Η διαφορά μεταξύ των 2 παιδικών εγκεφάλων είναι η αγάπη

Η διαφορά μεταξύ των 2 παιδικών εγκεφάλων είναι η αγάπη

Τι μπορεί να βλέπουμε σε αυτή την εικόνα; Αυτό ίσως σε σοκάρει. Η εικόνα MRI δείχνει δυο διαφορετικούς εγκεφάλους παιδιών. Είναι και τα δυο τριών ετών.

Ο εγκέφαλος αριστερά είναι σαφώς μεγαλύτερος, έχει λιγότερα σημάδια και πολύ λιγότερες σκοτεινές “ασαφείς” περιοχές από αυτόν στα δεξιά.

Για τους νευρολόγους που έχουν μελετήσει και γνωρίζουν πώς να ερμηνεύσουν αυτές τις 2 εικόνες, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εγκεφάλων είναι αξιοσημείωτη και συγκλονιστική. Το προφανές θα ήταν να υπέθετε κάποιος ότι η εμφάνιση του δεύτερου εγκεφάλου προέρχεται από κάποιο ατύχημα ή τραύμα στο κεφάλι. Και όμως, όχι.

Ο αριστερός υγιής εγκέφαλος ανήκει σε ένα παιδί που έλαβε αγάπη και αποδοχή. Η μητέρα του το αγαπούσε, το φρόντιζε με συνέπεια και αλληλεπιδρούσε θετικά μαζί του.

Ο εγκέφαλος δεξιά ανήκει σε ένα παιδί που είχε παραμεληθεί, αγνοηθεί και κακοποιηθεί.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των νεαρών παραβατών – ίσως περισσότερο από τα ¾ υπέφεραν από κακοποίηση ή παραμέληση κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους. Κάτι που όπως φαίνεται εμπόδισε την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Η εικόνα αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012. Για τους νευρολόγους ήταν απλά η αρχή για να καταλάβουμε πώς ακριβώς η αλληλεπίδραση του μωρού με τη μητέρα του, καθορίζει όλη τη ζωή ενός παιδιού. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που και επιστημονικά πια αποδείχθηκε η δύναμη της αγάπης και φροντίδας στα παιδιά.

Η διαφορά μεταξύ των 2 παιδικών εγκεφάλων είναι η αγάπη

Ένας από τους κορυφαίους νευρολόγους στον τομέα αυτό, ο καθηγητής Allan Schore εξηγεί γιατί είναι τόσο ζωτικής σημασίας η αγάπη τα πρώτα δυο χρόνια ζωής του ανθρώπου:

«Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού απαιτεί κυριολεκτικά θετική αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και βρέφους. Η ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυκλωμάτων εξαρτάται από αυτό. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τότε δημιουργούνται το 80% των εγκεφαλικών κυττάρων που θα έχει ο άνθρωπος σε όλη του τη ζωή.»

Κάθε μωρό γεννιέται με περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες. Οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους με τις μικροσκοπικές «συνάψεις» οι οποίες εκτελούν τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου. Όμως λειτουργούν με βάση την αρχή «το χρησιμοποιείς ή το χάνεις για πάντα». Για να μείνουν για πάντα πρέπει να ενισχυθούν. 

Η διαφορά μεταξύ των 2 παιδικών εγκεφάλων είναι η αγάπη

Αν και αυτή η εκπληκτική διαπίστωση έγινε το 2012, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει παγκόσμια σε θέματα που αφορούν την παραμέληση βρεφών και τις υιοθεσίες. Δεδομένου ότι η έλλειψη φροντίδας και αγάπης, η έλλειψη θετικών ερεθισμάτων προκαλεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη, οι διαδικασίες θα έπρεπε να αλλάξουν. Τόσο ποινικά για την παρέμβαση στην παραμέληση βρεφών, όσο και για την ταχύτητα με την οποία θα έπρεπε να γίνονται οι υιοθεσίες.

Πηγή e-mama.gr/