Ή αποδοχή, είναι το Α και το Ω!

Η Χρύσω Προδρόμου, μητέρα ατόμου με αυτισμό και μια από τους εμπνευστές και ιδρυτές του σωματείου στήριξης αυτισμού και του “Smile Project” δίνει κατάθεση ψυχής και μας μεταφέρει μηνύματα ελπίδας.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Η Χρύσω Προδρόμου, γεννήθηκε το 1967 στο Moseley Birmingham της Αγγλίας, όπου μεγάλωσε και μορφώθηκε. Εκεί το 1989 γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγό της Τρύφωνα, όπου απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Ανδρέα, τον Βασίλη, τη Χριστίνα και τον Στέφανο. Το 2001, μία ιατρική διάγνωση για τον τρίχρονων Στέφανο, ήρθε να ανατρέψει τα όνειρα της οικογένειάς της και ολόκληρη τη ζωή της. Δυστυχώς τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και έπρεπε να βρει τη δύναμη να βοηθήσει το παιδί της, αλλά και να στηρίξει και την οικογένειά της. Υποδομές για τα παιδιά με αυτισμό, δεν υπήρχαν στα σχολεία, άρα έπρεπε κάτι να γίνει. Έτσι λοιπόν, μαζί με άλλους γονείς, ένωσαν τις δυνάμεις τους και διεκδίκησαν από την πολιτεία τα δικαιώματα των παιδιών τους. Στις αρχές του 2004, κατάφεραν μετά από επίμονες προσπάθειες να δημιουργήσουν την πρώτη ειδική μονάδα για παιδιά με Αυτισμό, στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγίας Νάπας. Στην πορεία, δημιουργήθηκε ακόμη μία ειδική μονάδα, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας. Η δημιουργία των δύο ειδικών μονάδων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και βελτίωση των παιδιών τους. Πράγμα πρωτοποριακό για τα δεδομένα της τότε εποχής, αλλά και της επαρχίας μας.

Οι ανησυχίες των γονιών γίνονται εντονότερες όταν προβληματίζονται για το τι θα απογίνουν τα παιδιά τους, μετά την ενηλικίωση. Έτσι η Χρύσω λαμβάνει την πρωτοβουλία και μαζί με μία ομάδα γονιών παιδιών με αυτισμό, αλλά και εθελοντών, ιδρύουν το 2013 το Σωματείο Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου. Αρχικά ο στόχος του Σωματείου, ήταν να δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο κέντρο ημέρας, όπου θα παρέχει ασφάλεια και όλα τα απαραίτητα θεραπευτικά προγράμματα, για τους ενήλικες με αυτισμό. Πράγμα το οποίο και κατάφεραν. Μετά από απόφαση του Δ.Σ το 2014, ξεκίνησε η λειτουργία του καλοκαιρινού προγράμματος, για παιδιά και ενήλικες με Αυτισμό. Φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν κατορθωτό, χωρίς τη στήριξη του Δήμου Αγίας Νάπας και άλλων Δημοτικών Συμβουλίων της επαρχίας.

Έτσι το 2019, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας, το Smile Project, όπου θα φιλοξενούσε ενήλικες με Αυτισμό. Σε μια εποχή όπου τα ποσοστά των παιδιών με αυτισμό αυξάνονται ραγδαία με ρυθμούς επιδημίας, η ανάγκη εξεύρεσης μεγαλύτερου χώρου ήταν αναπόφευκτη, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί το κέντρο Smile Project, στη Σωτήρα. Στο κέντρο Smile Project, προσφέρονται εξειδικευμένοι χώροι ώστε να φιλοξενούν αποκλειστικά τους ενήλικες με αυτισμό. Πριν την ένταξη κάποιου ενήλικα στο κέντρο, γίνεται αξιολόγηση από ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό σε συνεργασία με τη σύμβουλο τους, έτσι ώστε να προσαρμόσουν το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα για να εξυπηρετούνται όλες οι ανάγκες του κάθε εκπαιδευόμενου. Μέχρι σήμερα μέλημα των γονιών και των μελών του Σωματείου, είναι να εργάζονται ομαδικά και να προσπαθούν, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών, γι’ αυτό το όνειρο δε σταματά εδώ. Στο άμεσο μέλλον στοχεύουν στην ανέγερση σπιτιού «Δια Βίου Ζωής». Η Χρύσω, θεωρεί ότι οι υποδομές στα σχολεία όλα αυτά τα χρόνια έχουν βελτιωθεί σε αρκετά καλό βαθμό, σε σύγκριση με χρόνια πριν. Ακόμα υπάρχει χώρος για βελτίωση, παρόλα αυτά, βρισκόμαστε σε καλό στάδιο, αναφέρει. Η λέξη «Αυτισμός», είναι μονάχα ένας τίτλος, σημασία έχει να το αποδεχθείς ώστε να στηρίξεις τόσο το παιδί σου όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου. Σίγουρα μας πονάει ως γονείς και ειδικά στις αρχές πενθούμε, μας αναφέρει. Δε θέλουν να το πιστέψουν. Όμως, χρειάζεται να βρίσκουν τη δύναμη να σηκώνονται, για να μπορούν μέσα από αυτές τις δυσκολίες, να απολαύσουν και τις χαρές που θα τους δώσει η ζωή. Για να γίνει αυτό όμως, όλοι οι γονείς Αυτιστικών παιδιών πρέπει να αποδεχτούν το πρόβλημα του παιδιού τους, ώστε να μπορούν να το βοηθήσουν. Η αποδοχή, η θετική ενέργεια, η πίστη, η αγάπη και η επιμονή, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επιπρόσθετα, η καλή συνεργασία της ομάδας μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, για τα παιδιά/ενήλικες με αυτισμό. Η αποδοχή, είναι το Α και το Ω, στην εξέλιξη της ζωής ενός παιδιού με Αυτισμό, αλλά και της οικογένειάς του. Κλείνοντας, θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους στέκονται συνοδοιπόροι μέχρι σήμερα, στο πλευρό του Σωματείου Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news