Steve McQueen: Μαθήματα ζωής από τον «Βασιλιά του cool»

Ειδικευµένος σε ρόλους αντι-ήρωα, γνωστός και ως “The king of cool”, είναι ένας µύθος που σηµάδεψε µια ολόκληρη εποχή πριν χάσει τη µάχη του µε την επάρατη νόσο, στις 7 Νοεµβρίου του 1980. ∆εν θα µπορούσε να είναι άλλος από τον ανεπανάληπτο Steve Mc Queen.

Πέρα από τις ταινίες και τα φώτα της δηµοσιότητας, ο McQueen ήταν ο σούπερ σταρ της γενιάς του. Σήµερα, υπάρχουν ηθοποιοί που αλλάζουν συχνά-πυκνά το lifestyle τους είτε για να µπουν στο πετσί του ρόλου, είτε επειδή ψάχνουν ακόµα τον εαυτό τους. Ο Steve και η γενιά του, δεν είχαν τέτοια θέµατα.

Ο McQueen ήταν ούτως  ή άλλως ένας τύπος που είχε κολληµένη πάνω του την ταµπέλα του πλέιµποϊ. Γούσταρε ό,τι έχει να κάνει µε ταχύτητα, έκανε ο ίδιος τις περισσότερες επικίνδυνες σκηνές στις ταινίες του επειδή του άρεσε η αδρεναλίνη και είχε τόσο κόλληµα µε τις γυναίκες που παραλίγο να του κοστίσουν δυο φορές την καριέρα του.

Όλα αυτά, σε συνδυασµό µε πολύ δερµάτινο, ζόρικο στυλ και ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου, µετέτρεψαν τον Steve McQueen σε είδωλο. Στον τύπο που όλοι οι άντρες ήθελαν να του µοιάσουν γιατί έβλεπαν µία ωµή αλήθεια σε αυτόν. Μία αυθεντικότητα την εποχή, ο McQueen έδειχνε να είναι πιο προσεγµένος και ενηµερωµένος από κάθε άντρα της γενιάς του. Έκανε βάρη και τρέξιµο καθηµερινά, είχε πάρει µαύρη ζώνη στο Tang Soo Do και υπήρξε κολλητός µε τον Bruce Lee και τον Chuck Norris – οι τρεις τους µάλιστα είχαν γίνει παρεάκι. Ο McQueen δεν ήταν ο ανέγγιχτος σταρ που απέφευγε την επαφή µε τον κόσµο.

Ήταν προσιτός, γήινος αλλά δεν σήκωνε εύκολα κουβέντες. Στα γυρίσµατα του Bullitt είχε ξυλοκοπήσει δύο τύπους που παραλίγο να βιάσουν µία από τις κοπέλες της παραγωγής. Όταν η συµµορία του Charles Manson σκότωσε τη φίλη του Sharon Tate, ο ατζέντης του τον προειδοποίησε πως πιθανόν να είναι και ο ίδιος στόχος. «Άστους να έρθουν» του απάντησε ο McQueen ο οποίος έκτοτε κυκλοφορούσε µε 45αρι όλες τις ώρες της ηµέρας. ∆εν λέµε πως ήταν µάγκας. Λέµε όµως ότι δεν χαµπάριαζε.

∆εν χρειάζεται να δεις το Bullitt ξανά για να διαπιστώσεις την επιρροή που άφησε πίσω του ο Steve McQueen. Το βλέπεις τόσο στα premium µοντέλα µηχανών και αυτοκινήτων που φέρουν το όνοµα του, όσο σε γυαλιά, δερµάτινα και άλλα είδη. Όµως πολύ περισσότερο, αποτελεί µέχρι σήµερα τόσο για τον κόσµο όσο και τους νεότερους ηθοποιούς, το all time classic σύµβολο της αρρενωπότητας. Από την γενιά του Al Pacino µέχρι εκείνη του Tom Hardy, όλοι τον αναγνωρίζουν ως τον άνθρωπο που έφερε στο προσκήνιο εκείνη την «αλήτικη» συµπεριφορά στη µεγάλη οθόνη και που επηρέασε µε τα καλά του και τα κακά του τις επόµενες γενιές.

Το 1978 αναπτύσσει  ένα επίµονο  βήχα που τον αναγκάζει να σταµατήσει το κάπνισµα και να υποβληθεί σε θεραπείες µε αντιβιοτικά. Μάταια όµως. Η δύσπνοια, δυστυχώς χειροτερεύει και στις 22 ∆εκεµβρίου του 1979 υποβάλλεται σε βιοψία για να βρεθεί η αιτιά του προβλήµατος. Κι αποκαλύπτεται πως πάσχει από µεσοθηλίωµα- µια µορφή καρκίνου. 

Στις 7 Νοεµβρίου 1980- 12 ώρες µετά  από χειρουργική επέµβαση για την αφαίρεση ή τη µείωση των πολυάριθµων µεταστατικών όγκων στο λαιµό και την κοιλιά του- “φεύγει” στα 50 του χρόνια από καρδιακή ανακοπή. Ένας µύθος περνά στην ιστορία…