Μύθοι και αλήθειες για την κυτταρίτιδα

H κυτταρίτιδα, αν και είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στο σώμα σχεδόν κάθε γυναίκας, δεν παύει μέχρι στιγμής να αποτελεί ένα από τα αγαπημένα προς συζήτηση θέματα. Πώς να την εξαλείψω; Πρέπει να αδυνατίσω; Τι να μην τρώω; Ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσω; Ποιες ασκήσεις είναι οι κατάλληλες;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι γυναίκες σχετικά με την κυτταρίτιδα – η οποία ήταν και είναι ταμπού. Επειδή δεν έχουμε μάθει να είμαστε συμφιλιωμένες με το σώμα και την εμφάνιση μας, είναι ένα θέμα που μένει πάντα στην επικαιρότητα. Μια και είναι ένα από τα top θέματα συζήτησης, υπάρχει μια τεράστια παραπληροφόρηση για το τι είναι, πώς δημιουργείται και με ποιον τρόπο μπορούμε να την εξαφανίσουμε.

Κρέμες με κάθε προϊόν που βρίσκουμε στο σπίτι και μπορούμε να φτιάξουμε μόνες, κρέμες με διάφορα προϊόντα τα οποία προμηθευόμαστε από το φαρμακείο, coffee scrub, άλατα μπάνιου και γενικότερα όποιο «γιατροσόφι» μπορείς να σκεφτεί κανείς, έχει ήδη συνδεθεί με την εξάλειψη της. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να την καταπολεμήσουμε. Τι δεν κάνουμε σωστά και τι θα έπρεπε να κάνουμε;

Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως ακριβώς είναι, τον αποδέχονται και οι άλλοι. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, κανείς δεν είναι τέλειος!

Με σιγουριά μπορώ να πω ότι ένα από τα λάθη μας είναι ότι δεν έχουμε αναρωτηθεί γιατί η κυτταρίτιδα αποτελεί πρόβλημα για εμάς. Θέλουμε να την εξαφανίσουμε επειδή ίσως αυτό να δείχνει ότι δεν έχουμε μια σωστή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή το κάνουμε για τους άλλους και επειδή δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας, αποτελεί για εμάς ένα αισθητικό και μόνο πρόβλημα;

Στην ουσία εκείνο που πρέπει να μάθουμε είναι να αγαπάμε το σώμα μας και να φροντίζουμε για αυτό –όχι μόνο εξωτερικά– αλλά και εσωτερικά. Άλλωστε το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε» δεν είναι τυχαίο. Πρέπει σαφώς να προσέχουμε τι βάζουμε μέσα στον οργανισμό μας, να αθλούμαστε τακτικά και να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα, προκειμένου να είμαστε υγιείς τόσο την προκειμένη στιγμή που μιλάμε όσο και στο μέλλον.

Εάν φροντίζουμε για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και συνεχίζουμε, σίγουρα σε μικρότερο βαθμό, να έχουμε κυτταρίτιδα, τότε δεν υπάρχει και λόγος να αποτελεί πρόβλημα για εμάς. Όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως ακριβώς είναι, τον αποδέχονται και οι άλλοι. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, κανείς δεν είναι τέλειος!

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κάτια Αννούση, η δερματολόγος–αφροδισιολόγος Θεώνη Ματούλα και η αθλήτρια και προπονήτρια καλλισθενικής Ηλέκτρα Ραδιώτη καταρρίπτουν όλους εκείνους τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια (με εξαίρεση έναν-δύο) και μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι η κυτταρίτιδα είναι πρόβλημα.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι ένας όρος που περιγράφει τη διήθηση του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν, δηλαδή η κυτταρίτιδα είναι σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό. Με λίγα λόγια, είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής «ρυτίδων» πάνω στο δέρμα. Συνήθως εμφανίζεται στους μηρούς, τους γοφούς, τους γλουτούς, την κοιλιά και τα χέρια. Είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές, με πρώτη διαταραχή την εμφάνιση του πόνου και συνήθως εμφανίζεται σε έφηβες και ενήλικες γυναίκες με την περιγραφή «φλούδα πορτοκαλιού».

Η ανώμαλη υφή της «φλούδας πορτοκαλιού» είναι ένας συνδυασμός των αναπτυσσόμενων λιπωδών κυττάρων που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα και ινών κολλαγόνου που τρέχουν κάθετα στην επιφάνεια του δέρματος. Τα διευρυμένα λιπώδη κύτταρα δημιουργούν μικρές εξογκώσεις, ενώ το σφικτό κολλαγόνο προκαλεί θρόμβωση.

