Τοσκάνη: Τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

Υπάρχει ένα μέρος στην Ιταλία που καταφέρνει και αποτυπώνει όλη την κλασική ομορφιά της. Η αριστοκρατική Τοσκάνη, περνάει «ξυστά» από κάθε τουριστικό στερεότυπο, με τα μεσαιωνικά τοπία, τις απέραντες κοιλάδες, τα καταπράσινα πανύψηλα κυπαρίσσια, την αυθεντική «επαρχιώτικη» ομορφιά της και θυμίζει αναγεννησιακό πίνακα από αυτούς που συναντάμε στους διαδρόμους διάσημων ευρωπαϊκών μουσείων.

Αποτελεί περιφέρεια της κεντρικής Ιταλίας, χωρίζεται σε δέκα διαφορετικές περιοχές και στα εδάφη της υπάρχουν έξι τοποθεσίες που έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός ή με το μέρος του ταξιδιώτη φτάνοντας στην Τοσκάνη, παρακάτω έχουμε ετοιμάσει μία λίστα με τα πέντε πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μόλις βρεθείτε εκεί.

Η Αυλή των Θαυμάτων

Ή αλλιώς, Campo dei Miracoli που θα έλεγαν και οι γείτονές μας οι Ιταλοί. Η παραμυθένια «Αυλή» βρίσκεται στην περιοχή της Πίζα και περιλαμβάνει το πιο γνωστό και ομώνυμο αξιοθέατο, τον κεκλιμένο πύργο. Σύμφωνα με ιστορικούς, το διάσημο καμπαναριό -γιατί περί αυτού πρόκειται- άρχισε να χτίζεται το 1173 και ολοκληρώθηκε κάπου το 1350. Παρότι ήδη από τη δημιουργία του τρίτου ορόφου η Πίζα είχε αρχίσει να γέρνει, οι εργασίες συνεχίστηκαν για την ολοκλήρωσή της. Εκτός από τον πύργο, στην Αυλή υπάρχουν επίσης το Βαπτιστήριο, ο Καθεδρικός και το Κάμπο Σάντο. Μην παραλείψετε πριν φύγετε να απολαύσετε έναν ατελείωτο περίπατο στις ακτές της.

Σιένα

Μία από τις περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα εδάφη της Τοσκάνης είναι και η Σιένα. Το ιστορικό της κέντρο είναι ένα από τα σημεία που έχουν ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και όχι άδικα. Η πόλη των ιπποτών βρίσκεται σε υψόμετρο 322μ. και έχει 17 γειτονιές που έχουν πάρει το όνομα κάποιου αντικειμένου ή κάποιου ζώου. Εκεί θα συναντήσεις τη διάσημη Piazza Del Campo, μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες που σφύζει κάθε μέρα από κόσμο. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται το γοτθικό Palazzo Pubblico, o πύργος του Torre del Magnia και το στολίδι της πόλης, ο Καθεδρικός Ναός Duomo di Siena, που στο εσωτερικό του υπάρχουν έργα τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου και του Ντονατέλο. Λίγα χιλιόμετρα πιο έξω, βρίσκεται και η Cortona, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τοσκάνης, γνωστότερη από την αμερικανικής παραγωγής ταινία, «Under the Tuscan Sun» (2003). Επιπλέον, ανάμεσα στη Σιένα και τη Φλωρεντία βρίσκεται η περιοχή Chianti. Οι ατελείωτοι αμπελώνες που υπάρχουν στο εσωτερικό του είναι και ο λόγος που παράγει μία από τις πιο φημισμένες ετικέτες κρασιών παγκοσμίως.

Φλωρεντία

Η Φλωρεντία είναι αναμφίβολα η πιο τουριστική περιοχή της Τοσκάνης και ένα μέρος που μία επίσκεψη δεν είναι αρκετή για να ανακαλύψεις όλες τις ομορφιές του. Πέρα από τις αμέτρητες πλατείες, την Borgo dei Greci, την Piazza della Signoria και Republica, ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Φλωρεντίας είναι το Galleria degli Uffizi, ένα ανάκτορο του 1560 που στεγάζει μία αξιοσημείωτη συλλογή από αναγεννησιακά έργα τέχνης. Ανεβαίνοντας στο λόφο Piazzale Michelangelo λίγο πριν τη δύση του ηλίου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα από τα πιο μαγικά ηλιοβασιλέματα της πόλης.

San Gimignano

Οι λέξεις για αυτή τη μικρή αλλά εξαιρετικά δημοφιλή μεσαιωνική πόλη πραγματικά περισσεύουν. Είναι μία από τις επαρχίες της Σιένα και βρίσκεται σε 324μ. υψόμετρο. Στο εσωτερικό της πόλης συναντάμε αιωνόβια κτήρια γοτθικού και ρομαντικού ρυθμού, όπως τους 14 πύργους που έχουν απομείνει από τους 72 που είχε συνολικά στο παρελθόν. Είναι από τα πιο όμορφα και αναγνωρίσιμα σημεία της Τοσκάνης εξαιτίας του έντονα παραδοσιακού και μεσαιωνικού χαρακτήρα του. Αξίζει να επισκεφθείτε την Piazza della Cisterna, την κεντρική πλατεία της περιοχής και την Piazza Duomo με το επιβλητικό Palazzo Comunale του 13ου αιώνα.

Viareggio

Το «καλοκαιρινό» Viareggio, βρίσκεται στην παραθαλάσσια πλευρά της Τοσκάνης και δεν θυμίζει πολύ τις περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μπορεί ένα μεγάλο τμήμα της πλούσιας ιστορίας του να χάθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως διασώζονται αρκετά σημεία ορόσημα της πόλης και έτσι η ιδιαίτερη art nouveau αρχιτεκτονική του παραμένει «ζωντανή». Ωστόσο, τα 10 χιλιόμετρα λευκής άμμου που διαθέτει, την κάνουν έναν από τους ιδανικούς καλοκαιρινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς και σε συνδυασμό με το καρναβάλι της που «κλέβει» την παράσταση εδώ και 144 χρόνια, απογειώνουν τη φήμη του σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Πηγή cnn.gr/