Η επίδραση της διαμόρφωσης του τουρισμού στην οικονομία
Ο τουρισμός αποτελεί για την Κυπριακή οικονομία έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης και εισροής εσόδων. Το Volt έκανε μια ανασκόπηση ρωτώντας διάφορους μόνιμους κατοίκους και επιχειρηματίες σε διάφορους κλάδους που επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τη σημασία της διαμόρφωσης του τουρισμού για την οικονομία.
Της Ιωάννας Τζούλιου
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΛΩΜΟΥ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΧΩΡΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Ο Μιχάλης Σολωμού μας αναφέρει πως η οικονομία στον τόπο μας εχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό καθώς ο αναμενόμενος τουρισμός θα ήταν πάνω απο 800.000 με Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες. Ο χρόνος αντίδρασης και κάλυψης των αναγκών απο τις απώλειες ήταν μηδαμινός
γιατί ο πόλεμος ξεκίνησε λίγο πριν την καλοκαιρινή σεζόν. Ευελπιστεί πως όσο προχωράει η σεζόν η κατάσταση θα βελτιώνεται, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε αεροπορική σύνδεση με κάποιες χώρες όπως η Γαλλία και η Ουγγαρία και τώρα πραγματοποιούνται 20 πτήσεις εβδομαδιαία. Ακόμα έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει κάποια αύξηση αριθμού τουριστών που έρχονται από τη Γερμανία , Σκανδιναβία, Πολωνία , Αυστρία και Ισραήλ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καλύψουν τις απώλειες που υπάρχουν από των Ρωσικό Τουρισμό, καθώς ήταν μια ιδιαίτερη αγορά που ξεκινούσε απο 1η Απριλίου και τελείωνε 30 Νοεμβρίου.
ΠΑΝΙΚΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ- ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ
Ο Πανίκκος Κωνσταντίνου μας εξηγεί πως οι Ρώσοι τουρίστες είναι απαραίτητοι για επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και εκδρομών, γιατί προτιμούσαν τις εκδρομές. Ενδιαφερόντουσαν να αγοράσουν εκδρομές σε θρησκευτικούς χώρους, αρχαιολογικούς χώρους και γενικά, αξιοθέατα του νησιού μας. Μας αναφέρει επίσης πως πολλοί ξενοδόχοι ήταν σε θέση να μπορούν να ανακαινίσουν τα ξενοδοχεία τους, διότι οι Ρώσοι έφεραν ευημερία στον τόπο με την παρουσία τους. Τονίζει, πως οι Ρώσοι ξόδευαν τα διπλάσια χρήματα από τους Άγγλους τουρίστες και πως
η κυβέρνηση της Κύπρου έκανε λάθος κίνηση με τις κυρώσεις στη Ρωσία, διότι τόσα χρόνια οι Ρώσοι ήταν αυτοί που τροφοδοτούσαν την οικονομία του νησιού. Άρα, αναφέρει πως δεν είμαστε πατριώτες αλλά πως όλα γίνονται για κάποιες τσέπες. Επίσης ακόμα ένα καλό που είχαν οι Ρώσοι, είναι πως αγόραζαν πολλά σουβενίρ.
ΤΑΣΟΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ – ΦΡΑΟΥΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
O Τάσος Βαρδάκης μας αναφέρει ότι ασφαλώς έχει επηρεάσει τον τουρισμό ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και όλους τους άλλους κλάδους νοικοκυριά κλπ. Η κατάσταση πιστεύει, ότι θα γίνει χειρότερη και θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο. Πιστεύει ότι καθοριστικές είναι οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Επιβάλλεται να μείνουμε στη ίδια γραμμή που ήδη υπάρχει, σταθερότητα και αξιοπιστία στην διεθνή κοινότητα και στην Ευρώπη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντέξουμε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΓΗΣ – ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
H οικονομία του τουρισμού έχει επηρεαστεί αρνητικά, αφού η Ρωσική και Ουκρανική αγορά αποτελούν πέραν του 25% του συνόλου των τουριστών που έχουμε ως νησί. Ήδη οι πρώτοι μήνες της καλοκαιρινής περιόδου (Απρίλιος και Μάιος) έχουν κλείσει με αρνητικά νούμερα στο σύνολο των τουριστών που έχουμε δεχθεί σαν προορισμός, μας αναφέρει ο Δημήτρης. Ενδεικτικά, η πληρότητα των περισσοτέρων ξενοδοχειακών μονάδων είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες περιόδους Απριλίου και Μαΐου των προηγούμενων χρόνων. Ως αποτέλεσμα της μη έλευσης τουριστών από τις δύο χώρες αυτές, ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων παραμένουν ακόμα κλειστά και μερικά από αυτά δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν καθόλου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Επιπλέον, σημαντικός αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων λειτουργούν ομοίως με πολύ χαμηλή πληρότητα και, σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών διαμονής στην προσπάθεια να προσελκύσουν τουρίστες, παρουσιάζουν μείωση στα έσοδα την ίδια ώρα όπου υπάρχει σοβαρή αύξηση σε όλα τα κόστη προμήθειας και ενεργείας, ως αποτέλεσμα και πάλι του πολέμου και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια αλυσίδα τροφοδοσίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – MANAGING PARTNER ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΥΛΕΩΝ
Αναμφίβολα η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα, ως αποτέλεσμα των Ρωσικών κυρώσεων, τουλάχιστον για το πρώτο μισό της τουριστικής σεζόν, λόγω της μεγάλης εξάρτησης που είχε η χώρα στους Ρώσους τουρίστες. Ο Θανάσης μας αναφέρει πως οι κυρώσεις που επηρέασαν άμεσα την οικονομία του τουρισμού της Κύπρου είναι κυρίως οι απαγορεύσεις πτήσεων σε Ρωσικές εταιρείες και οι οικονομικές κυρώσεις σε Ρωσικές τράπεζες. Επίσης συνέπεια του πόλεμου και των γενικευμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στα ήδη πρώτης ανάγκης, και το κόστος ενέργειας που έχει υπερδιπλασιαστεί. Σημειώνει, ότι αυτό δεν είναι το μόνο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία του τουρισμού μας, αλλά προστέθηκε ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα στις πολλές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος από τις συνεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που άφησε η πανδημία με καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και ελλείψεις εργατικού δυναμικού (κυρίως καθαρίστριες, σερβιτόροι, συντηρητές κτλ.). Μας αναφέρει επίσης πως γίνονται προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών από άλλους προορισμούς, αλλά φαίνεται ότι πληρώνουμε το τίμημα της κακής διαχρονικής στρατηγική μας με εξαρτοποίηση από συγκεκριμένες αγορές (κυρίως Η.Β & Ρωσία) και τουριστικούς πράκτορες. Μας εξηγεί, πως ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, βλέπουμε χαμηλή πληρότητα σε αρκετά ξενοδοχεία και συνεπώς μειωμένα έσοδα. Αν λάβουμε υπόψη τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, την αναμενόμενη αύξηση στο κόστος δανεισμού τότε μιλάμε για τεράστιες οικονομικές απώλειες στο κλάδο. Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στο δεύτερο μισό της σεζόν οι απώλειες για ορισμένους θα είναι δυσβάστακτες.