Χωρίζεται σε 4 στάδια και αν δεν αντιμετωπιστεί επιδεινώνεται συνεχώς:

Στάδιο 0: Το δέρμα είναι λείο σε όρθια η ύπτια θέση, αλλά όταν το πιέσουμε εμφανίζονται μικρές πτυχές. Αυτό οφείλεται στην κατακράτηση υγρών, όχι σε αληθή κυτταρίτιδα.

Στάδιο 1: Στο αμέσως επόμενο στάδιο η κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνεται και το δέρμα, όταν το πιέζουμε, εμφανίζεται ελαφρώς πρησμένο με μικρές λακκούβες στις περιοχές με συσσωρευμένο λίπος στην όρθια θέση κυρίως.

Στάδιο 2: Στο στάδιο αυτό, η μειωμένη αιμάτωση οδηγεί στη μειωμένη τροφοδότηση με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αποβολή των ουσιών που πρέπει να απεκκριθούν. Στην ύπτια θέση, το δέρμα είναι λείο, αλλά στην όρθια θέση εμφανίζονται τοπικά οιδήματα και οι λακκούβες γίνονται αρκετά έντονες, ώστε να μοιάζει με τη φλούδα πορτοκαλιού «φλοιός πορτοκαλιού».

Στάδιο 3: Στο στάδιο αυτό (ινώδες), είναι εμφανής σε κάθε θέση, ανεξαρτήτως της εφαρμογής πίεσης. Συχνά είναι επώδυνη κατά την ψηλάφηση.

ΜΥΘΟΙ

Η κυτταρίτιδα είναι πάθηση

Η κυτταρίτιδα δεν είναι ασθένεια, πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση, η οποία οφείλεται στη φυσιολογία και τη δομή του δέρματος, καθώς και στην επίδραση των οιστρογόνων. Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, σε ορμονικές διαταραχές, σε μια κακή διατροφή, στο κάπνισμα, σε εναλλαγές βάρους ή αύξηση σωματικού λίπους, στην καθιστική ζωή, σε κυκλοφοριακές διαταραχές.

Οι άνδρες δεν έχουν κυτταρίτιδα

Ναι μεν η κυτταρίτιδα είναι ένα γυναικείο πρόβλημα, ωστόσο εμφανίζεται και στους άνδρες, σε ποσοστό 10%, σε περιοχές όπως αυτή της κοιλιάς.

Οι αδύνατες γυναίκες δεν έχουν κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι εχθρός όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους τους. Όσο επιλέγει τα πιο «γεμάτα» σώματα άλλο τόσο επιλέγει και τα λεπτά. Η μόνη διαφορά είναι ότι στα υπέρβαρα σώματα είναι πιο εμφανής.

Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η ηλικία δεν σχετίζεται με την κυτταρίτιδα, ωστόσο όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας τείνει να γίνεται λιγότερο ελαστικό, λεπτότερο και πιο πιθανό να κρεμάσει. Αυτό με την σειρά του έχει ως αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να είναι πιο εμφανής.

Η κυτταρίτιδα εξαφανίζεται με τη γυμναστική

Η γυμναστική παρουσιάζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας για την καταπολέμησή της, ωστόσο δεν βοηθάει άμεσα. Βοηθάει με έμμεσο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με την γυμναστική ανορθώνονται, για παράδειγμα, οι γλουτοί και κατ’ επέκταση το δέρμα. Όταν το δέρμα είναι χαλαρό, επικάθεται στο πιο κάτω δέρμα, λόγω βαρύτητας, και δημιουργούνται αυτές οι «λακκούβες». Όταν είναι σφικτό το δέρμα, δεν φαίνεται τόσο η κυτταρίτιδα. Με άλλα λόγια, η τόνωση του μυϊκού ιστού θα κάνει τους γλουτούς και τους μηρούς να φαίνονται πιο λείοι.

Οι κρέμες μπορούν να εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα

Οι εξειδικευμένες κρέμες μπορούν να την υποβοηθήσουν μέχρι ένα σημείο αλλά δεν είναι σε θέση να την εξαλείψουν τελείως.

Όταν πίνουμε καφέ ενισχύουμε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η καφεΐνη είναι απολύτως αθώα όταν καταναλώνεται με μέτρο ως ρόφημα (μέχρι 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, δηλαδή 400mg / ημέρα).

Το μέλι είναι καλύτερο από τη ζάχαρη

Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο προϊόντων, καθώς και τα δύο είναι σχεδόν καθαρά σάκχαρα, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία. Δεν υπάρχει «καλή ζάχαρη». Φυσικά, η πολύ περιστασιακή λήψη μελιού ή άλλης γλυκιάς ουσίας, όπως η σοκολάτα, είναι ωραία αλλά η τακτική κατανάλωση δεν είναι μια καλή ιδέα για την υγεία.

