Βίντεο κατέγραψε μια φάλαινα φυσητήρα να κολυμπά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα τέτοιο ζώο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ωστόσο, οι θεάσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και ακόμη πιο σπάνιες οι καταγραφές του!

Μια φάλαινα φυσητήρα απαθανάτισε η κάμερα του «Seaze The Day» στα ανοιχτά της Κύπρου, στο Λατσί, την Παρασκευή το πρωί.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο, ο Παναγιώτης Νικολαΐδης, που υπήρξε μάρτυρας στη σπάνια θέαση του ζώου, ανέφερε πως ήταν η πρώτη του συνάντηση με αυτό το είδος θηλαστικού στο φυσικό του περιβάλλον.

Λέει πως αρχικά την είδαν από μακριά, όταν βγήκε στην επιφάνεια της θάλασσας, για να πάρει αναπνοές και πέταγε νερό από το μπροστινό μέρος του κεφαλιού της.

Η πρώτη τους σκέψη ήταν να δουν εάν ήταν εντάξει στην υγεία της, ασφαλής και να σιγουρευτούν πως δεν είχε μπλεχτεί σε δίχτυα. Όταν κατάλαβαν πως ήταν μια χαρά αποφάσισαν να τραβήξουν μερικά βίντεο.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το κήτος έφτανε γύρω στα 12-13 μέτρα, αλλά δεν μπόρεσε αυτός και τα άτομα που ήταν μαζί του να διακρίνουν αν πρόκειται για αρσενικό ή θηλυκό. Προσθέτει όμως, πως τα αρσενικά ενήλικα του είδους αυτού μπορούν να εντοπιστούν μόνα τους και αφού δεν διέκριναν κάποια άλλη φάλαινα κοντά σε αυτήν, ο Παναγιώτης πιθανολογεί πως ήταν αρσενική.

Αναφερόμενος στο αν το συγκεκριμένο είδος φάλαινας απειλείται με εξαφάνιση, είπε πως ο πληθυσμός τους στο Αιγαίο φτάνει τα 250 άτομα. Πρόσθεσε επίσης πως την τελευταία φορά που εντοπίστηκε στην Κύπρο φάλαινα του είδους αυτού, ήταν το 2017, 80 χιλιόμετρα από το Ζύγι και καταγράφηκε από το Τμήμα Αλιείας.

Εκτός από το σπάνιο θέαμα της φάλαινας φυσητήρα, η κάμερα του «Seaze The Day» απαθανατίζει και άλλα θαλάσσια όντα στο φυσικό τους περιβάλλον όπως δελφίνια, χελώνες, ξιφίες και μεγάλους τόνους.

Πηγή city.sigmalive.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news