Ένας καλός λόγος για να μη στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε μέρα

Από μικροί ακούγαμε τη μητέρα μας να μας λέει να στρώσουμε το κρεβάτι μας 9αν δεν το έκανε η ίδια). Αργότερα το ίδιο μάθαμε στο σχολείο, στο στρατό και γενικότερα, πως ένα κρεβάτι πρέπει να είναι στρωμένο καθημερινά. Όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ένας σοβαρός λόγος να μην στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε μέρα. Η και καθόλου.

Το κρεβάτι είναι το μέρος που φιλοξενούνται τα ακάρεα. Τα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα βρίσκονται συνεχώς στο κρεβάτι σου και μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 1,5 εκατομμύριο. Τα ακάρεα τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας, οπότε είναι λογικό να φωλιάζουν κάτω από τα σεντόνια. Τα αλλεργιογόνα που παράγουν από τις ακαθαρσίες τους, εισπνέονται κατά την διάρκεια του ύπνου και μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα.

Όσο κοιμόμαστε και αλλάζουμε στάσεις στον ύπνο, τα κύτταρα μας σκορπίζονται παντού και όταν το πρωί στρώνουμε το κρεβάτι, παγιδεύονται κάτω από τα σεντόνια μαζί με τα ακάρεα. Αν όμως δεν το στρώσουμε, τα νεκρά κύτταρα, τα ακάρεα και ο ιδρώτας μας, θα εκτεθούν σε φρέσκο αέρα και σε φως.

«Γνωρίζουμε πως τα ακάρεα μπορούν να επιζήσουν μαζεύοντας νερό από την ατμόσφαιρα» λέει ο Dr. Stephen Pretlove, καθηγητής του Πανεπιστημίου Kingston. «Αν δεν στρώσουμε το κρεβάτι, η υγρασία θα φύγει από τα σεντόνια και το πάπλωμα, οπότε τα ακάρεα θα αφυδατωθούν και κάποια στιγμή θα πεθάνουν».

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αφήνουμε ξέστρωτο το κρεβάτι κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και να το στρώνουμε όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πολλά ακάρεα δεν θα έχουν καταφέρει να επιζήσουν. Οπότε αν θέλετε πείτε στην μητέρα σας, πως όταν βαριόσασταν να στρώσετε τ κρεβάτι, τελικά είχατε ένα επιστημονικό υπόβαθρο πίσω από την επιλογή σας.

Πηγή e-daily.gr/