Γιατί λύνονται τα κορδόνια στα παπούτσια μας όσο σφιχτά κι αν τα δέσουμε

Αμερικανοί επιστήμονες της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ντέϊλι-Ντάιαμοντ έλυσαν το μυστήριο των κορδονιών, που, ακόμη και αν τα δέσεις καλά, θα βρουν τρόπο να λυθούν.

Είναι θέμα φυσικής – από τη μία είναι η δύναμη του ποδιού που πιέζει το έδαφος και σταδιακά χαλαρώνει τον κόμπο, και από την άλλη μια δεύτερη δύναμη που προκαλείται από την κίνηση του ποδιού μπρος-πίσω και η οποία φτάνει στις άκρες των κορδονιών και σιγά σιγά τα χαλαρώνει, ακόμη και σε μερικά δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες έβαλαν μια κάμερα αργής κίνησης για να μελετήσουν μια σειρά από πειράματα με κόμπους κορδονιών. Ένας ερευνητής φορούσε αθλητικά παπούτσια και έτρεχε πάνω σε έναν διάδρομο γυμναστικής, ενώ οι άλλοι κινηματογραφούσαν σε «σλόου μόσιον» το λύσιμο των κορδονιών! Όποιος περπατά γρήγορα ή τρέχει, το πόδι χτυπά το έδαφος με εννιαπλάσια δύναμη της βαρύτητας. Έτσι ο κόμπος αρχίζει να χαλαρώνει, και όσο το πόδι πηγαίνει μπρος – πίσω, ασκεί μια δύναμη αδράνειας στις ελεύθερες άκρες των κορδονιών, πράγμα που οδηγεί στο λύσιμο των κορδονιών ακόμη και με δυο βήματα!

Πηγή e-daily.gr/