Η ιστορία του Ιερού Κελλιού του Ιωάννου Χρυσοστόμου Καζάκου στο Άγιο Όρος συνεχίζεται με την προσπάθεια ενός δικού μας ανθρώπου.

Ο μοναχός Θεοδόσιος κατά κόσμον Πασχάλης Κοσμά από το Παραλίμνι, το 2007  αναχώρησε από την Κύπρο, με προορισμό το Άγιο Όρος. Για 13 χρόνια, βρισκόταν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, μέχρι το 2020. Έπειτα πήγε με τη χάρη της Παναγίας στο Κελλί του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, το οποίο βρίσκετε κοντά στις Καρυές του Αγίου Όρους. Μέχρι και σήμερα, με τη βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας, ο π. Θεοδόσιος και η συνοδεία αυτού προσπαθούν να  ανοικοδομήσουν το Κελλί γιατί ήταν σχεδόν γκρεμισμένο και καμένο από τους αντάρτες το 1945. Για την συλλογή των χρημάτων και για την ανοικοδόμηση του Ιερού Κελιού, προσφέρονται ως βοηθήματα εικόνες της Παναγίας και των Αγίων αλλά και διάφορα εργόχειρα όπως κομποσκοίνια, θυμίαμα, σταυρουδάκια, κεριά και άλλα. Ακόμα και με τα πιο ελάχιστα έσοδα που θα μαζευτούν, θα ανοικοδομήσουν το Κελλί, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν  δωρεάν  τους προσκυνητές που ταξιδεύουν μέχρι εκεί αλλά και να συνεχίσουν την ύπαρξη του Κελλιού. 

Το κελλί αυτό θεωρείτε ένα από τα παλαιότερα. Το έτος της ιδρύσεώς του είναι άγνωστο, αλλά από σωζόμενα στοιχεία μαθαίνουμε ότι υπάρχει εδώ και 700 χρόνια. Μέχρι τα λυπηρά γεγονότα του 1821 εδώ κατοικούνταν Έλληνες. Μετά στο κελλί αυτό εγκαταστάθηκαν ρώσσοι μοναχοί. Πρώτος γέροντας του κελλιού ήταν ο πνευματικός όλων των Ρώσσων μοναχών του Αγίου Όρους – ιερομόναχος Αρσένιος. Στον βίο του γράφει: «… και εγκατέλειψαν την Σκήτη και πήραν ένα απόμερο και ήσυχο κελλί της Μονής Ιβήρων αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο. Πριν αυτό ήταν ένα μεγάλο κελλί αλλά τον καιρό της εισβολής των τούρκων σχεδόν εντελώς καταστράφηκε…» Μετά τον Αρσένιο γέροντας του κελλιού έγινε ο μαθητής του, μοναχός Ιωσήφ από τα Καρούλια, και ύστερα ο μοναχός Μιχαήλ. Το 1887 μετά το Θάνατο του πατρός Μιχαήλ, η σύναξη της Μονής Ιβήρων εξέλεξε τον μοναχό Κωνσταντίνο γέροντα του κελλιού.

Ο πατήρ Κωνσταντίνος καταγόταν από τους κοζάκους του Ντον (ποταμός στην νότια Ρωσία, κοντά στη Μαύρη θάλασσα). Γεννήθηκε το 1842. Για 20 χρόνια εξυπηρέτησε στον στρατό ως κοζάκος. Έλαβε μέρος στο ρώσσο-τούρκικο πόλεμο και στην καταστολή της πολωνικής επαναστάσεως. Για την γενναιότητα είχε βραβευτεί μερικές φορές.

Ο πατήρ Κωνσταντίνος έχτισε μερικά κτήρια, ανακαίνισε και πλάτυνε τον ναό του Αγίου Χρυσοστόμου. Εγκαίνια του ναού και των κτηρίων εκτέλεσε ο μητροπολίτης Νείλος 27 Ιανουαρίου 1900.

Το κελλί είχε δύο στέρνες για βρόχινο νερό, με το οποίο πότιζαν τον κήπο. Επίσης υπήρχε μια πηγή, που έδινε νόστιμο πόσιμο νερό. Όπως λέει η παράδοση αυτή η πηγή ανοίχτηκε πριν 500 χρόνια την ημέρα της γιορτής του Αγίου Χρυσοστόμου. Στον κήπο υπήρχε ένα δένδρο με κορμό πάχους 5 μέτρα από την ρίζα του οποίου πήγαζε νερό.

Στο κελλί αυτό είχε και μερικά κειμήλια: ένα τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού, 9 μικρά τεμάχια διάφορων λειψάνων και μερικές παλαιές εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου κλπ.

Τυπικό του κελλιού ήταν αυστηρά κοινοβιακό. Όταν ξεκίνησε ο ρώσσο-ιαπωνικός πόλεμος ο πατήρ Κωνσταντίνος, κινούμενος από αγάπη προς την Πατρίδα του, με την άδεια του Ερυθρού Σταυρού, μαζεύει 53 μοναχούς και δοκίμους από το Άγιον Όρος και πηγαίνει στον πόλεμο ως τραυματιοφόρος. Για αυτό το γεγονός έγραψαν πολύ στις ρωσσικές εφημερίδες. Για αυτό το ανδραγάθημα (γενναία πράξη) ο ίδιος Τσάρος Νικόλαος ο 2ος με όλη του την οικογένεια δέχτηκε τον πατέρα Κωνσταντίνο στο βασιλικό του παλάτι, του εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη και τον βράβευσε με χρυσό επιστήθιο σταυρό. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1911 στο κελλί έφτασε μία καμπάνα με βάρος 400 κιλά – ευλογία του Τσάρου Νικολάου του 2ου. Στις 26 Αυγούστου 1913 ο πατήρ Κωνσταντίνος κοιμήθηκε.

Σήμερα κοντά στο κελλί περνά ο δρόμος Καρυές – Ιβήρων. Από αυτόν τον δρόμο φαίνονται ερείπια της εκκλησίας, η οποία με ένα κτήριο κάηκαν είτε την περίοδο του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου είτε μερικά χρόνια αργότερα.

Ο μοναχός Θεοδόσιος και η συνοδεία αυτού φτειάχνουν λοιπόν εικόνες της Παναγίας και των Αγίων, διάφορα εργόχειρα όπως κομποσκοίνια, θυμίαμα, σταυρουδάκια, κεριά και άλλα, όπου διατίθενται για πώληση και μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα των φίλων του Ιερού Κελλιού στο facebook Ιερό Κελλί Ιωάννου Χρυσοστόμου Καζάκου. 

Επίσης όποιος θέλει και έχει τη δυνατότητα για εισφορές υπάρχει και αριθμός λογαριασμού τραπέζης στο όνομα του κελλιού. 

ΙΒΑΝ: 

Τράπεζα Πειραιώς 

GR59 0171 4390 0064 3915 1568 509

SWIFT-BIC PIRBGRAA

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news