Η γιόγκα στη ζωή μας!

Η δασκάλα της γιόγκα Αναστασία Κατσούρη ιδιοκτήτρια του Balance House, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά που μας διδάσκει η καθημερινή πρακτική της Yoga.

Αναστασία πότε ανακάλυψες τη γιόγκα και πότε αποφάσισες να γίνεις δασκάλα Yoga;

Ανακάλυψα τη γιόγκα το 2015. Βρισκόμουν στο τέταρτο έτος σπουδών μου, όπου φοιτούσα στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Χωρίς καμία προηγούμενη επαφή, έλαβα μέρος σε μια εκπαίδευση που γινόταν τότε στο γυμναστήριο που πήγαινα. Όταν τελείωσε η εκπαίδευση δεν είχα σχεδόν καθόλου βλέψεις διδασκαλίας. Ήρθα στην Κύπρο, ξεκίνησα να εργάζομαι σε ένα γυμναστήριο αναλαμβάνοντας τα ομαδικά προγράμματα εκγύμνασης. Εκεί βρισκόταν μια οικογενειακή μας φίλη, όπου με παρότρυνε να ξεκινήσω τμήματα γιόγκα. Προβληματίστηκα αρκετά στην αρχή γιατί ήταν κάτι πολύ διαφορετικό απ’ όσα είχα κάνει μέχρι τότε. Τελικά το 2016 ξεκίνησα δειλά τα πρώτα μου μαθήματα σε πειραματικό στάδιο, ως δασκάλα γιόγκα, χωρίς ποτέ να φανταζόμουν την έκταση που θα έπαιρνε στην πορεία.

Πως η γιόγκα μας βοηθά στην καθημερινότητα μας;

Η «Χάθα γιόγκα» είναι η πρακτική η οποία χρησιμοποιεί κίνηση και αναπνοή σε απόλυτο συγχρονισμό, για να φέρει κάθαρση στο φυσικό σώμα, τον νου και τα συναισθήματα. Η πρακτική με συνέπεια, διδάσκει στο άτομο να αναπνέει σωστά και ρυθμικά, προωθώντας καλύτερη οξυγόνωση σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει μια αισθητή αύξηση της ζωτικής του ενέργειας, μέσα στην ημέρα του. Η πρακτική με συνέπεια, βοηθά το άτομο να απελευθερώσει σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές εντάσεις, είτε τις γνωρίζει είτε όχι, με αποτέλεσμά να αλλάζει η ορμονική σύσταση του σώματος του, να μειώνονται οι στρεσογόνοι βιοχημικοί παράγοντες και να αυξάνονται οι παράγοντες της χαράς, της ηρεμίας και της γενικής ευεξίας. Αυτό βοηθά το άτομο να απολαμβάνει στην καθημερινότητα του με σταθερή διάθεση, θετική σκέψη και χωρίς αχρείαστο στρες. Παράλληλα αυξάνει την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις μπροστά στις προκλήσεις της καθημερινότητας. Επίσης, βοηθά στην καλύτερη στάση σώματος και στην μεγιστοποίηση του εύρους κινητικότητας και ευελιξίας του σώματος. Τέλος, κάτι εξίσου σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο, καθημερινά μας βοηθά να έχουμε καλύτερη συγκέντρωση και νοητική διαύγεια.

Τι είδους γιόγκα διδάσκεις;

Διδάσκω κατά βάση «Χάθα γιόγκα». Μου αρέσει να χρησιμοποιώ συμπληρωματικά την «Νίντρα», την «Γίν» και την «Restorative γιόγκα».


Πως οι ασκήσεις της γιόγκα μειώνουν το άγχος και πως επιδρούν στον ψυχισμό του ανθρώπου; 

