόπο σκέψης του Αϊνστάιν. Ο Γουάλας σημειώνει ότι το στάδιο έχει δύο αποκλίνοντα στοιχεία – το “αρνητικό γεγονός” ότι κατά τη διάρκεια της επώασης δεν λειτουργούμε συνειδητά – σκόπιμα σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, και το «θετικό γεγονός» μια σειρά από αισθήσεις, ακούσια ψυχικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα.

Γράφει :”Η εθελοντική αποχή από τη συνειδητή σκέψη για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί, μόνη της, να πάρει δύο μορφές : η περίοδος αποχής μπορεί να περάσει είτε σε συνειδητή πνευματική εργασία σε άλλα προβλήματα ή σε χαλάρωση από όλες τις αισθήσεις για διανοητική εργασία. Το πρώτο είδος της επώασης εξοικονομεί χρόνο και συχνά είναι το καλύτερο.”

Ο TS Eliot θα έρθει να επαναλάβει την αξία της επώασης επτά χρόνια αργότερα στο δικό του διαλογισό σχετικά με το ρόλο της ιδέας – επώασης στη δημιουργική διαδικασία, όπως θα συνέβαινε με πολλά άλλα μεγάλα μυαλά: Ο Alexander Graham Bell μίλησε για τη δύναμη από «ασυνείδητη διανόηση» και ο Lewis Carroll υποστήριξε για τη σημασία της ψυχικής εξάσκησης.

Ο Γουάλας, μάλιστα, προτείνει μια τεχνική για τη βελτιστοποίηση των καρπών του σταδίου επώασης – κάτι που η σύγχρονη ψυχολογία της παραγωγικότητας θα έρχονταν να επιβεβαιώσει- εσκεμμένα την οικοδόμηση διακοπών της συμπυκνωμένης προσπάθειας στη ροή εργασίας μας :Μπορούμε να πάρουμε συχνά περισσότερο αποτέλεσμα ασχολούμενοι με τον ίδιο τρόπο από την αρχή με πολλά προβλήματα στη διαδοχή, και οικειοθελώς αφήνοντας τα ημιτελή, ενώ θα στραφούμε σε άλλα, παρά με το πέρας της εργασίας μας για κάθε πρόβλημα σε μια συνεδρίαση.

3. ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Μετά από την επώαση είναι το στάδιο του φωτισμού, το οποίο ο Γουάλας ονομάτισε έτσι με βάση την γαλλική έννοια “ξαφνικός φωτισμός “του πολυμαθή Ανρί Πουανκαρέ – ότι με τη λάμψη της διορατικότητας όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά το στάδιο της προετοιμασίας έχουν επιπλεύσει ελεύθερα γύρω κατά τη διάρκεια της επώασης και τώρα είστε έτοιμοι να κάνετε κλικ σε έναν διαφωτιστικό νέο σχηματισμό. Όμως, Γουάλας νουθετεί :

Αν ορίσουμε έτσι το στάδιο φωτισμού ώστε να περιορίζεται σε αυτό το στιγμιαίο «flash», είναι προφανές ότι δεν μπορεί να το επηρεασθεί με την άμεση προσπάθεια της θέλησης. Γιατί μόνο θα μας φέρει στις ψυχολογικές εκδηλώσεις που διαρκούν για μια στιγμή του χρόνου. Από την άλλη πλευρά , το τελικό ” flash “, ή ένα “κλικ ” … είναι το αποκορύφωμα ενός επιτυχημένου τρένου του συνεταιρίζεσθαι, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα και από το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχουν προηγηθεί μια σειρά από δειλά και ανεπιτυχή τρέν. Η σειρά των ανεπιτυχών αμαξοστοιχιών της σύνδεσης μπορεί να διαρκέσει για περιόδους που κυμαίνονται από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετές ώρες.

[ …]Μερικές φορές το επιτυχές τρένο φαίνεται να αποτελείται από ένα μόνο άλμα του συνεταιρίζεσθαι ή των διαδοχικών αλμάτων που είναι τόσο ταχεία, ώστε να είναι σχεδόν στιγμιαία. Δεκαετίες αργότερα ο Stephen Jay Gould θα έρθει να συμφωνήσει ότι αυτά τα ” τρένα της ένωσης” – οι συνδέσεις μεταξύ των φαινομενικά ασύνδετων δεδομένων – είναι το μυστικό της μεγαλοφυίας .

4. ΕΛΕΓΧΟΣ

Το τελευταίο στάδιο συνιστά μία εσκεμμένη προσπάθεια για τον τρόπο ελέγχου της εγκυρότητας της ιδέας και τη μετουσίωσή της σε μια ακριβή μορφή . Για άλλη μια φορά ο δανεισμός από τις πρωτοποριακές θεωρίες του Poincaré είναι γεγονός. Ο Γουάλας αναφέρει :

“Όσο για τους υπολογισμούς τους, θα πρέπει να γίνονται κατά τη δεύτερη περίοδο της συνειδητής εργασίας που ακολουθεί την έμπνευση και στην οποία τα αποτελέσματα της έμπνευσης θα επαληθευθούν και οι συνέπειες θα συναχθούν. … Απαιτούν πειθαρχία ,προσοχή και, κατά συνέπεια, συνειδητή εργασία. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι η αλληλεπίδραση των σταδίων και το γεγονός ότι κανένα από αυτά δεν υπάρχει σε απομόνωση από τα υπόλοιπα, γιατί ο μηχανισμός της δημιουργικότητας είναι ένα πολύπλοκο μηχάνημα αναρίθμητων διαρκώς κινούμενων κομματιών”

Ο Γουάλας σημειώνει :”Κατά την καθημερινή ροή της σκέψης αυτά τα τέσσερα διαφορετικά στάδια επικαλύπτονται συνεχώς το ένα από τον άλλο καθώς εξερευνούμε διαφορετικά προβλήματα . Ένας οικονομολόγος διαβάζοντας ένα Blue Book, ένας φυσιολόγος βλέποντας ένα πείραμα μπορεί ” να είναι ” έλεγχος ” για τα συμπεράσματά του σε ένα τρίτο πρόβλημα.

[…] Ωστόσο, ακόμη και όταν η επιτυχία στη σκέψη σημαίνει ότι η δημιουργία είναι όμορφη και αληθινή και όχι η λύση ενός προδιαγεγραμμένου προβλήματος, τα τέσσερα στάδια της προετοιμασίας, της επώασης, του φωτισμού και της επαλήθευσης του τελικού αποτελέσματος μπορεί γενικά να διακρίνονται από τα υπόλοιπα”.

Πηγή thessalonikiartsandculture.gr/