Την ερχόμενη εβδομάδα οι δοκιμές στο νέο λογισμικό του 737 ΜΑΧ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοκιμάσουν το λογισμικό του Boeing 737 MAX που υπέστη τροποποιήσεις οι πιλότοι της American Airlines, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters η Ένωση Πιλότων, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας να αποκαταστήσουν τη φήμη της μεγάλης εταιρείας που μετά από δύο θανατηφόρες συντριβές έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα.

Η Boeing έχει κάνει γνωστό εδώ και μέρες πως αναμένει να έχει έτοιμο το καινούριο λογισμικό για το 737 MAX έως το τέλος Μαρτίου. Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους είναι καθηλωμένος σε όλο τον κόσμο, μετά το δυστύχημα της Ethiopian Airlines, το αεροπλάνο της οποία συνετρίβη κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, με απολογισμό 157 νεκρούς.

Δημοσίευμα του BBC που κυκλοφόρησε πρόσφατα επικαλούνταν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η αναβάθμιση στο λογισμικό θα περιορίσει τη λειτουργία του αμφιλεγόμενου συστήματος MCAS. Παρόμοιο σύστημα είχε και το 737 Max της Lion Air που συνετρίβη πέρυσι στην Ινδονησία.

Oι ερευνητές βρήκαν «ξεκάθαρες ομοιότητες» ανάμεσα στα δύο δυστυχήματα. Υπενθυμίζεται πως η American Airlines είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης στα αεροσκάφη MAX στις ΗΠΑ, ενώ μπροστά της βρίσκεται η Southwest Airlines. H United Airlines είναι ο τρίτος μεγαλύτερος φορέας στη χώρα.

«Αυτό το λογισμικό μπορεί να αποδίδει καλύτερα αλλά θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη αφού το δοκιμάσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής ασφάλειας των Alied Pilots που εκπροσωπούν τους πιλότους της American Airlines.

O ίδιος σχολίασε πως ένας πιλότος της Alied Pilots και ένας της αμερικανικής ομάδας διαχείρισης θα δοκιμάσουν την εγκατάσταση λογισμικού στην Ουάσιγκτον, όπου η Boeing κατασκευάζει το ΜΑΧ. Η ίδια η Boeing αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Αμερικανοί πιλότοι δήλωσαν από την πλευρά τους πως η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο ενώ από την Ευρώπη και τον Καναδά τόνισαν πως θα αναζητήσουν και οι ίδιοι περαιτέρω εγγυήσεις για τα προβλήματα που ενδεχομένως έπαιξαν ρόλο.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από την Boeing, η οποία βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων, στο στόχαστρο βρέθηκε και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ όσον αφορά την αντίδρασή της στα δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα, δεδομένου ότι οι αρμόδιες αρχές στα άλλα κράτη του κόσμου κινήθηκαν με ταχύτητα προκειμένου να απαγορεύσουν τις πτήσεις του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους μετά το δυστύχημα στην Αιθιοπία, ο αμερικανικός αρμόδιος φορέας δεν αντέδρασε αμέσως.

Πηγή huffingtonpost.gr/