Puma Punku: ένα μυστήριο που μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τις πυραμίδες

Το Pumapunku, είναι τα ερείπια ενός ιερού τόπου στις ζούγκλες της Βολιβίας που έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή τελευταία. Το όνομα σημαίνει «πόρτα της puma» και, όπως γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι, η Puma Punku ήταν μια ακμάζουσα, αρχαία πόλη που προέρχεται περίπου 500 και 600 μ.Χ.

Εδώ είμαστε, ενάμισι αιώνα αργότερα, και οι φήμες συνεχίζουν να αυξάνονται ότι οι βαριές πέτρινες δομές της Puma Punku κόπηκαν με τόση ακρίβεια που η προηγμένη, αρχαία τεχνολογία φαίνεται να είναι η μόνη εξήγηση για την τεχνική τους.

Το Puma Punku βρίσκεται 45 μίλια δυτικά της σύγχρονης πόλης La Paz, στην ακμάζουσα πόλη Tiwanaku, ψηλά σε ένα έρημο οροπέδιο των Άνδεων, σε υψόμετρο πάνω από 12.000 πόδια. Το Tiwanaku είναι σημαντικό στις παραδόσεις των Inca αφού είναι το μέρος όπου κάποτε πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε ο κόσμος τους.

Σε αυτό το απομονωμένο μέρος του κόσμου υπάρχουν καταπληκτικές ομαλές πέτρινες κατασκευές με κοψίματα ακριβείας και καθαρές ορθές γωνίες. Τα μεγαλιθικά είναι από τα μεγαλύτερα στη γη, με μερικά να ζυγίζουν αρκετούς τόνους. Ενώ πολλές από τις κατασκευές εξακολουθούν να στέκονται αιώνες αφότου εξαφανίστηκαν οι κάτοικοί τους, τα περισσότερα από τα κτίρια είναι διάσπαρτα και σπασμένα γύρω από την περιοχή, αφήνοντας τους ερευνητές να αναρωτιούνται τι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αυτό που διασκόρπισε τα απίστευτα βαριά κτίρια.

Πηγή crystallinks.com/

Μέχρι πρόσφατα, λόγω της κατάστασης και της τοποθέτησης τόσων πολλών πετρών που είναι διασκορπισμένα σε όλο το τοπίο, δεν υπήρχε πραγματικά κανένας τρόπος να «δούμε» πώς θα έμοιαζε η Puma Punku. Λόγω του έργου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας – ερευνητών του Μπέρκλεϋ, η χαρτογράφηση της Puma Punku έφερε σε προοπτική τον αρχαιολογικό χώρο.

Χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα, τρισδιάστατα κομμάτια και αρχιτεκτονικό λογισμικό, η εικονική ανασυγκρότηση του Puma Punku από τον αρχαιολόγο του Μπέρκλεϋ, Alexei Vranich, δίνει μια ματιά στην αρχική εμφάνιση της δομής.

Ήταν τα μνημεία πέρα από την ικανότητα των ανθρώπων;

Ο Gizmodo σημειώνει ότι η Puma Punku ήταν ένα προηγμένο αρχιτεκτονικό επίτευγμα των Άνδεων. «Οι Ισπανοί κατακτητές και άλλοι που επισκέφτηκαν την τοποθεσία κατά τη διάρκεια του 16ου και του 17ου αιώνα, το περιέγραψαν ως« θαυμάσιο, αν και ημιτελές, κτίριο με πύλες και παράθυρα σκαλισμένα από μεμονωμένα τετράγωνα ».

Ο Pumapunku παρουσίασε ένα επίπεδο τεχνικής που ήταν σε μεγάλο βαθμό απαράμιλλο στον προ Κολομβιανό Νέο Κόσμο και θεωρείται συχνά η αρχιτεκτονική κορυφή της λιθικής τεχνολογίας των Άνδεων πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων. Ακόμα και σήμερα, η τοιχοποιία του ναού θεωρείται τόσο ακριβής που οι λάτρεις των αρχαίων εξωγήινων ισχυρίζονται ότι φτιάχτηκε από λέιζερ και άλλες εξωγήινες τεχνολογίες. “

Ο David Childress, συγγραφέας των “Lost Cities and Ancient Mysteries” της Νότιας Αμερικής, σημείωσε ότι τα τεράστια κομμάτια γρανίτη φαινομενικά διασκορπίστηκαν σαν μπλοκ παιχνιδιών παιδιών, σαν ένας τεράστιος κατακλυσμός να ήταν ο λόγος της πτώσης της Puma Punku. Οι αρχαιολόγοι μπερδεύονται από το τι ήταν η Puma Punku και πώς φαινόταν, είπε η Childress. Ο σκοπός των τεράστιων δομών δεν έχει ακόμη εξηγηθεί.

Ο Αυστριακός αρχαιολόγος Arthur Posnansky, ο οποίος εργάστηκε στο χώρο για δεκαετίες, υπολόγισε ότι η Puma Punku στέκει εκεί πολύ πιο πριν από ότι υπολογίζουν οι ακαδημαϊκοί. Εξετάζοντας τα ερείπια και τη σχέση τους με τα αστέρια, ο αρχαιολόγος χρονολόγησε ότι τα ερείπια ήταν 15.000 ετών.

Μπορούμε να προσθέσουμε μια ακόμη πιθανή ένδειξη σε αυτήν την ιστορία. Οι μούμιες του Puma Punku, διατηρημένες σε έναν από τους πιο ιερούς τόπους του Tiwanaku, παρέχουν στοιχεία ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας – από βρέφη έως ηλικιωμένους – χρησιμοποιούσαν τακτικά ψυχοδραστικά, παραισθησιογόνα φυτά. Απομένει να αποδειχθεί εάν πιθανές επιδρομές τους σε άλλες διαστάσεις προσέφεραν σε αυτούς τους πρώτους ανθρώπους μια ειδική εικόνα για το πώς να δημιουργήσουν αυτόυς τους μεγάλους λίθους ή ακόμα και πώς να επικοινωνήσουν με όντα που θα μπορούσαν να τους διδάξουν προηγμένες μεθοδολογίες.

Πηγή gaia.com/