Αφιέρωμα στο Σμυρναϊκό τραγούδι από τους Μικρούς Ρεμπέτες

Μουσικοχορευτική παράσταση / Της θάλασσας και της στεριάς! Σμυρναϊκό σεργιάνι 

Το 1922 είναι η χρονιά της Μικρασιατικής καταστροφής την οποία ακολουθεί η αναγκαστική πλέον ανταλλαγή πληθυσμών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Πολλοί μικρασιάτες εγκαθίστανται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας από εκεί τις μουσικές τους παραδόσεις.

Αυτή την περίοδο η θεματολογία του ρεμπέτικου περιλαμβάνει κυρίως ερωτικά (όπως σε όλες τις μουσικές) αλλά και μάγκικα τραγούδια (π.χ. τραγούδια της φυλακής, ναρκωτικά). Τα χρόνια που ακολούθησαν τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και πριν από αυτήν, μεγάλος αριθμός Ελλήνων μετανάστευσε στις Η.Π.Α., μεταφέροντας εκεί την ελληνική μουσική παράδοση, αλλά και το ρεμπέτικο. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα ηχογραφούνται από αμερικάνικες εταιρείες σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια όπως τα γνωστά «Δημητρούλα μου , γκαρσόνα, ο Μανώλης ο Χασικλής, Σάλα Σάλα, Σκέρτσο, Θα σπάσω κούπες, και πολλά άλλα»

Οι Μικροί Ρεμπέτες, επιλέγουν αυτή την περίοδο της ιστορίας και θα ανεβάσουν την παράσταση αφιέρωμα στο Σμυρναϊκό τραγούδι με τίτλο- «Της θάλασσα; και της στεριάς!!». Σμυρναίικο Σεργιάνι με τους Μικρούς Ρεμπέτες. Πρόκειται για μια πολύ υποσχόμενη παράσταση που σκοπός της είναι να προσθέσει στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. 

Μέσα στα πλαίσια λοιπόν της συνεχούς προσπάθειας για προβολή του πολιτισμού, οι Μικροί Ρεμπέτες μαζί με καταξιωμένους μουσικούς, θα επιχειρήσουν μέσα από τη μουσική, τον χορό, τις αφηγήσεις και τις προβολές, να σκιαγραφήσουν αυτή την τόσο σημαντική εποχή του Ελληνισμού που σημάδεψε και καθοδηγεί μέχρι σήμερα το καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Συνοδοιπόρος με τους Μικρούς Ρεμπέτες ο Πολιτιστικός Όμιλος «Παρά την Λίμνη» ο οποίος θα πλαισιώνει χορευτικά την παράσταση μας. Επιπρόσθετα μαζί μας ο βιρτουόζος του βιολιού Κυριάκος Γκουβέντας, οποίος θα συμμετέχει σε αυτή την ειδική παράσταση που πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το βιολί. Φιλική συμμετοχή και από τον Στέφανο Χατζιηγιώργκα.

Η παράστασης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Φεβρουαρίου 2022 στο XENION στο Παραλίμνι. 

Λίγα λόγια για τον  Κυριάκο Γκουβέντα

Γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θεωρία της Μουσικής και Βιολί στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, απ’ όπου αποφοίτησε το 1991 με Δίπλωμα Σολίστ και Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας.


Έχει παίξει στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και με διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου. Υπήρξε μέλος του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της ΕΡΤ3. Από το 1980 έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και ορχήστρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε παραστάσεις δημοτικής μουσικής αλλά και διαφόρων άλλων ειδών (ρεμπέτικα τραγούδια, κλασική μουσική, έντεχνο τραγούδι). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από χίλιες συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις και δισκογραφικές παράγωγες, σε όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Το 2004 επελέγη από το Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου να εκπροσωπήσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική στο Φεστιβάλ “Genius of the violin”.


Έχει διδάξει την τέχνη του παραδοσιακού βιολιού στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σε ακαδημίες και σεμινάρια σε Αγγλία, Φινλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία. Διδάσκει παραδοσιακή μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας .Είναι ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news