Αυτό θα είναι το εμπορικό κέντρο του μέλλοντος

Ποιες λύσεις μπορεί να γίνουν δυνατές για τα μη χρησιμοποιημένα εμπορικά κέντρα τώρα που τα διαδικτυακά ψώνια αντικαθιστούν – ολοένα και περισσότερο – τα φυσικά καταστήματα;

«Πώς μπορούμε να φέρουμε τα θαλάσσια τοπία στις πόλεις μας, για μια υγιεινή, χωρίς αποκλεισμούς και απολαυστική εμπειρία; Το βραβευμένο μας έργο Tainan Spring είναι ένας σχεδιασμός δημόσιου χώρου που περιλαμβάνει τη μετατροπή ενός πρώην εμπορικού κέντρου στο κέντρο της πόλης σε αστική λιμνοθάλασσα». 

Κάπως έτσι το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο mvrdv παρουσιάζει το βραβευμένο πρότζεκτ Tainan Spring στην Ταϊπέι της Κίνας. 

Εκτός από τη νέα δημόσια πλατεία και την «αστική» πισίνα, το σχέδιο περιλαμβάνει βελτιωμένα δημόσια μονοπάτια και μείωση της κυκλοφορίας. ⁠ Περιτριγυρισμένη από νεαρά φυτά, η λιμνοθάλασσα προγραμματίζεται «να εξελιχθεί σε μια πλούσια ζούγκλα ώστε να επανασυνδεθεί η πόλη με την φύση και την προκυμαία της». ⁠⁠

Πηγή instagram @mvrdv

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το Tainan Spring δείχνει ποιες λύσεις είναι δυνατές για τα μη χρησιμοποιημένα εμπορικά κέντρα τώρα που τα διαδικτυακά ψώνια αντικαθιστούν – ολοένα και περισσότερο – τα φυσικά καταστήματα.

Σύμφωνα πάντα με τους εμπνευστές του έργου, η πισίνα έχει σχεδιαστεί προσεκτικά και κατά τέτοιο τρόπο ώστε «να είναι το τέλειο σημείο συγκέντρωσης για όλες τις εποχές: η στάθμη του νερού θα αυξηθεί και θα μειωθεί ως ”απάντηση” στις εποχές της βροχής και της ξηρασίας, και σε ζεστό καιρό οι ψεκαστήρες με ομίχλη θα μειώσουν την τοπική θερμοκρασία για να παρέχουν ένα καλωσόρισμα με ανακούφιση στους επισκέπτες μειώνοντας την χρήση του κλιματισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες⁠⁠».

Πηγή huffingtonpost.gr/