Επιστήμονες μελετούν την «ανθρωποπαύση»

Επιστήμονες μελετούν την αντίδραση της άγριας ζωής κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω κορωνοϊό.

Eρευνητές ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της άγριας ζωής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Θα μελετήσουν αυτό που ονόμασαν «ανθρωποπαύση», με στόχο να  βρουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να «μοιραστούμε τον ολοένα και πιο πολυσύχναστο πλανήτη μας».

Σύμφωνα με το BBC, καθηγητής Κρίστιαν Ρουτζ, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Βιολογικής Καταγραφής εξηγεί ότι βιολογικοί καταγραφείς – μικρές συσκευές παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες σε ζώα για να καταγράφουν τις κινήσεις τους και άλλες συμπεριφορές- συνέλεγαν πληροφορίες από βιότόπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Υπάρχει μια πολύτιμη ερευνητική ευκαιρία εδώ, που προέκυψε μέσα από τις πιο τραγικές περιστάσεις, που δεν μπορούμε να χάσουμε», λέει ο καθηγητής στο BBC News.

Συνήθως, μελέτες που προσπαθούν να εξετάσουν τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στα άγρια ζώα περιορίζονται στη σύγκριση προστατευόμενων οικοτόπων με μη προστατευόμενες περιοχές ή στη μελέτη τοπίων μετά από μια φυσική καταστροφή. «Όμως η καραντίνα δίνει την ευκαιρία μιας διαφορετικής προσέγγισης αυτής της διαδικασίας» εξηγεί ο καθηγητής.

Υπήρξαν πολλοί λογαριασμοί σε λογαριασμούς της άγριας ζωής στα social media που έδειξαν πώς τα ζώα αξιοποίησαν στο έπακρο την απουσία ανθρώπων κινούμενα ελεύθερα σε αστικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη, η έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας φαίνεται να είναι επιζήμια (αύξηση στη λαθροθηρία λόγω της φτώχειας και την απουσία οικοτουρισμού).

«Κανείς δεν λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν μόνιμα σε καραντίνα», λέει ο καθηγητής «Τι γίνεται όμως αν δούμε σημαντικές επιπτώσεις στη χρήση των δρόμων, για παράδειγμα; Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να κάνουμε μικρές αλλαγές στο δίκτυο μεταφορών που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη» προσθέτει.

Πηγή athensvoice.gr/