Η ενοποίηση των δήμων μέσα από τα μάτια των πολιτών

Διχάζει ή ενώνει η ενοποίηση των δήμων;

Ζητήσαμε τις απόψεις πολιτών όσο αφορά την ενοποίηση των Δήμων της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Οι Αγάπιος Αγαπίου, Παναγιώτης Γέριμος, Μιχάλης Φλοκκά, Αιμιλία Ξύδια και ο Τάκης Τσίτσιος κατέθεσαν τις απόψεις τους στο περιοδικό VOLT.

Της Ιωάννας Τζούλιου

Μιχάλης Φλοκκά

Ο Μιχάλης μας αναφέρει πως ένα από τα αρνητικά του διαχωρισμού είναι ότι το μέγεθος των κονδυλίων που θα μπορούν να εξασφαλίζονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς το χρόνο, θα είναι μειωμένο. Κατά την άποψή του, εφόσον η επαρχία Αμμοχώστου είναι ημικατεχόμενη, αυτός ο διαχωρισμός είναι μια επανάληψη που καταρρίπτει τις προσπάθειες των τελευταίων ετών για σύσφιξη των σχέσεων στην επαρχία. Επί της ουσίας, υποβάλλει τους δύο νέους δήμους σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό. Θα επιθυμούσε έναν ενιαίο δήμο μακριά από παλιομοδίτικους διαχωρισμούς του παρελθόντος, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα, αλλά με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και των πολιτών της. Θεωρούσε ότι τα κονδύλια που θα έρχονταν στην επαρχία Αμμοχώστου θα ήταν πολύ περισσότερα με έναν ενιαίο δήμο και ο μοχλός πίεσης στα κέντρα λήψεως αποφάσεων θα ήταν πολύ πιο έντονος με ένα δήμο. Εν τέλει, μας λέει ότι είναι ικανοποιημένος με τη ένωση του Παραλιμνίου με τον δήμο Δερύνειας, την κοινότητα Φρενάρου και Αχερίτου αλλά και για το γεγονός ότι η πρόβλεψη ανάπτυξης του δήμου πιστεύει θα είναι μεγάλη. Μας εξηγεί ότι ο Πρωταράς που είναι ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα και μεγαλύτερα παραλιακά θέρετρα της Κύπρου μαζί με δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές (Δερύνειας, Φρενάρου), καθώς και ο γεωργικός τομέας, αποτελούν τρεις οικονομικά ισχυρούς πυλώνες που θα βοηθήσουν επιπλέον στην ανάπτυξη του δήμου Παραλιμνίου. Ο υφιστάμενος δήμος Παραλιμνίου έχει πλήρεις δημοτικές υπηρεσίες και παρέχει στη διάθεση των δημοτών όλες τις δημόσιες/κρατικές υπηρεσίες για την καλύτερη δυνατή τους εξυπηρέτηση.

