NYT: Τα ανείπωτα πλούτη που κληρονομεί ο βασιλιάς Κάρολος

Και η αμφιλεγόμενη οικονομική αυτοκρατορία που δημιούργησε μόνος του επί δεκαετίες.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ′ έχτισε τη δική του αυτοκρατορία πολύ πριν κληρονομήσει την αυτοκρατορία της μητέρας του.

Οπως γράφουν οι New York Times, o Κάρολος, ο οποίος ανέβηκε επίσημα στον βρετανικό θρόνο το Σάββατο, πέρασε μισό αιώνα μετατρέποντας τη βασιλική του περιουσία σε χαρτοφυλάκιο δισεκατομμυρίων δολαρίων και έγινε ένα από τα πιο κερδοφόρα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ενώ η μητέρα του, η βασίλισσα Ελισάβετ Β′ , ανέθεσε αλλού σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για το χαρτοφυλάκιό της, ο Κάρολος συμμετείχε πολύ πιο βαθιά στην ανάπτυξη της ιδιωτικής του περιουσίας, που είναι γνωστή ως Δουκάτο της Κορνουάλης. Την τελευταία δεκαετία, συγκέντρωσε γύρω του μια μεγάλη ομάδα μάνατζερ που αύξησαν την αξία και τα κέρδη του χαρτοφυλακίου του κατά περίπου 50%.


Σήμερα, το Δουκάτο της Κορνουάλης διαθέτει το εμβληματικό γήπεδο κρίκετ The Oval στο Λονδίνο, πλούσια εδάφη στη νότια Αγγλία, παραθαλάσσια ενοικιαζόμενα καταλύματα, χώρο γραφείων στο Λονδίνο και μια αποθήκη σούπερ μάρκετ στα προάστια. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων ξεπερνά τα 130.000 στρέμματα και αποφέρει εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εισόδημα από ενοίκια.

Η περιουσία του ομίλου αποτιμάται σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με περίπου 949 εκατομμύρια δολάρια του ιδιωτικού χαρτοφυλακίου της αείμνηστης βασίλισσας. Αυτά τα δύο χαρτοφυλάκια αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος της περιουσίας της βασιλικής οικογένειας που υπολογίζεται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους New York Times. Συν τοις άλλοις, η οικογένεια έχει προσωπικό πλούτο που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό.

Ως βασιλιάς, ο Κάρολος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της μητέρας του και θα κληρονομήσει ένα μερίδιο αυτής της αμύθητης προσωπικής περιουσίας. Ενώ οι Βρετανοί πολίτες συνήθως πληρώνουν περίπου 40% φόρο κληρονομιάς, ο Βασιλιάς Κάρολος απολαμβάνει το αφορολόγητο. Και θα περάσει τον έλεγχο του δουκάτου του στον μεγαλύτερο γιο του, Γουίλιαμ, για να αναπτυχθεί περαιτέρω χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει εταιρικούς φόρους.

Η αύξηση στα ταμεία της βασιλικής οικογένειας και η προσωπική περιουσία του βασιλιά Καρόλου την τελευταία δεκαετία ήρθε σε μια εποχή που η Βρετανία αντιμετώπισε βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό της. Τα επίπεδα φτώχειας εκτινάχθηκαν στα ύψη και η χρήση τραπεζών τροφίμων σχεδόν διπλασιάστηκε.

Ο τρόπος ζωής του στα παλάτια έχει τροφοδοτήσει εδώ και καιρό κατηγορίες ότι δεν έχει επαφή με τους απλούς ανθρώπους. Και έγινε κατά καιρούς άθελά του το σύμβολο αυτής της αποσύνδεσης – όπως όταν η λιμουζίνα του περικυκλώθηκε από φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την αύξηση των διδάκτρων το 2010 ή όταν ανέβηκε σε έναν χρυσό θρόνο φέτος για να υποσχεθεί βοήθεια σε ταλαιπωρημένες οικογένειες.

Τώρα, κάθεται στον θρόνο την ίδια στιγμή που η χώρα του μαστίζεται από μια κρίση κόστους ζωής που αναμένεται να δει τη φτώχεια να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο. Ως πιο διχαστική φιγούρα από τη μητέρα του, ο βασιλιάς Κάρολος είναι πιθανό να δώσει νέα τροφή σε όσους αμφισβητούν την ανάγκη μιας βασιλικής οικογένειας σε μια περίοδο λαϊκής δυσκολίας.

Το Δουκάτο της Κορνουάλης ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα ως ένας τρόπος δημιουργίας εισοδήματος για τον διάδοχο του θρόνου και ουσιαστικά έχει χρηματοδοτήσει τα ιδιωτικά και επίσημα έξοδα του Καρόλου.

Η συγκέντρωση των περιουσιακών στοιχείων της βασιλικής οικογένειας είναι περίπλοκη, αλλά η περιουσία χωρίζεται γενικά σε τέσσερις ομάδες.

Πρώτο, και πιο σημαντικό, είναι το Crown Estate, το οποίο επιβλέπει τα περιουσιακά στοιχεία της μοναρχίας μέσω ενός διοικητικού συμβουλίου. Ο Κάρολος, ως βασιλιάς, θα υπηρετήσει ως πρόεδρός του, αλλά δεν έχει τον τελικό λόγο για τον τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης.

