Παιδιά σε κλουβιά: η αλήθεια πίσω από κάτι που έμοιαζε με hoax, αλλά ήταν η σκληρή πραγματικότητα

Στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα να βρει κανείς φωτογραφίες από τη δεκαετία του ’30 και μετά με μωρά ή νήπια που κυριολεκτικά κρέμονται έξω από τα μικρά παράθυρα των διαμερισμάτων τους σε πολυκατοικίες που ανεγείρονταν κατά εκατοντάδες στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Άνετα αυτές οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν hoax ή μέρος μίας εξαιρετικά επικίνδυνης πρακτικής φύλαξης των παιδιών…Αλλά γιατί να κρεμάσει κανείς το παιδί του έξω από το σπίτι;

Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν επρόκειτο για hoax, αλλά για την πατέντα που ήδη από το 1922 είχε σχεδιάσει η Αμερικανίδα Emma Read, ως μία εναλλακτική, προκειμένου τα παιδιά της καλπάζουσας αστικοποίησης να μη στερούνται τον ήλιο και τον καθαρό αέρα…

Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά σε εποχές που τον πληθυσμό θέριζε η φυματίωση, αλλά και άλλες σοβαρότατες παθήσεις του αναπνευστικού, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν οι μητέρες ότι τα παιδιά τους μεγάλωναν υγιώς, σε ένα εξαιρετικά ανθυγιεινό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την περιγραφή της και την αρχική ιδέα της Read «αυτό το κατασκεύασμα σχεδιάστηκε για προσφέρει στέγαση υπό μορφή κλουβιού.

Εντός του μπορεί να τοποθετηθεί ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί, μαζί με τα παιχνίδια του. Το μωρό μπορεί να απολαύσει τον φρέσκο αέρα και επίσης υπάρχει αρκετός χώρος για να παίξει με τα παιχνίδια του. Στο κλουβί χωρούν και τα σκεπάσματα του μωρού, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα του ύπνου να μη χρειαστεί να μετακινηθεί».

Όπως γίνεται σαφές η εφευρέτρια είχε προβλέψει όλες τις ανάγκες μιας νέας μητέρας. Το κλουβί είχε ακόμη και κυρτό σκέπαστρο για να γλιστρούν τα νερά της βροχής και τα χιόνια, όταν ο καιρός δεν ήταν καλός, κάτι που έκανε την εφεύρεσή της ανάρπαστη στο East End του Λονδίνου, μία απ’ τις πιο πυκνοκατοικημένες και φτωχές περιοχές της πόλης.

Μάλιστα, εκείνη την εποχή, η δημοτική αρχή είχε βρει τόσο έξυπνη την ιδέα που είχε προτείνει την τοποθέτηση ενός τέτοιου κλουβιού έξω από κάθε διαμέρισμα. Για λόγους που είναι κάτι περισσότερο από προφανείς, η πρόταση δεν εφαρμόστηκε ποτέ και τα κλουβιά μετά από λίγο καιρό εξαφανίστηκαν από τη ζωή Βρετανών και Αμερικανών.

Το θέαμα -εξωφρενικό και βάρβαρο, παρά τις καλές προθέσεις της σχεδιάστριας του κλουβιού- πριν από περίπου μία δεκαετία σχεδόν ανάγκασε το περιοδικό Time να κατατάξει το κλουβί ανάμεσα στις 50 χειρότερες εφευρέσεις όλων των εποχών – και δικαίως…

Πηγή lifo.gr/