Τα άλατα μπάνιου συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Τα άλατα μπάνιου βοηθούν στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας ενώ δεν έχουν ιδιαίτερη δράση κατά της κυτταρίτιδας.

Οι θεραπείες laser καταπολεμούν την κυτταρίτιδα

Στις θεραπευτικές επιλογές της κυτταρίτιδας δεν ανήκουν τα laser, ωστόσο οι πιο διαδεδομένες και υποσχόμενες θεραπείες για την άμεση και οριστική αποτελεσματικότητά τους κατά της κυτταρίτιδας είναι:

Ενέσιμη μεσοθεραπεία: Γίνεται εισαγωγή δραστικών ουσιών στην προβληματική περιοχή. Είναι η gold standard θεραπεία και απαιτούνται συνήθως 4 – 8 συνεδρίες ανάλογα με το περιστατικό. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή βλέπουμε διαφορά. Οι ουσίες αυτές είναι συνήθως L-carnitine, οργανικό πυρίτιο, καφεΐνη, εκχύλισμα αγκινάρας, φωσφατιδυλοχολίνη.

Ραδιοσυχνότητες και Αναρρόφηση: Υπάρχουν μηχανήματα που συνδυάζουν τεχνολογία πολυπολικών RF και vacuum, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά όταν έχουμε έντονη χαλάρωση και οίδημα. Εκτιμώμενος αριθμός συνεδριών: 6 – 8 ανά 10 μέρες.

Υποσκαφή: Ενδείκνυται σε πιο επίμονες λακκούβες (ινώσεις). Χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο με το οποίο κόβουμε τις ινώσεις που τραβούν το δέρμα προς τα μέσα και δημιουργούν αυτά τα εντυπώματα της κυτταρίτιδας. Απαιτείται τοπική αναισθησία και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Οι μελανιές υποχωρούν σε 10-15 μέρες.

Carboxytherapy: Με μία βελόνα ο γιατρός διοχετεύει μικρές ποσότητες φαρμακευτικού αερίου τοπικά με σκοπό να αυξήσει την οξυγόνωση της περιοχής. Συνήθως απαιτούνται 4-6 συνεδρίες.

Κρουστικά ηχητικά κύματα: Πρόκειται για ακουστικούς παλμούς που κατευθύνονται προς τις προβληματικές περιοχές του δέρματος ή τους ιστούς με ελεγχόμενη πίεση και συχνότητα.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η διατροφή θεωρείται ο νούμερο 1 τρόπος για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Η σωστή διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά στη διατήρηση της υγείας μας. Μια δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα διατροφικά στοιχειά που χρειάζεται ο οργανισμός όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ανόργανα στοιχειά και ιχνοστοιχεία σε επαρκείς ποσότητες και σε καταλλήλους συνδυασμούς για να επιτρέπει την διατήρηση και την αποκατάσταση της βλάβης των ιστών. Πρέπει λοιπόν η διατροφή να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, τα οποία διατηρούν τη φυσική αλκαλικότητα του αίματος. Η καλύτερη θεραπεία ξεκινά εκ των έσω, δηλαδή από μέσα μας, από την τροφή μας.

Η έκθεση στον ήλιο βοηθάει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η έκθεση στον ήλιο, εκτός από πρόωρη γήρανση, δημιουργεί και κυτταρίτιδα γιατί οι ακτίνες UV καταστρέφουν το κολλαγόνο, τον ιστό της επιδερμίδας που τη λειαίνει.

Το μασάζ του δέρματος σχετίζεται με την κυτταρίτιδα

Το ήπιο μασάζ, το οποίο προτείνεται δύο με τρεις φορές τη εβδομάδα, συμβάλλει τόσο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας όσο και στην πρόληψη της. Ιδιαίτερα το λεμφικό μασάζ ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και διευκολύνει την αποβολή των τοξινών.

Η καφεΐνη είναι μια ουσία η οποία όταν εφαρμόζεται στο δέρμα βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη έχει τριπλή δράση κατά της κυτταρίτιδας όταν εφαρμόζεται απευθείας στον λιπώδη ιστό: είναι λιπολυτική, αντι-ινωτική και βελτιώνει την κυκλοφορία, δηλαδή ενεργεί στις τρεις πτυχές της κυτταρίτιδας.

Οι αυξομειώσεις βάρους εντείνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδα

Οι αυξομειώσεις του βάρους «γεμίζουν» και «αδειάζουν» τα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα την χαλάρωση του δέρματος και αυτό με τη σειρά του κάνει πιο ορατή την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Υγιές είναι να κρατάμε σταθερό το σωματικό μας βάρος, χωρίς ωστόσο να γίνεται έμμονη ιδέα και να υπονομεύει την ποιότητα της ζωής μας προκαλώντας μας στρες.

Πηγή lifo.gr/