Ελβετία με αυτοκίνητο; Ναι σας παρακαλώ!

Αυτό το οδικό ταξίδι θα σας μεταφέρει στις πιο όμορφες τοποθεσίες της Ελβετίας, οι οποίες είναι κληρονομικά μνημεία της UNESCO.

Του Ζανέττου Λουκά

Ενώ η Ελβετία είναι γνωστή για τα μαγευτικά ορεινά τοπία της, τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας δεν είναι τα μόνα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε. Από τους δρόμους της Παλιάς Πόλης της Βέρνης μέχρι το σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο του Le Corbusier, η Ελβετία φιλοξενεί 12 τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που είναι τόσο υπέροχα και εξωπραγματικά. Και ο καλύτερος τρόπος να τα δεις φυσικά δεν είναι άλλος από ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ή μηχανή. Το παρακάτω δρομολόγιο οδικού ταξιδιού στην Ελβετία καλύπτει επτά από τα δώδεκα σημεία της UNESCO και μας μεταφέρει σε κάθε γωνιά της χώρας. Θα περάσουμε από περιοχές που μιλούν γερμανικά, ιταλικά και γαλλικά στην πορεία και γνωρίσουμε τη μαγεία πίσω από την απέραντη ομορφιά της μικρής αυτής χώρας.

Αβαείο του St. Gallen

Το οδικό ταξίδι σας στην Ελβετία ξεκινά από την απομονωμένη βορειοανατολική πόλη St. Gallen. Ο πλανόδιος Ιρλανδός μοναχός Gallus έψαχνε για ένα ήσυχο καταφύγιο και έχτισε το αβαείο εδώ το 612 μ.Χ.. Κατά το Μεσαίωνα, το αβαείο έγινε κέντρο επιρροής για τη θρησκεία και τις τέχνες, προσελκύοντας τακτικά αυτοκράτορες και βασιλιάδες από την Καρολίγγεια αναγέννηση και την Οθωμανική αυλή. Η βιβλιοθήκη και ο καθεδρικός ναός του Abbey είναι τα κυριότερα σημεία όλου του συγκροτήματος, με πλούσιους εσωτερικούς χώρους. Ο χώρος είναι υπό την προστασία της UNESCO για την αρχιτεκτονική του επιρροή και ως αναπτυσσόμενο, συνεχές κέντρο γνώσης, θρησκείας και πολιτισμού.

Η επίσκεψη στο Abbey of St. Gall και στη βιβλιοθήκη Abbey μπορεί να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας σας, αλλά αν θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο στο St. Gallen, μπορείτε να περιπλανηθείτε στη γοητευτική παλιά πόλη ή να πάτε στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας για μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα από το αβαείο. Στη συνέχεια, στο οδικό ταξίδι σας στην Ελβετία, κατευθυνθείτε προς το μοναστήρι των Βενεδικτίνων του St. John Müstair, περίπου 3 ώρες οδικώς από το St. Gallen, με μια στάση στο γραφικό Burg Gutenberg στο Balzers, στο Lichtenstein κατά μήκος της διαδρομής. Αφού απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο του μικρού κάστρου Burg Gutenberg στην κορυφή του λόφου, επιστρέψτε στον Ε43 και συνεχίστε προς το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Müstair.

Μονή Βενεδικτίνων του Αγίου Ιωάννη στο Müstair

Ο μύθος λέει ότι ο ίδιος ο Καρλομάγνος ίδρυσε το μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Αγίου Ιωάννη γύρω στο 775 μ.Χ.. Αλλά πιθανότατα χτίστηκε υπό τις διαταγές του Καρλομάγνου από τον επίσκοπο του Chur, για τη στρατηγική του θέση. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Müstair μπήκε στον κατάλογο της UNESCO λόγω των εκτεταμένων, καλοδιατηρημένων τοιχογραφιών μέσα στην εκκλησία, που χρονολογούνται από τον ένατο αιώνα. Ο χώρος φιλοξενεί επίσης αδιάκοπες θρησκευτικές δραστηριότητες για σχεδόν 1.200 χρόνια, καθώς οι μοναχές εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο μοναστήρι μέχρι σήμερα. Επισκεφθείτε το Μουσείο του Μοναστηριού, κάντε μια περιήγηση στην εκκλησία και το Παρεκκλήσι του Τίμιου Σταυρού μπορείτε να κάνετε κράτηση για μια βραδιά στο Μaiensäss (πρώην ανοιξιάτικη καλύβα βοσκοτόπων) ή στον ξενώνα.

Αφήστε το Müstair και ξεκινήστε προς τα Τρία Κάστρα της Bellinzona, 3,5 τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο.

