Έτσι θα μάθετε να ελέγχετε τα όνειρα στον ύπνο σας

Συνειδητό όνειρο (ή διαυγές όνειρο) είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται, ενώ το όνειρο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα.

Ο Αριστοτέλης είχε παρατηρήσει ότι «συχνά όταν κάποιος κοιμάται, υπάρχει κάτι στη συνείδηση του που δηλώνει ότι αυτό που του παρουσιάζεται δεν είναι παρά ένα όνειρο».

Υπάρχουν δύο τρόποι για την εκκίνηση ενός συνειδητού ονείρου. Ο ένας τρόπος είναι να δημιουργηθεί ένα συνειδητό όνειρο από… όνειρο (DILD – dream-initiated lucid dream). Αρχίζει δηλαδή ένα κανονικό όνειρο και το άτομο κάποια στιγμή συμπεραίνει ότι ονειρεύεται – χωρίς αυτό να τον αφυπνίσει. Ο άλλος τρόπος αφορά ένα συνειδητό όνειρο από εγρήγορση (WILD – wake initiated lucid dream) και επιτυγχάνεται όταν το άτομο από την πλήρη εγρήγορση μεταβαίνει σε όνειρο χωρίς διακοπή στη συνείδηση.

Το συνειδητό όνειρο έχει μελετηθεί επιστημονικά και η δυνατότητα επίτευξης του θεωρείται πλέον τεκμηριωμένη.

Μέθοδοι που προκαλούν ένα συνειδητό όνειρο;

Αν είσαι τυχερός, θα έχεις δει τη μαγεία που κρύβει ένα συνειδητό όνειρο. Αν όχι, υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που προσπαθούν να το προκαλέσουν. Οι πιο διαδεδομένες και… ακίνδυνες είναι οι παρακάτω:

1. Κατά τη διάρκεια της ημέρας συγκεντρώσου, μείνε ακίνητος, ρώτα «Ονειρεύομαι;» και σκέψου κάτι που θα ήθελες να δεις στο συνειδητό όνειρο. Επανέλαβε κάποιες φορές την ίδια διαδικασία και είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο πραγματικά στον ύπνο σου.

2. Κράτησε ημερολόγιο ονείρων. Συνήθως βλέπουμε όνειρα που ελάχιστα λεπτά μετά την αφύπνισή μας ξεχνάμε. Φρόντισε να τα γράψεις αμέσως μόλις τα δεις. Έτσι, μελετώντας τα θα διακρίνεις τα πιο κοινά στοιχεία των ονείρων που βλέπεις (ανθρώπους, μέρη, κτλ.) και «ενημερώνει» τον εγκέφαλό σου ότι πραγματικά προσπαθείς να θυμηθείς τα όνειρά σου. Επίσης, την επόμενη φορά που θα δεις ένα μέρος ή αντικείμενο σε κάποιο όνειρό σου, θα το θυμηθείς και θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις πως βλέπεις όνειρο και κυρίως στο «πέρασμα» προς το συνειδητό όνειρο.

3. Μάθε την καλύτερη ώρα για να δεις ένα συνειδητό όνειρο. Αν γνωρίζεις καλά το πρόγραμμα του ύπνου σου, έχεις περισσότερες πιθανότητες να το ζήσεις. Οι μελέτες λένε ότι ένας μικρός ύπνος λίγες ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα είναι το πιο συνηθισμένο διάστημα των συνειδητών ονείρων.

4. Προσπάθησε την τεχνική «επιστροφή στο κρεβάτι». Ίσως είναι η πιο επιτυχημένη τεχνική.

  • Βάλε ξυπνητήρι 5 ώρες από την ώρα που πηγαίνεις για ύπνο
  • Αποκοιμήσου
  • Για μία ώρα προσπάθησε να συγκεντρωθείς στην προσπάθεια να δεις κάτι συνειδητά. Αυτό που θέλεις να δεις και στο όνειρό σου
  • Γύρισε στο κρεβάτι και προσπάθησε να κοιμηθείς, λέγοντας τη φράση «ξέρω ότι θα ονειρευτώ…» συμπληρώνοντας με αυτό που θέλεις

Αν και υπάρχουν χιλιάδες άρθρα στο διαδίκτυο που θεωρούν τις διαδικασίες αυτές ασφαλείς, συνιστούμε την προσοχή σας σε αυτά που θέλετε να ονειρευτείτε αν τελικά επιτύχετε το συνειδητό όνειρο. Καλή επιτυχία.

Πηγή e-daily.gr/