Η πολιτεία των ΗΠΑ που κάποτε ήταν ανεξάρτητη χώρα

Η ιστορία των ΗΠΑ είναι αρκετά πλούσια αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για χώρα σχεδόν 250 ετών. Οι αποίκισή της ωστόσο άρχισε πολύ πριν γίνει ομοσπονδιακό κράτος και η διεκδίκηση των εδαφών της κρύβει πολλά άγνωστα ιστορικά γεγονότα.

Ένα από αυτά ήταν όταν η πολιτεία του Vermont αποφάσισε τον Ιανουάριο του 1777 να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1777, ήταν στην δικαιοδοσία της αποικίας της Νέας Υόρκης, αλλά θέλοντας να ξεφύγει από τον πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και της Νέας Υόρκης, αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη.

Το πρώτο της όνομα ήταν New Connecticut αλλά τον Ιούνιο του ίδιου έτους οι εκπρόσωποι των κατοίκων της επέλεξαν τον όνομα Vermont, μια ελεύθερη μετάφραση του γαλλικού «Πράσινου Βουνού». Το ανεξάρτητο Vermοnt ήταν και το πρώτο μέρος που συνέταξε σύνταγμα στην Βόρεια Αμερική. Το Σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ στις 8 Ιουλίου του 1777 και ήταν ένα από τα πιο φιλελεύθερα συντάγματα, αφού νομοθέτησε το δικαίωμα της ψήφου για όλους τους άνδρες ανεξάρτητα τάξης, περιουσίας και καταγωγής ενώ απαγόρευε ρητά και τον θεσμό της δουλείας.

Πρώτος κυβερνήτης του την επόμενη χρονιά ήταν ο Thomas Chittenden. To Vermont παρέμεινε ανεξάρτητο την δεκαετία του 1780, αν και το Κογκρέσο αρνήθηκε να το αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο από την πολιτεία της Νέα Υόρκης και δεν το συμπεριέλαβε στις ένωση των πολιτειών μέχρι να λύσει τις διαφορές μαζί της. Οι κάτοικοι του απογοητεύτηκαν και προσπάθησαν μέχρι και να πείσουν τους Βρετανούς να γίνουν μέρος του Καναδά, ο οποίος τότε ήταν ακόμα υπό τον έλεγχό τους.

Το Vermont παρέμεινε τελικά ανεξάρτητη χώρα για 14 χρόνια μέχρι το 1791, δυο χρόνια αφού ο George Washington έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, καθώς οι πολιτικές γύρω από την δουλεία απειλούσαν να διαχωρίσουν τις ΗΠΑ, το Vermont έγινε η 14η πολιτεία του νέου έθνους, εξυπηρετώντας ως μια ελεύθερη αντισταθμιστική πολιτεία απέναντι στο Kentucky που μπήκε στην Ένωση το 1792, και υποστήριζε το θεσμό της δουλείας. Πλέον σήμερα είναι ο νούμερο ένα χειμερινός τουριστικός προορισμός για τους κατοίκους της Νέας Υόρκης και των γύρω περιοχών.

Πηγή e-daily.gr/