Είσαι αναποφάσιστος/η; Τι φταίει και πώς να το αντιμετωπίσεις

Γλυκό ή αλμυρό; Εσύ τι θα πάρεις; Να πάρω και εγώ το ίδιο λες;

Πόσες φορές έχεις κάνει αυτό τον διάλογο με τον αγαπημένο σου ή με κάποια φίλη; Ή αντίστοιχα πόσες φορές βρέθηκες εσύ στην θέση του ερωτώμενου και αυτού που τελικά πρέπει να πάρει  μια απόφαση; Για κάποιους ανθρώπους το να πρέπει να πάρουν έστω και τις πιο εύκολες αποφάσεις φαντάζει δύσκολο. Δεν αντέχουν να βρίσκονται μπροστά σε διλλήματα γιατί δεν μπορούν να μπουν στην διαδικασία να ζυγίσουν τις επιλογές και ύστερα να μπουν στην διαδικασία να ζυγίσουν τις επιλογές και ύστερα α αποφασίσουν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να τρελαίνει εσένα την ίδια ως αναποφάσιστη ή τους γύρω σου που πάντα πρέπει να πάρουν μια απόφαση και για σένα. Όπως και να έχει οι αναποφάσιστοι εκεί έξω χρειάζονται την υπομονή σου καθώς και να γνωρίζεις τα παρακάτω πέντε χαρακτηριστικά τους (αν δεν ανήκεις ήδη ανάμεσά τους).

1. Ακολουθούν πάντα αυτό που κάνουν οι άλλοι: Φαγητό ή ποτό; Ότι θέλει η παρέα.

2. Ακούν όλες τις απόψεις, πριν πάρουν κάποια απόφαση: Τι θα πει η μαμά, ο μπαμπάς, η αδερφή, η γιαγιά, το αγόρι, η κολλητή, ο σκύλος, το ψάρι…όλοι βοηθούν στο να σχηματιστεί μία ολοκληρωμένη απόφαση.

3. Θέλουν οι γύρω τους να είναι πάντα ευχαριστημένοι. Προσπαθούν να κρατήσουν μια αρμονία γύρω τους, χωρίς να αφήσουν κανένα με παράπονο. Πράγμα αδύνατο και εξουθενωτικό ψυχολογικά για τους ίδιους.

4. Τρέμουν μην πάρουν λάθος απόφαση. Για αυτό και σκέφτονται πάρα πολύ κάτι πριν αποφασίσουν. Και όχι δεν μιλάω για την ώριμη σκέψη που οφείλουμε να κάνουμε πριν πάρουμε μια απόφαση. Αλλά για εκείνη την σκέψη που καταλήγει σε εμμονή με αποτέλεσμα να σου προκαλεί άγχος.

5. Η λίστα με τα υπέρ και τα κατά βοηθάει. Μην ντραπείς να βγάλεις την ατζέντα σου και να σημειώσεις ποιά είναι τα θετικά και τα αρνητικά μιας απόφασης. Καλύτερα να κάνεις αυτό και να αποφασίσεις μόνη  σου παρά να ρωτήσεις πάλι τους γύρω σου. 

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κύρκου

Πηγή star.gr/