Η ακίνητη περιουσία, της οποίας η αξία ξεπερνά τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα, πολυσύχναστους δρόμους στο West End του Λονδίνου και έναν αυξανόμενο αριθμό αιολικών πάρκων. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κερδίζουν από τις ενοικιάσεις αυτών αλλά όχι από πιθανές πωλήσεις, αφού τα εν λόγω ακίνητα δεν τους ανήκουν προσωπικά.

Τα κέρδη της περιουσίας, αξίας περίπου 363 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος, μεταφέρονται στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σε αντάλλαγμα δίνει στο βασιλικό νοικοκυριό μια πληρωμή που ονομάζεται κρατική επιχορήγηση βάσει αυτών των κερδών – η οποία πρέπει να συμπληρωθεί από την κυβέρνηση, εάν είναι χαμηλότερη από την προηγούμενο έτος. Το 2017, η κυβέρνηση αύξησε την πληρωμή της οικογένειας στο 25% των κερδών για να καλύψει τα έξοδα ανακαίνισης των Ανάκτορων του Μπάκιγχαμ.

Η τελευταία κρατική επιχορήγηση που έλαβε η βασιλική οικογένεια ήταν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία η οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του Καρόλου, χρησιμοποίησε για επίσημα βασιλικά καθήκοντα, όπως επισκέψεις, μισθοδοσία και καθαριότητα. Δεν καλύπτει τα έξοδα ασφαλείας των βασιλικών, τα οποία πληρώνει επίσης η κυβέρνηση, αλλά το κόστος παραμένει μυστικό.

Το επόμενο μεγάλο «χρυσωρυχείο» είναι το Δουκάτο του Λάνκαστερ. Αυτό το χαρτοφυλάκιο 949 εκατομμυρίων δολαρίων ανήκει σε όποιον κάθεται στο θρόνο.

Αλλά η αξία αυτού του καταπιστεύματος μειώνεται από το Δουκάτο της Κορνουάλης – την τρίτη πιο σημαντική πηγή του βασιλικού χρήματος, του οποίου ο Κάρολος προεδρεύει εδώ και καιρό ως πρίγκιπας. Κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, το δουκάτο έχει χρηματοδοτήσει τις ιδιωτικές και επίσημες δαπάνες του και έχει χρηματοδοτήσει τον Ούλιαμ, τον διάδοχο του θρόνου, και την σύζυγό του, Κέιτ. Και το έκανε χωρίς να πληρώσει εταιρικούς φόρους, όπως υποχρεούνται οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Βρετανία, και χωρίς να δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με το πού επενδύει τα χρήματά του.

Το 2017, τα οικονομικά έγγραφα που διέρρευσαν, γνωστά ως Paradise Papers, αποκάλυψαν ότι η περιουσία του δουκάτου του Καρόλου είχε επενδύσει εκατομμύρια σε υπεράκτιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης εγγεγραμμένης στις Βερμούδες που διευθύνεται από έναν από τους καλύτερους φίλους του.

Η τελευταία δεξαμενή χρημάτων, και η πιο μυστική, είναι η ιδιωτική περιουσία της οικογένειας. Σύμφωνα με την Rich List, τον ετήσιο κατάλογο του βρετανικού πλούτου που δημοσιεύεται στους The Sunday Times, η βασίλισσα είχε καθαρή περιουσία περίπου 430 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή περιλαμβάνει τα προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία, όπως το κάστρο Balmoral και το κτήμα Sandringham, που κληρονόμησε από τον πατέρα της. Μεγάλο μέρος της προσωπικής της περιουσίας έχει κρατηθεί μυστική.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει επίσης απασχολήσει πρωτοσέλιδα οικονομικών εφημερίδων για θέματα που δεν σχετίζονται με την περιουσία του, αλλά με το φιλανθρωπικό ίδρυμα, του οποίου προεδρεύει και λειτουργεί στο όνομά του. Η διαχείριση του ιδρύματος αμαυρώθηκε από αποκαλύψεις – η πιο πρόσφατη την άνοιξη- όταν οι Sunday Times έγραψαν ότι ο Κάρολος είχε δεχτεί 3 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων μέσα σε τσάντες με ψώνια και σε μια βαλίτσα, από έναν πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Σεΐχη Αλ Θανί.

Ο Κάρολος έχει κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για αθέμιτη πώληση τιμητικών τίτλων, με πιο γνωστή την περίπτωση ενός Σαουδάραβα επιχειρηματία στον οποίο φέρεται να έδωσε υπηκοότητα και τον τίτλο του ιππότη με αντάλλαγμα δωρεές σε ένα από τα φιλανθρωπικά εγχειρήματά του. Ο Κάρολος αρνήθηκε ότι γνώριζε γι′ αυτό, ένας από τους κορυφαίους βοηθούς του που εμπλέκονταν παραιτήθηκε και οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα.

Ο νέος βασιλιάς, πάντως -θεωρητικά τουλάχιστον- αναμένεται να εγκαταλείψει εντελώς τα λόμπι και τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα.

Στην πρώτη ομιλία του ως μονάρχης, το Σάββατο, έδειξε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις εξωτερικές του επιχειρήσεις. «Δεν θα είναι πλέον δυνατό για μένα να δίνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά», είπε.

Πηγή: New York Times