Τρία Κάστρα της Μπελιντσόνα

Η ιστορική πόλη Bellinzona, η πρωτεύουσα του ιταλόφωνου καντονίου Ticino, αποτελεί απόδειξη της μεσαιωνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής. Η στρατηγική θέση της πόλης απαιτούσε οχυρώσεις, με αποτέλεσμα να φτιαχτούν τρία κάστρα το Castelgrande, το Montebello και το Sasso Corbaro. Οι οχυρώσεις του 15ου αιώνα μπήκαν στη λίστα της UNESCO για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τη διατήρησή τους. Και τα τρία κάστρα είναι ανοιχτά στους επισκέπτες και το Castelgrande και το Montebello φιλοξενούν επίσης και μουσεία. Όταν τελειώσετε με τα κάστρα, περιηγηθείτε στην παλιά πόλη της Bellinzona και σταματήστε στην αγορά Bellinzona για να δοκιμάσετε τα τοπικά φαγητά, το κρασί αλλά και τις χειροτεχνίες.

Καθώς θα βρίσκεστε στο ιταλόφωνο μέρος της Ελβετίας για αυτό το σκέλος του ταξιδιού, είναι η τέλεια ευκαιρία να δοκιμάσετε και την ιταλική κουζίνα. Όταν τελειώσετε με την ιστορία της Bellinzona, κατευθυνθείτε νότια προς το Monte San Giorgio, την επόμενη στάση στο οδικό ταξίδι σας στην Ελβετία. Η διαδρομή διαρκεί μόνο μία ώρα, οπότε θα έχετε άφθονο χρόνο να σταματήσετε στην πόλη του Lugano για να δείτε μερικά από τα αξιοθέατα της. Στο Lugano, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στην προκυμαία της ομώνυμης λίμνης «Lugano», να ψωνίσετε στη Via Nassa ή και να χαλαρώσετε στο Parco Civico δίπλα στη λίμνη.

Monte San Giorgio

Το Monte San Giorgio είναι ένας από τους φυσικούς χώρους της UNESCO της Ελβετίας, όπου υπάρχουν απολιθώματα ερπετών, ψαριών και φυτών 240 εκατομμυρίων ετών. Το δασώδες βουνό δίπλα στη λίμνη Lugano έχει τα καλύτερα απολιθώματα θαλάσσιας ζωής από την Τριαδική περίοδο και οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυτά τα απολιθώματα στο μουσείο στο Meride. Μπορείτε επίσης να κάνετε πεζοπορία είτε στο παλαιοντολογικό μονοπάτι είτε στο πολιτιστικό μονοπάτι γύρω από το Monte San Giorgio για να μάθετε περισσότερα για την αρχαία θαλάσσια λεκάνη που κάποτε υπήρχε εκεί.

Καθώς προχωράτε προς το Jungfrau-Aletsch, μπορείτε είτε να πάρετε τη νότια διαδρομή μέσω της Ιταλίας μέσω του Ε62 είτε να μείνετε στην Ελβετία και να χρησιμοποιήσετε τον Α2.

Panoramaausblick vom Monte San Giorgio im Tessin

Ελβετικές Άλπεις Jungfrau – Aletsch

Δεν θα ήταν σωστό αν οι Ελβετικές Άλπεις δεν βρίσκονταν στη λίστα της UNESCO. Η περιοχή φιλοξενεί το μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης. Αν και αυτό από μόνο του είναι ένα μνημείο φυσικής κληρονομιάς, τα εξαιρετικά τοπία του αναγνωρίζονται επίσης για την έμπνευση της ευρωπαϊκής τέχνης, λογοτεχνίας, ορειβασίας και αλπικού τουρισμού.

Σας προτείνουμε να σταθμεύσετε στο Grengiols, μια πόλη στο νότιο άκρο του παγετώνα και μετά να πάρετε ένα τελεφερίκ για την ορεινή πόλη Bettmeralp. Από το Grengiols, μπορείτε επίσης να κατευθυνθείτε στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Φύσης στο Naters — μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο — και να δείτε διαδραστικά εκθέματα σχετικά με το μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το να φτάσετε στην «Κορυφή της Ευρώπης» στο Jungfraujoch, στο βόρειο άκρο του παγετώνα, μπορεί
να αποδειχθεί δύσκολο με το αυτοκίνητο, αλλά μπορείτε να πάρετε ένα τρένο που διαρκεί τρεις ώρες από το Naters. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει επίσης πεζοπορία 15 ειδικών διαδρομών γύρω από τον παγετώνα. Αν αναχωρήσετε από το Brig, ο προστατευόμενος χώρος της UNESCO του διάσημου αρχιτέκτονα Le Corbusier απέχει μόνο μία έως δύο ώρες. Στο δρόμο, θα περάσετε από την πόλη του Saint-Léonard, όπου μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με υπόγεια βάρκα στο Lac Souterrain (υπόγεια λίμνη). Είναι η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη στην Ευρώπη και η τοποθεσία έχει καθημερινά ξεναγήσεις με σκάφος διάρκειας 30 λεπτών.

