Εφιάλτες: Οι τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να μην πετιέστε έντρομοι από το κρεβάτι

Κανένας άνθρωπος δεν χαίρεται όταν  ξυπνά μέσα στη νύχτα τρομοκρατημένος και κάθιδρος εξαιτίας ενός εφιάλτη. 

Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν από τον ύπνο τους μέσα στο άγχος και αυξημένο αίσθημα παλμών, επειδή είδαν ένα κακό όνειρο που τους τρόμαξε. Οι εφιάλτες λαμβάνουν χώρα κατά τον Ύπνο REM και προκαλούν πλήθος αρνητικών συναισθημάτων που περιλαμβάνουν θλίψη, φόβο και άγχος.

1643643746699-732979511-efialtes.jpg

Οι λόγοι που βλέπουμε εφιάλτες

Σας κυνήγησε ποτέ ένα τέρας; Είδατε ότι πέφτατε από έναν γκρεμό; Ονειρευτήκατε ότι χαθήκατε στην έρημο; Αυτά τα τρομακτικά και εφιαλτικά όνειρα θα επηρεάσουν το μυαλό μας και θα τα σκεφτόμαστε όλη την ημέρα.

Μερικοί εφιάλτες προκαλούν τόση αναστάτωση που μπορεί να φοβάστε να κλείσετε τα μάτια σας και να συνεχίσετε τον ύπνο σας.

Πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας, πιστεύουν ότι οι εφιάλτες οφείλονται στα στρεσογόνα ή ακόμα και τραυματικά γεγονότα που βιώνει ο κάθε άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ μπορεί να αποτελούν και αντίδραση σε ορισμένα φάρμακα.

Για παράδειγμα τα όνειρά μας επηρεάζονται από παράγοντες, όπως η αρρώστια ή ο θάνατος κάποιου προσφιλούς μας ανθρώπου.

Σύμφωνα με μια έρευνα, οι κοινότεροι εφιάλτες αφορούν σε πτώση, κυνηγητό, παράλυση, καθυστέρηση ή θάνατο.

Παρόλο που συνδέονται κυρίως με την παιδική ηλικία, το 80% των ανθρώπων βιώνουν περιστασιακά κακά όνειρα στην ενήλικη ζωή τους.

agxos-upnos.jpg

Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους εφιάλτες;

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι ενώ δεν μπορούν να κοπούν «μαχαίρι» οι εφιάλτες η εμφάνισή τους μπορεί να μειωθεί με ορισμένες τεχνικές.

Διαχειριστείτε τα ψυχολογικά σας προβλήματα: Η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, το άγχος και άλλες ψυχικές ασθένειες συμβάλλουν στο να βλέπετε στον ύπνο σας εφιάλτες. Είναι καλό να ζητήσετε την αρωγή ενός ψυχολόγου ή και ψυχιάτρου που να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε είτε με ψυχοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.

Ασκηθείτε το πρωί: Όπως αναφέρει επιστημονική μελέτη, ένας καλός τρόπος για να κοιμάστε πιο εύκολα είναι η άσκηση το πρωί.

Κάντε ένα ζεστό ντους πριν κοιμηθείτε: Τα κακά όνειρα έρχονται στον ύπνο σας όταν είμαστε πάρα πολύ κουρασμένοι ή έχουμε χαοτικές σκέψεις και συναισθήματα. Πριν πέσετε για ύπνο δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό και ένα χαλαρωτικό ντους με ζεστό νερό μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο.

Πιείτε ένα ζεστό γάλα με μέλι: Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι μέσα σε ζεστό γάλα 30 λεπτά πριν κοιμηθείτε βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Το μέλι βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώσει περισσότερη τρυπτοφάνη που στη συνέχεια θα μετατραπεί σε σεροτονίνη, την ορμόνη που σας βοηθά να κοιμηθείτε σαν πουλάκι.

Πάρτε μελατονίνη: Η μεταλονίνη είναι μια ορμόνη που παράγει φυσικά ο οργανισμός κάθε ανθρώπου στην περιοχή του εγκεφάλου. Για να αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής από το φαρμακείο. Μην κάνετε χρήση μελατονίνης αν παίρνετε φάρμακα όπως αντιπηκτικά, ανοσοκατασταλτικά, για τον διαβήτη, την πίεση και αντισυλληπτικά.

Επίσης, δεν επιτρέπετε να πάρετε μελατονίνη αν είστε σε έγκυος, σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, θηλάζετε, πάσχετε από επιληψία, είστε αλλεργικοί και έχετε προβλήματα στους νεφρούς ή το συκώτι.

Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο: Η κατανάλωση λιπαρών φαγητών, μεγάλων γεμάτων και η κατανάλωση αλκοόλ κάνει τον εγκέφαλό σας να είναι πιο δραστήριος αντί να χαλαρώνει. Το αλκοόλ οδηγεί σε ανησυχία και διαταραγμένο ύπνο που προκαλεί εφιάλτες.

Πηγή: onmed.gr