Οι ασκήσεις της γιόγκα (άσανας) επιδρούν άμεσα στα δύο κύρια συστήματα σηματοδότησης και αλλήλο- επικοινωνίας του ανθρώπινου σώματος. Το ορμονικό και το νευρικό σύστημα. Είναι ευρέως γνωστό ότι η βιοχημεία του σώματος μας καθορίζει τις διαθέσεις μας. Όπως για παράδειγμα, η κατάσταση του νευρικού μας συστήματος, καθορίζει την ποιότητα των αντιδράσεων μας προς τα εξωτερικά ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά ως πληροφορίες. Οι θέσεις της γιόγκα σε συνδυασμό με την ρυθμική σωστή αναπνοή, εργάζονται πάνω στους ενδοκρινείς αδένες και την σπονδυλική στήλη, όπου βρίσκεται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά από μια πρακτική να εξισορροπούνται τα νευρικά πεδία και να αναζωογονούνται τα οργανικά σημεία. Παράλληλα, ο εγκέφαλος σταδιακά έπανα-προγραμματίζεται και αποθηκεύει αυτά τα καλύτερα και πιο επιθυμητά στάδια σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η ευλυγισία είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό για να μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στη γιόγκα;

Η ευλυγισία δεν είναι απαραίτητο συστατικό για να ασκηθεί κάποιος στην γιόγκα. Η φιλοσοφία της γιόγκα, μαθαίνει στον ασκούμενο να σέβεται τα όρια του σώματος του, να ασκείτε με σεβασμό, κατανόηση και σίγουρα χωρίς βία. Η γιόγκα είναι σχεδιασμένη και μπορεί να φιλοξενήσει σώματα όλων των επιπέδων και σχημάτων.

Γνωρίζουμε ότι αρκετά μαθήματα το καλοκαίρι γίνονται κάτω από τον ήλιο και κοντά στην θάλασσα. Κάποια σε σανίδες (SUP Yoga). Ποιος ο λόγος;

Ζούμε σε μια τέτοια παραθαλάσσια και όμορφη περιοχή και προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό, να χρησιμοποιούμε υπέρ μας ότι μας δίνετε απλόχερα. Οι κύριοι λόγοι που γίνονται τα μαθήματα έξω είναι, η επαφή με την φύση που γενικά μας λείπει, τα οφέλη της γείωσης και της οξυγόνωσης του σώματος με καθαρό θαλασσινό αέρα. Η γιόγκα, όπως και άλλες αρχαίες πρακτικές υγείας και ευεξίας, έχει να κάνει με το να συνδέεσαι με την πραγματική σου φύση. Άρα, το να εξασκείσαι στην φύση και να συνδέεσαι μαζί της, είναι μεγάλο προτέρημα. Το 2021, ξεκινήσαμε μαθήματα πάνω σε σανίδες (SUP Yoga). Η γιόγκα πάνω σε σανίδες, είναι ένα καινούργιο κομμάτι, αλλά, παρόλα αυτά, μου αρέσει γιατί έχει παιχνιδιάρικό ύφος, με πολλές σωματικές προκλήσεις, και υπέροχη αίσθηση όλων των στοιχείων της φύσης ταυτόχρονα. Τα μαθήματα γίνονται την ώρα της Ανατολής του ήλιου.


Πως μπορούμε να επιλέξουμε τον σωστό δάσκαλό γιόγκα; Τι χαρακτηριστικά οφείλει να έχει;

Με βάση τις ανάγκες και το επίπεδο που βρίσκεται ο ασκούμενος, προσελκύει τον κατάλληλο δάσκαλο. Αν όμως κάποιος ψάχνεται, θα είναι καλό να προβληματιστεί και να διερωτηθεί ποιος είναι ο λόγος που θέλει να ξεκινήσει γιόγκα και να σκεφτεί τι είναι αυτό που χρειάζεται. Ψάχνει να βρει τη χαλάρωση; Τη δύναμη; Την σιωπή; Την ευλυγισία; Να ανακαλύψει τα βαθύτερα νοήματα της ζωής και του εαυτού; Όλα μαζί; Θα πρέπει να μιλήσει με τον δάσκαλο, για να πάρει μια ιδέα για το στυλ γιόγκα που κάνει, και το που στοχεύει. Όσο για το τι οφείλει να έχει ένας δάσκαλος, θεωρώ ότι πάνω από όλα οφείλει να είναι άνθρωπος, να έχει ή να προσπαθεί να αναπτύσσει ηθικές αξίες και αρχές. Να είναι σωστά καταρτισμένος, να αγαπά αυτό που κάνει και να θέλει να βελτιώνεται συνεχώς.

Τ: 99053263
Instagram: balancehouse.anaskats
F: Anastasia Katsouri

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news