Ερευνα: Πώς η πανδημία της Covid-19 έφερε αλλαγές στον ψυχισμό μας

Το πρόβλημα καταγράφηκε κυρίως σε ενήλικες νεαρής ηλικίας, αλλά όχι μόνον. Οι επιστήμονες εξέτασαν 7.109 ανθρώπους και επικεντρώθηκαν στον νευρωτισμό, την εξωστρέφεια, τη διαθεσιμότητα για νέες εμπειρίες, τη φιλικότητα και την ευσυνειδησία

Η πανδημία του κορονοϊού είχε και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν και διαμορφώνουν την προσωπικότητα των ανθρώπων, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.

Σε προηγούμενες μελέτες που είχαν κάνει ψυχολόγοι, όπως σημείωσε πριν λίγο καιρό ο Guardian, δεν είχαν καταφέρει να αποκαλύψουν αιτιολογική σχέση μεταξύ στρεσογόνων γεγονότων – όπως για παράδειγμα είναι οι σεισμοί και οι τυφώνες– με τις αλλαγές στην προσωπικότητα.

Παρά όμως τη διαδεδομένη αντίληψη ότι τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας είναι σχετικά σταθερά, παρά τις όποιες περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιέσεις, η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται να είχε επίδραση σε αρκετούς ανθρώπους, ιδίως τους νεότερους ενήλικες, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Βέβαια, είναι και μία στρεσογόνα κατάσταση που διαρκεί χρόνια και δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, όπως ο σεισμός.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αντζελίνα Σούτιν από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ανέλυσαν αξιολογήσεις της προσωπικότητας 7.109 ανθρώπων άνω των 18 ετών και ιδιαίτερα των πέντε βασικών παραγόντων της: νευρωτισμό, εξωστρέφεια, διαθεσιμότητα για νέες εμπειρίες, φιλικότητα και ευσυνειδησία.

Αξιολογήσεις των ίδιων ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν γίνει διαδοχικά τόσο κατά τα έτη προ πανδημίας (από το 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2020), όσο και κατά τη διάρκειά της (Μάρτιος 2020-2022).

Η σύγκριση του πρώτου έτους της πανδημίας (2020) με την περίοδο προ πανδημίας έδειξε λίγες αλλαγές στην προσωπικότητα, με μόνο μια μικρή μείωση στον νευρωτισμό.

Εν τούτοις, η σύγκριση των επόμενων δύο ετών της πανδημίας (2021-22) με τα προπανδημικά έτη έδειξε μεγαλύτερη μείωση στην εξωστρέφεια και την κοινωνικότητα των ατόμων. Επίσης, μείωση καταγράφηκε στη δεκτικότητα-διαθεσιμότητα για νέα πράγματα (κατά 2,5 φορές σε σχέση με τη συνήθη), στη φιλικότητα-συνεργατικότητα (μείωση κατά μιάμιση φορά) και στην ευσυνειδησία (μείωση σχεδόν τριπλάσια της αναμενόμενης).

Υπολογίστηκε, επίσης, ότι συνολικά εν καιρώ πανδημίας η μέση προσωπικότητα άλλαξε όσο θα άλλαζε μέσα σε μια δεκαετία με φυσιολογικές συνθήκες.

Η αλλαγή ήταν πιο αισθητή στους νεαρούς ενήλικες, όμως οι ηλικιωμένοι δεν εμφάνισαν κάποια μεταβολή στη βασική δομή της προσωπικότητάς τους.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι αν αυτές οι αλλαγές στους νεότερους αποδειχθούν πιο μόνιμες και όχι προσωρινές (κάτι που μένει να φανεί), τότε αποδεικνύεται ότι σημαντικά γεγονότα που προκαλούν στρες σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, όπως μια πανδημία, μπορούν όντως να επηρεάσουν, έστω σε έναν μικρό βαθμό, την πορεία της προσωπικότητας ενός ανθρώπου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, «στην αρχή της πανδημίας υπήρξε περιορισμένη αλλαγή στην προσωπικότητα, αλλά οι εντυπωσιακές αλλαγές άρχισαν από το 2021. Η προσωπικότητα των νέων ενηλίκων είναι αυτή που άλλαξε περισσότερο, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο δύσθυμοι και επιρρεπείς στο στρες, λιγότερο συνεργάσιμοι και αξιόπιστοι, λιγότερο συγκρατημένοι και υπεύθυνοι».

Πηγή: Protagon.gr