Πάρκινσον: Νέα στοιχεία ότι η νόσος ξεκινά από το έντερο

Όλο και περισσότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι η νόσος Πάρκινσον ξεκινά από το έντερο και τώρα μια νέα μελέτη συμπέρανε ότι ορισμένες πρωτεΐνες που πιστεύεται ότι παίζουν βασικό ρόλο στην ασθένεια εξαπλώνονται από την γαστρεντερική οδό στον εγκέφαλο.

Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσιολογικά την πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη, η οποία εντοπίζεται, ανάμεσα σε άλλα σημεία, και στον εγκέφαλο, στις απολήξεις των νευρικών κυττάρων. Ωστόσο, ανώμαλες μορφές της πρωτεΐνης αυτής που συσσωματώνονται, συνδέονται με βλάβες στα νευρικά κύτταρα, με επιδείνωση του συστήματος της ντοπαμίνης και με την ανάπτυξη προβλημάτων στην κίνηση και στην ομιλία – βασικά συμπτώματα του Πάρκινσον.

Τα πρόσφατα ευρήματα, που βασίζονται σε έρευνες σε ποντίκια, στηρίζουν μια κλασική πια θεωρία που λέει ότι οι παραμορφωμένη άλφα-συνουκλεΐνη μπορεί να ξεκινά από το έντερο και να εξαπλώνεται στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου – μια σειρά ινών που ξεκινά από το εγκεφαλικό στέλεχος και μεταδίδει σήματα σε και από πολλά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου.

Αυτό, σύμφωνα με τον Ted Dawson, καθηγητή νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στηρίζει την δυνατή υπόθεση ότι το Πάρκινσον ξεκινά από το έντερο. Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η ανώμαλη μορφή της πρωτεΐνης εξαπλώθηκε στους εγκεφάλους των ποντικιών και τα συμπτώματά τους έμοιαζαν εξαιρετικά με εκείνα του ανθρώπινου Πάρκινσον.

Με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος και το έντερο επικοινωνούν συνεχώς, οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και μερικά χρόνια (τουλάχιστον από το 2003) την αιτία της νόσου και στο έντερο.

Μάλιστα, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για να εξαπλωθεί αυτή η τοξική πρωτεΐνη από το έντερο μέχρι τον εγκέφαλο και στη συνέχεια δύο ακόμα μήνες για να μεταφερθεί στις υπόλοιπες εγκεφαλικές περιοχές, όπως η αμυγδαλή και άλλους επτά για να φτάσει μέχρι ζωτικές περιοχές όπως ο ιππόκαμπος.

Αυτή η έρευνα προσθέτει στον ολοένα αυξανόμενο όγκο μελετών που συνδέουν αυτά τα δύο σημεία του σώματος με τη νόσο και τα αποτελέσματά της ανοίγουν τον δρόμο για πιθανή επιβεβαίωση της υπόθεσης σύνδεσης με το έντερο.

Πηγή enallaktikidrasi.com/