Τελέστηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αυτισμό «Smile Project»

Tελέστηκαν το βράδυ της Τετάρτης 19 Ιουνίου από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αυτισμό «Smile Project».

Των εγκαινίων προηγήθηκε Αγιασμός από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας/Αμμοχώστου, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Καρά και σεβαστούς πατέρες.

Στην ομιλία του ο κ. Τσιόλας εξέφρασε την χαρά του που του δόθηκε η ευκαιρία να εγκαινιάσει τον πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας με Αυτισμό, το οποίο όπως ανέφερε θα καλύψει ένα μεγάλο κενό και θα δώσει λύσεις σε υπαρκτά καθημερινά προβλήματα τόσο των ίδιων των ατόμων με αυτισμό όσο και των οικογενειών τους και θα θέσει ως βασική προϋπόθεση την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με άλλους οργανωμένους φορείς, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα τα προγράμματα της ειδικής εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση την ομαλή ένταξη των παιδιών με ιδιαιτερότητες στις σχολικές μονάδες.

«΄Εχουμε υποχρέωση» σημείωσε «να βοηθήσουμε το κάθε παιδί να αποκτήσει νέες εμπειρίες στον αγώνα του για μάθηση, να κατανοήσουμε τις μορφές συμπεριφοράς του και τους ιδιαίτερους κώδικες επικοινωνίας, με τους οποίους αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του» τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι «η Πολιτεία  οφείλει να υποστηρίζει υλικά και ηθικά τους γονείς των ατόμων  με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να ξεπερνούν τις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην επώδυνη καθημερινότητά τους.

Ο κ. Θεοδόσης Τσιόλας αναγνώρισε επίσης το γεγονός ότι είναι αναγκαίο πλέον η περαιτέρω αναβάθμιση από τις κρατικές υπηρεσίες του τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης και Απασχόλησης τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες.  «΄Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου να προσφέρουμε ως κράτος ίσες ευκαιρίες μάθησης και ποιοτικής απασχόλησης, καθώς και εξιδεικευμένη στήριξη σε κάθε οικογένεια».

Τέλος, ευχαρίστησε και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην Πρόεδρο κα. Χρύσο Προδρόμου, στα Μέλη και στους φίλους του Σωματείου Στήριξης Αυτισμού της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου για το αξιόλογο έργο που επιτελούν.  «Οι άνθρωποι αυτοί, είναι πραγματικά άξιοι επαίνου, γιατί με τη στοχευμένη δράση και το γνήσιο ενδιαφέρον τους, μα πάνω απ’ όλα με πολλή αγάπη, προωθούν έργα κοινής ωφελείας, που ανακουφίζουν τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους αλλά και που αναβαθμίζουν ολόκληρη την Επαρχία της Ελεύθερης Αμμοχώστου».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι με την ύπαρξη πλέον  του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αυτισμό «Smile Project» έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα και η προσπάθεια που άρχισε πριν από πέντε χρόνια από το Σύνδεσμο Στήριξης Αυτισμού Αμμοχώστου και το Δήμο Αγίας Νάπας έχει φέρει τα πρώτα αποτελέσματα όχι αυτά όπως διευκρίνισε που θα ήθελε ο ίδιος όμως υπάρχει σημαντική βελτίωση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σημείωσε, είναι η παραγνώριση αυτών των ανθρώπων,  αφού η ίδια η Πολιτεία,  οι Δήμοι δεν δίνουν την ανάλογη σημασία που έπρεπε, γι’ αυτό ο Δήμος Αγίας Νάπας πήρε την πρωτοβουλία να στηρίξει αυτά τα άτομα, τονίζοντας παράλληλα, ότι  η υλοποίηση του Πρότυπου Κέντρου Αυτισμού στην Αγία Νάπα, το οποίο θα είναι το πρώτο Κέντρο Παγκύπρια,  αποτελεί προσωπικό του στοίχημα.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ, στο οποίο όπως είπε, κτίζουν πολυκατοικίες και ο πρώτος όροφος είναι για αυτιστικά άτομα,  δημιουργούν  πρότυπα κέντρα αυτισμού, με τα οποία συνδυάζουν τον τουρισμό με θέματα του αυτισμού και  παρέχουν την δυνατότητα στις οικογένειες αυτές να κάνουν τις διακοπές τους.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας χαρακτήρισε τις οικογένειες και ιδιαίτερα τις μανάδες που έχουν παιδιά με αυτισμό σύγχρονες ηρωίδες. Διαβεβαίωσε τη συνεχή στήριξη τόσο του Δήμου όσο και του ιδίου προσωπικά, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι ο στόχος του είναι  η δημιουργία πρότυπου Κέντρου Αυτισμού στην Αγία Νάπα και  ευχήθηκε σε όλους  καλή δύναμη.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Στήριξης Αυτισμού της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου κα. Χρύσο Προδρόμου αναφέρθηκε στη δική της προσωπική εμπειρία, στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο η ίδια όσο και  οι οικογένειες με παιδιά με Αυτισμό και στη συνέχεια προέβη σε εκτενή ενημέρωση για το τι είναι ο Αυτισμός.

Η κυρία Προδρόμου χαρακτήρισε τη 19η Ιουνίου  σταθμό για τα άτομα με Αυτισμό και τις οικογένειές τους και εξέφρασε την ευαρέσκειά της που εγκαινιάζεται στην Επαρχία Αμμοχώστου το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για ενήλικα άτομα, στο οποίο όπως ανέφερε θα προσφέρονται προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ικανότητες του κάθε ατόμου.

«Το όραμά  του Σωματείου μας» υπογράμμισε «είναι η δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου το οποίο θα έχει ημερήσια φροντίδα, ξενώνα για 24 ώρες, φροντίδα για οικογένειες της επαρχίας μας καθώς και άλλων επαρχιών».

Μετά την τέλεση των εγκαινίων έγινε ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου.