Άνδρες millennials: υπερ της ισότητας, αλλά κατά του νοικοκυριού

Οι άνδρες millennials είναι ανετοι με τις γυναίκες να εργάζονται (και μάλιστα για πολλές ώρες) και τις συζύγους τους να πληρώνουν τον μισό λογαριασμό. Μόνο μην τους ζητήσετε να ασχοληθούν με το πλύσιμο των πιάτων όταν φτάσουν στο σπίτι. 

Μια νέα μελέτη της Gallup, μιας αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων και συμβουλευτικής δείχνει ότι οι γυναίκες στο γάμο ή την συγκατοίκηση με τον σύντροφό τους, είναι περισσότερο πιθανό να καθαρίσουν το σπίτι, να πλύνουν τα πιάτα, να βάλουν πλυντήριο, να ψωνίσουν, να μαγειρέψουν, να αποφασίσουν για τα έπιπλα και τις διακοσμήσεις, γεγονός που συμβαίνει και στις νεότερες γενιές, παρόλο που έχουν πιο σύγχρονες αντιλήψεις. Οι άνδρες ασχολούνται με λιγότερα καθήκοντα σε καθημερινή βάση. 

Οσον αφορά τη φροντίδα του παιδιού, η έρευνα έδειξε ότι ο καταμερισμός της εργασίας στα νέα ζευγάρια ήταν πάνω-κάτω ίσος σε σύγκριση με τα ζευγάρια παλαιότερων γενεών (αν και οι γυναίκες πάντα ασχολούνταν περισσότερο). Και όταν και οι δυο γονείς έχουν περίπου το ίδιο εισόδημα, οι άνδρες είναι περισσότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν στο πλύσιμο των πιάτων και το καθάρισμα, εκτός από τη φροντίδα των παιδιών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιλήψεις για το ποιοι κάνουν συγκεκριμένες δουλειές του σπιτιού, ανάλογα με το φύλο: τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ήταν περισσότερο πιθανόν να δηλώσουν ότι ασχολούνται ίσα ή περισσότερο με το νοικοκυριό από ό,τι ο σύντροφός τους. 

Τα ευρήματα μπορεί να είναι απροσδόκητα για μερικούς, όμως οι κοινωνιολόγοι δεν εκπλήσσονται. «Νομίζω ότι σχετίζεται με τα βαθιά στερεότυπα και τις εικασίες σχετικά με τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων στο σπίτι», λέει η διδάκτωρ γιατρός Ρεμπέκα Χορν.

Πηγή huffingtonpost.gr/