Αιμιλία Ξύδια

Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη, εξού και το σύνθημά της «γύρω από εσένα». Βλέποντας σήμερα το αποτέλεσμα, η Αιμιλία διερωτάται αν το σλόγκαν «γύρω από εσένα» αντικαταστάθηκε με το «μακριά από εσένα». Έχει αναφέρει πολλές φορές ότι υπάρχουν ιδιομορφίες στον κάθε τόπο. Ο δικός της τόπος, η μικρή Αγία Νάπα με τους 3.000 κατοίκους, με έκταση 30 km2 και με προσφορά που αγγίζει το 8% στο ΑΕΠ της χώρας, έχει ιδιαιτερότητες. Αυτές θα έπρεπε να αναγνωριστούν, για να μη γίνει ο Δήμος Αγίας Νάπας ένας δορυφόρος που απλά θα βλέπει από μακριά τις αλλαγές, χωρίς να έχει λόγο και ρόλο. Δυστυχώς όπου μπαίνει το κομματικό συμφέρον και οι εμμονές κάποιου, η ιδεολογία πάει περίπατο. Μας λέει ότι δε γίνεται όμως να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους. Δεν γίνεται να κάνεις μια μεγάλη μεταρρύθμιση και να μην αποδέχεσαι το δημοκρατικό δικαίωμα να γίνουν δημοψηφίσματα και οι ίδιοι οι δημότες να αποφασίσουν για το μέλλον τους, ένα μέλλον το οποίο στην τελική θα κληθούν οι ίδιοι να το ζήσουν. Όπως όλοι θα γνωρίζετε, η Αιμιλία ήταν υπέρ της αυτονομίας της Αγίας Ναπας για όλους τους λόγους που ανέφερε πιο πάνω, για μερικούς ήταν μη ρεαλιστική προσέγγιση. Προσωπικά, η ίδια πιστεύει ότι «ο καθένας παίρνει αυτό που διαπραγματεύεται. Αν περιμένεις να πάρεις αυτό που αξίζεις, στο τέλος θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι δεν αξίζεις τίποτε» και δυστυχώς η Αγία Νάπα δε διαπραγματεύτηκε με συλλογικότητα αλλά, αποφάσισαν οι λίγοι με τις εμμονές τους και το σενάριο που υποσχόταν ότι η Αγία Νάπα θα συνενωθεί με τη Σωτήρα και το Λιοπέτρι για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο παραλιακό τουριστικό μέτωπο δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί. Τώρα η Αγία Νάπα προχώρησε σε μια μεταρρύθμιση με εταίρους και δημιουργείται ο εξής προβληματισμός στην Αιμιλία, όπως μας αναφέρει: η Αγία Ναπα σαν ναυαρχίδα του τουρισμού πρέπει να διοικείται
από πεπειραμένα πρόσωπα όσον αφορά το τουρισμό, όμως, η αποτυχία σωστής διεκδίκησης και επιτυχούς επίτευξης μιας μεταρρύθμισης που θα διασφάλιζε τα χαρακτηριστικά της Αγίας Ναπας, θα έχει σαν αποτέλεσμα την μετατροπή της Αγιας Νάπας σε μειονότητα και μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μιας και δε θα έχει πλειοψηφική δύναμη. Αντί στην τελική τουλάχιστον να καλεστούν να δουν την μεγάλη εικόνα και το κοινό καλό του τόπου σε επαρχιακό επίπεδο, αφού όλες οι άλλες ιδιομορφίες της Αγίας Νάπας δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην μεταρρύθμιση και να δημιουργηθεί τουλάχιστον ένας ισχυρός Δήμος, που θα μπορούσε να ανταγωνίζεται άλλες επαρχίες, δημιουργήθηκαν δύο δήμοι εντός της επαρχίας μας, που θα ανταγωνίζονται πρώτα ο ένας τον άλλο και μετά όλους τους υπόλοιπους. Αυτό είναι πολυ λυπηρό! Εν κατακλείδι, μας λέει πως αντιλαμβάνεται ότι κάθε μεγάλη αλλαγή χρειάζεται τον χρόνο της. Εύχεται να τα καταφέρουμε.

Τάκης Τσίτσιος

Ο Τάκης θεωρεί πως η ενοποίηση των δήμων είναι μια πάρα πολύ θετική ιδέα, αφού θα δώσει την ευκαιρία να μεγαλώσουν οι δήμοι και να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία τους με αποτέλεσμα το ανέβασμα στην ποιότητα ζωής του δημότη. Επίσης θα υπάρξει η ευκαιρία να μειωθεί το μικρο- ρουσφέτι, αφού ο μεγαλύτερος οργανισμός θα είναι θεωρητικά πιο αποδοτικός στις υπηρεσίες του. Μας αναφέρει επίσης, ότι σαν ένας μεγάλος δήμος, με πιο μεγάλες εκτάσεις και πιο μεγάλο πληθυσμό θα μπορεί να διεκδικεί περισσότερα έργα, δικαιώματα και υπηρεσίες είτε από κρατικά κέντρα λήψεως αποφάσεων είτε ευρωπαϊκά. Δεν αναγνωρίζει κάποια αρνητικά στην ιδέα της ενοποίησης των δήμων, αν και πιστεύει ότι σαν επαρχία θα ήταν καλύτερα να ήμασταν ένας δήμος, για ακόμα μεγαλύτερη βελτιστοποίηση στην λειτουργία του δήμου. Δυστυχώς οι κομματικές και οι τοπικές σκοπιμότητες δεν άφησαν χώρο στη βέλτιστη λύση. Η άποψή του είναι ότι η ενοποίηση των δήμων είναι μια πολύ καλή ιδέα, όπως μας προανάφερε και ευελπιστεί ότι θα φέρει τους κάτοικους των νέων δήμων πιο κοντά και ταυτόχρονα να βελτιώσει το ποιοτικό επίπεδο ζωής. Μένει να δούμε την εφαρμογή της ενοποίησης, αλλά με θετική σκέψη θεωρεί πως θα έχει καλή κατάληξη η ενοποίηση.