ΚΟΥΛΛΑ ΙΣΑΑΚ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΧΩΡΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Δυστυχώς πολύ αρνητικά. Σαν χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό πρέπει να είμαστε ευέλικτη χωρίς να μην λέμε ή να κάνουμε πράγματα που θα μας επηρεάζουν. Σήμερα οι τουρίστες έχουν διαφορετικές προτιμήσεις σε κουζίνες και στο χώρο της εστίασης και αυτό πάλι δημιουργεί αλλά θέματα π.χ. Άγγλοι σε μπυραρίες ή σε fast food. Οι Σκανδιναβοί δεν προτιμούν φαγητά με σος & φιλέτα ή ψαριά φιλέτα σε ψαροταβέρνες, είναι ποιο δύσκολο γιατί έχουμε φρέσκο ψάρι, και μαλάκια, όπως χταπόδι, καλαμάρι και σουπιές που κοστίζουν ποιο ακριβά και δυστυχώς δεν είναι όπως τους Ρωσοφονους που είναι ποιο αρεστοί στο φρέσκο ψάρι. Δυστυχώς έχουν αφήσει μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να χρεωκοπήσει την Ευρώπη και την πληρώνει ο απλός κόσμος. Φυσικά και η μειωμένη προέλευση κόσμου επηρεάζει την κάθε επιχείρηση που ασχολείται με τον τουρισμό, είναι αναμενόμενο όταν υπάρχει μειωμένη προέλευση τουρισμού θα υπάρχει και μειωμένος κύκλος εργασιών.
ΛΟΥΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗ – MANAGING DIRECTOR ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Ο τουρισμός κατά την φετινή χρονιά έχει αποδείξει πόσο πολύ διαμορφώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας μας… Πραγματικό βαρόμετρο ο τουρισμός ο οποίος ιδιαίτερα στην επαρχία Αμμοχώστου είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία και απασχολώντας το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της επαρχίας. Μετά και τα τραγικά αποτελέσματα του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας, δύσκολα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει πως και πότε θα υπήρχε ανάκαμψη της οικονομίας. Παρόλα αυτά οι ενδείξεις του Υπουργείου οικονομικών από τες αγορές προέβλεπαν μια κλιμακωτή ανάκαμψη για την περίοδο 2021-2024. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλεπόταν στο 3,6% το 2021, στο 3,8% το 2022, στο 3,2% το 2023 και στο 2,8% το 2024. Ο τουρισμός διαμόρφωσε σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας, αν και το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά στον τουρισμό τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2021 έγιναν τεράστιες προσπάθειες από ιδιωτικής πλευράς για προσέγγιση εναλλακτικών αγορών και σε κάποιο σημείο, μαζί με τους κρατικούς μηχανισμούς αυτό λειτούργησε θετικά. Φτάνοντας στον Μάρτιο του 2022 και πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Όλες οι προσπάθειες για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία εγκαταλείπεται αφού τα πακέτα κυρώσεων εναντίων της Ρωσίας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Η απαγόρευση πτήσεων αλλά και η αποθάρρυνση των Ρώσσων να ταξιδέψουν γενικότερα, έφεραν και το αναμενόμενο κραχ από την συγκεκριμένη αγορά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο διαχειριστήκαμε το συγκεκριμένο θέμα λανθασμένα αφού θα μπορούσαμε να μην είμαστε σε τόσο τεράστιο βαθμό δέσμιοι της πολιτικής της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Οι υπόλοιπες αγορές σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να καλύψουν το κενό με αποτέλεσμα και πάλι το 2022 να μένει μετέωρο όσον αφορά την πορεία των αφίξεων εντός της φετινής χρονιάς. Θα πρέπει να χαράξουμε
από τώρα τις πολιτικές αυτές που θα αποφέρουν την πραγματική αλλαγή δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση είμαι αισιόδοξος ότι ο τουρισμός μας θα επανέλθει σύντομα στον σωστό δρόμο αφού έχουμε αποδείξει σαν λαός ότι στα δύσκολα ανταποκρινόμαστε.