Πώς η κατάθλιψη κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν άλλα χρώματα

Συχνά οι ζωγράφοι απεικονίζουν τη θλίψη με κύματα από γκρίζους τόνους. Από ό,τι φαίνεται, είναι πολύ κοντά στην αλήθεια, αφού, σύμφωνα με το Psychology Today έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι τα άτομα με κατάθλιψη αντιλαμβάνονται τον κόσμο πιο γκρίζο από ό,τι είναι…

Ο Ludger Tebartz van Elst, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Freiburg (Γερμανία), παρατήρησε ότι ασθενείς με κατάθλιψη δυσκολεύονταν να αξιολογήσουν τα επίπεδα contrast σε μαυρόασπρες εικόνες.

Για να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα μειωμένης προσοχής (και όχι ζήτημα όρασης), ο van Elst ζήτησε από τα άτομα που μελέτησε να παρακολουθήσουν την εικόνα μιας μαυρόασπρης σκακιέρας που αναβόσβηνε, ενώ παράλληλα ένα ειδικό σκάνερ κατέγραφε τις ηλεκτρικές ωθήσεις στον αμφιβληστροειδή τους.

Οι μετρήσεις επιβεβαίωσαν την υπόθεση του van Elst: Από τα 32 άτομα που είχαν κάτω του μετρίου αποκρίσεις στην αντίθεση, μόνο ένα δεν υπέφερε από κατάθλιψη. Μάλιστα, όσο πιο σοβαρή ήταν η κατάθλιψη, τόσο πιο μειωμένη ήταν η αντίληψη της αντίθεσης. «Εξακολουθείς να βλέπεις τα παράθυρα, το δέντρο, το βιβλίο – αλλά δείχνουν κάπως διαφορετικά», εξηγεί ο ερευνητής.

Κάποια κύτταρα του αμφισβληστροειδούς, που σχετίζονται με την πρόσληψη της αντίθεσης (μαύρου-άσπρου, φωτός-σκιάς), αλληλεπιδρούν με την ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που παίζει καθοριστικό ρόλο στο σύστημα του εγκεφάλου για το συναίσθημα και την ανταμοιβή. Οι ερευνητές από καιρό υποψιάζονται μια σύνδεση μεταξύ ντοπαμίνης και κατάθλιψης και, σύμφωνα με τον van Elst, αυτή η σύνδεση ίσως εξηγεί την παρεμποδιζόμενη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Ένας ξεκάθαρος, μετρήσιμος δείκτης για την κατάθλιψη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες δυνατότητες διάγνωσης. Βέβαια, θα πρέπει διερευνηθεί το κατά πόσο άλλες ψυχιατρικές διαταραχές έχουν την ίδια επίπτωση, ωστόσο ο van Elst τόνισε με αισιοδοξία: «Δεν έχω δει ποτέ ένα τόσο ισχυρό αντικειμενικό σημάδι που να διακρίνει τους καταθλιπτικούς ασθενείς από τους μη καταθλιπτικούς με τόσο υψηλή προγνωστική ισχύ».

Πηγή mikropragmata.lifo.gr/