Παναγιώτης Γέριμος

Ο Παναγιώτης θεωρεί ότι τα θετικά από την ένωση δήμων και κοινοτήτων δεν είναι δεδομένα, ούτε τα αρνητικά. Μας αναφέρει ότι εξαρτάται από το όραμα και τον σεβασμό των ανθρώπων. Όσο αφορά την πολεοδομία, θεωρεί πως πρέπει να είναι σοφότερη, διότι με τις χαμηλές δομήσεις τσιμεντώνεται περισσότερη γη χωρίς ταυτόχρονα να εξυπηρετεί περισσότερους κατοίκους και τουρίστες. Τα αρνητικά στοιχεία κατά την άποψή του, είναι ο αναπόφευκτος συγκεντρωτισμός που δημιουργείται, ο οποίος εξυπηρετεί ισχυρά κομματικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Η συγκέντρωση εξουσίας κάνει ας πούμε, το νέο δήμαρχο δούκα-κώμη σε δύο δήμους με τεράστια συμφέροντα αλλά και δημιουργεί αλυσιδωτά συμφέροντα ολιγαρχίας. Οποιοσδήποτε είναι δήμαρχος σ’ αυτούς τους δήμους, μηδενός εξαιρουμένου, γαργαλεύεται από πειρασμούς πλουτισμού και κάποιας μορφής ή ποσότητας, τουλάχιστον τυραννίας και απληστίας. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη, πρέπει να διατηρήσουμε αυστηρά το φυσικό περιβάλλον, άλλωστε αυτό είναι που έφερε την μεγάλη ανάπτυξη. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο παραλιακό μέτωπο, τους ιδιαίτερους βράχους μεταξύ Αγίας Νάπας- Παραλιμνίου και τα χαρακτηριστικά δάση. Συνάμα, κλείνει λέγοντάς μας ότι πρέπει να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και ότι είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα με πολεοδομικά κίνητρα, τα παλαιά σπίτια της επαρχίας.

Αγάπιος Αγαπίου

Ο Αγάπιος μας εκφράζει ότι πιστεύει πως τα αρνητικά από την ενοποίηση των Δήμων, είναι κυρίως ότι κάθε Δήμος τώρα πια θα προσπαθεί να βγάζει ως Δήμαρχο δικό του δημότη, και έτσι θα επωφεληθούν οι μεγάλες κοινότητες και τα χωριά και επίσης αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. Κάτι που χαρακτηρίζει την νοοτροπία του Κύπριου, όπως μας αναφέρει, είναι ότι πάντα υποστηρίζει το δικό του άνθρωπο. Παράλληλα, κατά την άποψη του αδικείται η τουριστική Αγία Νάπα, διότι το σήμα κατατεθέν της ήταν ο τουρισμός ενώ τώρα θα πάρει πιο πολύ το ρόλο ενός Αγροτουριστικού Δήμου. Το θετικό από την ενοποίηση των Δήμων είναι ότι θα υπάρξει απαλλαγή από σπατάλη πολλών χρημάτων. Παρά το γεγονός ότι θα δουλεύουν οι ίδιοι άνθρωποι, πλέον θα είναι δύο Δήμοι όπου τα έργα θα αναπτύσσονται σε όλες τις κοινότητες. Δεν θα καρτερά η μία κοινότητα από την άλλη πότε θα εγκριθεί η πρόταση, για να υλοποιηθεί η ανάπτυξη των έργων. Αφού θα είναι δύο ενιαίοι Δήμοι, τα έργα στον κάθε Δήμο θα γίνονται ταυτοχρόνως σε όλες τις κοινότητες και τα χωριά που είναι μέρος του μεν ή του δε Δήμου. Ο Αγάπιος συνεχίζει επισημαίνοντας ότι το ιδανικό στα μάτια τα δικά του θα ήταν να είχε δημιουργηθεί ένας ενιαίος Δήμος αντί για δύο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν όλα ταυτόχρονα, με κοινό όραμα στη διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος. Έτσι θα είχε αποφευχθεί και η κόντρα που θα υπάρξει τώρα, με αυτά τα δεδομένα, μεταξύ των δύο Δήμων.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news