Ποια είναι η έφηβη Σουηδή που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης

Η Greta Thunberg είναι σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Τον Αύγουστο του 2018 ξεκίνησε την προσωπική της διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο.

Η Σουηδέζα 16χρονη προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, κάτι που έγινε γνωστό από έναν από τους τρεις Νορβηγούς βουλευτές που την πρότειναν για το βραβείο.

«Προτείναμε τη Greta διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών», δήλωσε ο Φρέντι Αντρέ Έβστεγκορντ.

H Greta καλεί τους μαθητές σε μια «παγκόσμια σχολική απεργία» κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Στις 24 Νοεμβρίου 2018, η Greta μίλησε στο TEDxStockholm και είπε πως, όταν ήταν οκτώ ετών και έμαθε για την κλιματική αλλαγή, αναρωτιόταν γιατί το θέμα δεν προβαλόταν στην τηλεόραση, ενώ είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό.

Η σκέψη ότι τα παιδιά και τα εγγόνια της θα την ρωτούσαν μετά από χρόνια γιατί δεν είχαν αναλάβει δράση το 2018, όταν υπήρχε ακόμα χρόνος, την έκανε να ξεκινήσει τη διαμαρτυρία.

Κατέληξε όπως λέει, στο συμπέρασμα ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο παίζοντας με τους κανόνες, επειδή οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν».

Πηγή edaily.gr/