Αρχιτεκτονικό έργο του Le Corbusier — Corseaux

Το Corseaux βρίσκεται στη λίμνη της Γενεύης και αφού φτάσετε στο Villeneuve, η διαδρομή σας θα κυμανθεί κατά μήκος αυτής της τεράστιας λίμνης. Αξίζει να επισκεφθείτε τις πόλεις που βρίσκονται στη λίμνη της Γενεύης, πριν φτάσετε στο Corseaux, ειδικά το Montreux και το Vevey. Η βίλα «Le Lac» του αρχιτέκτονα Le Corbusier βρίσκεται λίγο έξω από το Vevey, στη μικρή πόλη του Corseaux. Είναι ένα από τα δύο κτίρια στην Ελβετία που σχεδίασε ο Le Corbusier και μία από τις 17 τοποθεσίες παγκοσμίως που αποτελούν τον κατάλογο της UNESCO. Το έργο του Le Corbusier έχει κύρος στην UNESCO για τη συμβολή του στο Μοντέρνο Κίνημα, το οποίο έπαιξε αναπόσπαστο κοινωνικό-πολιτιστικό και ιστορικό ρόλο στον 20ό αιώνα. Το μέρος είναι ανοικτό για επισκέψεις Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Η πρώτη πόλη που πρέπει να επισκεφτείτε ανάμεσα στις βεράντες του αμπελώνα είναι το Saint-Saphorin, λίγα μόλις λεπτά κάτω από το δρόμο από την τοποθεσία Le Corbusier.

Vineyard Terraces of Lavaux

Οι αρχαίοι αμπελώνες που αναπτύσσονται στους βράχους που στηρίζουν τη λίμνη της Γενεύης καλύπτουν 800 εκτάρια. Ο καλύτερος τρόπος για να τα επισκεφτείτε είναι να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας και να ανεβείτε σε ένα τρένο. Το τοπικό τρένο που ξεκινά από το Vevey και οδηγεί στο Puidoux έχει ονομαστεί “Train des Vignes” επειδή σας προσφέρει την καλύτερη θέα στις βεράντες του αμπελώνα.

Θα θελήσετε να κατεβείτε στο Chexbres, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε ενημερωτικούς περιπάτους γύρω από τους αμπελώνες ή να επιβιβαστείτε στο τουριστικό τρένο “Lavaux-Panoramic” που περνά από το Chexbres μέσα από τα διάφορα μονοπάτια του αμπελώνα. Αρκετοί οινοποιοί ανοίγουν επίσης τα οινοποιεία τους στους επισκέπτες και μοιράζονται τη διαδικασία τους, συμπεριλαμβανομένου του Cave de Moratel. Τα αμπέλια του Lavaux χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Το καλοδιατηρημένο τοπίο και η συνεχής προσαρμογή των πολιτιστικών παραδόσεων στην αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή καθιστούν τις βεράντες του αμπελώνα αντάξιες της UNESCO.

Όταν είστε έτοιμοι να κατευθυνθείτε στην επόμενη τοποθεσία, επιστρέψτε στο Vevey με το τρένο για να ανακτήσετε το αυτοκίνητό σας και, στη συνέχεια, κάντε τη διαδρομή μιας ώρας με το αυτοκίνητο μέχρι τις Προϊστορικές κατοικίες γύρω από τις Άλπεις.

Παλιά Πόλη της Βέρνης

Η Παλιά Πόλη της Βέρνης είναι μια μίξη αρχιτεκτονικών στυλ που χρονολογείται από διάφορα σημεία της μακράς ιστορίας της πόλης, η οποία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Ανήκει στην κληρονομική προστασία της UNESCO για τον εξαιρετικό σχεδιασμό και τις καλά καθορισμένες αστικές δομές του, τις οποίες θα παρατηρήσετε καθώς περπατάτε στους μεγάλους δρόμους και κάτω από τις στοές. Στην άκρη της παλιάς πόλης της Βέρνης βρίσκεται το Zytglogge, ο μεσαιωνικός μηχανικός πύργος του ρολογιού και ο αστρολάβος. Την Παλιά Πόλη της Βέρνης αξίζει να την εξερευνήσετε για ένα πρωί ή ένα απόγευμα. Μπορείτε να πάρετε έναν καφέ ή μεσημεριανό γεύμα σε ένα από τα πολλά καφέ ή εστιατόρια. Στη συνέχεια, δείτε τα υπόλοιπα αξιοθέατα στη Βέρνη, όπως το Κτήριο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τον τεράστιο καθεδρικό ναό της Βέρνης ή περάστε στην άλλη πλευρά του Aare για να επισκεφθείτε το Μουσείο των Άλπεων της Ελβετίας.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news