Ενρικέτα Μαρτί: Η serial killer που αποκαλούσαν «Το Βαμπίρ της Βαρεκλώνης»

Η Ενρικέτα Μαρτί έμεινε στην ιστορία ως το «Το Βαμπίρ της Βαρεκλώνης» και συγκλονίζει ακόμα και σήμερα τον κόσμο με τα εγκλήματα της. Ήταν μια γυναίκα με διπλή ζωή, που σκότωνε μόνο και μόνο για το χρήμα.

Η δράση της ήταν περί τα 1900-1912, μια περιόδο που πολλοί Ισπανοί είχαν εγκατασταθεί τότε στην Βαρκελώνη, καθώς ήταν ένας τόπος με πολλές θέσεις εργασίας. Δυστυχώς όμως υπήρχε και φτώχεια, για αυτό και στον δρόμο ζητιάνευαν πολλά παιδιά και για τα δεδομένα της εποχής ήταν πολύ συνηθισμένες οι εξαφανίσεις τους από τους δρόμους. Εκείνη την περίοδο ήρθε και η Ενρικέτα στην Βαρκελώνη με σκοπό να δημιουργήσει μια νέα ζωή.

Η πρωινή της δουλειά ήταν η επετεία, ενώ το βράδυ δούλευε σαν πόpνη. Ήταν πάντα καλοντυμένη και σύχναζε σε μέρη της υψηλής κοινωνίας, ώστε να προσφέρει εκεί τις υπηρεσίες της. Αφού μάζεψε κάποια χρήματα άνοιξε το δικό της ποpνείο, όμως εκεί εξέδιδe παιδιά που γνώριζε στον δρόμο τις ώρες που ζητιάνευε, ενώ μετά τα καλούσε στο σπίτι της να μείνουν, όπου και τα σκότωνε.

Η Ενρικέτα εργαζόταν και ως θεραπεύτρια και χρησιμοποιούσε τα πτώματα των παιδιών για να φτιάξει κρέμες και φάρμακα για τις αρρώστιες της εποχής. Αφού έπινε το αίμα τους, άλεθε σε ένα γουδί τα κόκκαλα, το λίπος και τις τρίχες τους και δημιουργούσε αλοιφές, τις οποίες πουλούσε σε πλούσιους πελάτες ως φάρμακα για τη φυματίωση. Η δράση της παρέμεινε κρυφή για πολλά χρόνια, ενώ τα φάρμακά της έγιναν περιζήτητα στην υψηλή κοινωνία.

Οι εξαφανίσεις πολλών μικρών παιδιών της Βαρκελώνης οδήγησαν την αστυνομία στα ίχνη της. Εκείνη ομολόγησε τους φόνους της και προγραμματίστηκε δίκη, προκειμένου να οριστεί η ποινή της.

Η μοίρα, όμως, είχε αποφασίσει να μη γίνει ποτέ αυτό το δικαστήριο: Δολοφονήθηκε το 1913 από τις συγκρατούμενες της, όπως όριζε ο άγραφος τότε νόμος των φυλακών για τους φονιάδες παιδιών.

Η Ενρικέτα έγινε γνωστή στην Ισπανία με την ονομασία “Το βαμπίρ της Βαρκελώνης”. Αυτό που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη οργή στην κοινωνία ήταν η κυνικότητα με την οποία διέπραττε τα εγκλήματα της. Δεν δολοφονούσε επειδή έπασχε από κάποια ψυχική διαταραχή αλλά για να κατασκευάζει φάρμακα και να κερδίζει χρήματα.

Ο αριθμός των θυμάτων της δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, ενώ κανένας από τους πελάτες της δεν λογοδότησε ποτέ στην δικαιοσύνη.

Πηγή e-daily.gr/