Η σπάνια μορφή φαγούρας από ηλιακό έγκαυμα και πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες μπορεί να προκαλέσουν πολλές βλάβες στο δέρμα, καθώς και έντονο πόνο αν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις. Και σαν να μην ήταν ένα επίπονο έγκαυμα αρκετό, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να κλιμακωθεί. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «hell’s itch» (έντονη φαγούρα από έγκαυμα).

Τι είναι αυτή η έντονη φαγούρα

Πρόκειται για μια σπάνια, εξαιρετικά δυσάρεστη αντίδραση από ηλιακό έγκαυμα, λέει στον ιστότοπο Insider ο δερματολόγος Ντέιβιντ Τ. Λέφελ, επικεφαλής του τμήματος Δερματολογικής Χειρουργικής και Ογκολογικών Προγραμμάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Συνήθως εμφανίζεται δύο ημέρες μετά το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα και διαρκεί δύο ή περισσότερες ημέρες.

«Περιγράφεται ως μια ενοχλητική, ανεξέλεγκτη φαγούρα στο προσβεβλημένο δέρμα. Μερικοί την περιέγραψαν σαν ένα γυαλόχαρτο που τρίβεται στο δέρμα ή σαν να υπάρχουν καρφίτσες και βελόνες πάνω στο σώμα», λέει ο Λέφελ.

Η επιστημονική βιβλιογραφία έχει ελάχιστες πληροφορίες για τον κνησμό αυτό. Παρά την έλλειψη συγκεκριμένων ιατρικών στοιχείων σχετικά με το θέμα, ο Λέφελ πιστεύει στην σοβαρότητα της πάθησης. 

Τι την προκαλεί

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσο λίγες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την σπάνια πάθηση, οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί την φαγούρα. Ομως ο Λέφελ εκτιμά ότι σχετίζεται με τον τραυματισμό των ιστών που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα.

Υποστηρίζει ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ακραίες αντιδράσεις στις χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα και σχετίζονται με φαγούρα και πόνο. Επιπλέον, αναφέρει μερικές μελέτες σχετικά με το ηλιακό έγκαυμα που δείχνουν ότι η απελευθέρωση χημικών μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στον πόνο.

Πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Επειδή αυτή η σπάνια φαγούρα (hell’s itch) δεν είναι πλήρως κατανοητή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. «Η κατάσταση είναι αυτοπεριοριζόμενη, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί, οπότε θα περάσουμε μερικές μέρες δυνητικά σοβαρής δυσφορίας», λέει ο Λέφελ.

Υπάρχουν τρόποι για ανακούφιση από την ταλαιπωρία. Ποιες είναι οι μέθοδοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε στο σπίτι, σύμφωνα με τον Λέφελ:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (μόνο με συνεννόηση με τον γιατρό)
  • Αντιισταμινικά φάρμακα
  • Τοπική κρέμα στεροειδούς δράσης
  • Απαλές ενυδατικές κρέμες
  • Λουτρό βρώμης σε χλιαρό νερό

Πρέπει επίσης να αποφύγουμε τα ζεστά ντους και τις κρέμες με άγνωστα φυτικά συστατικά, λέει ο Λέφελ. Αυτό ισχύει για κάθε τύπο ηλιακού εγκαύματος, αλλά ειδικά για την «hell’s itch».

Πηγή huffingtonpost.gr/