Μήπως έχεις γίνει βουλιμικός με την προπόνηση; Μάθε ποια είναι τα σημάδια

Μια σχετικά άγνωστη ψυχική διαταραχή κάνει συχνά την εμφάνισή της στους νεαρούς άντρες που συχνάζουν στα γυμναστήρια.

Η  λεγόμενη “βουλιμία της άσκησης” είναι μια κατάσταση που, αν και λιγότερο γνωστή σε σύγκριση με τη διατροφική βουλιμία (και τη νευρική ανορεξία), εντούτοις εμφανίζεται πολύ συχνά ειδικά σε άντρες ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών.

Η βουλιμία της άσκησης είναι ιδιαίτερα κοινή σε συγκεκριμένες κατηγορίες αντρών και αφορά μεγάλη μερίδα όσων προσπαθούν με κάθε τρόπο να μοιάσουν στους bodybuilders, αλλά χωρίς σωστή καθοδήγηση και κυρίως, με έλλειψη υπομονής. Και, αυτό μπορεί να τους διαλύσει ψυχικά και σωματικά, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Η βουλιμία της άσκησης αφορά σε μια ψυχική κατάσταση κατά την οποία ένας άντρας αισθάνεται υποχρεωμένος να τηρεί με αρρωστημένη εμμονή το προπονητικό του πρόγραμμα, αλλά και να διατρέφεται με ένα επίσης νοσηρό πείσμα, αναλύοντας λεπτομερώς θερμίδες και ποσότητες πρωτεΐνης ή να καταφεύγει σε κάθε λογής συμπληρώματα μυϊκής διόγκωσης», λέει η Kate Rosenblatt, κλινική διευθύντρια ενός εξειδικευμένου κέντρου θεραπείας διατροφικών διαταραχών στη Νέα Υόρκη.

«Το χειρότερο απ’ όλα είναι το γεγονός πως ενώ για τις ανορεξικές γυναίκες υπάρχουν σταθμισμένες καταγραφές ασθενών (γύρω στα 20 εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ), για τη βουλιμία της άσκησης που μαστίζει τους νέους άντρες, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αναφορές», λέει η Rosenblatt. Ο λόγος, σύμφωνα με την γιατρό, έχει να κάνει καθαρά με την εξωτερική εμφάνιση του σώματος: κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ως διαταραγμένο ψυχικά έναν άντρα που πασχίζει να χτίσει τους μυς που επιθυμεί.

Ποια είναι συμπτώματα;

Ο Dr. Mauro Di Pasquale, επιστήμονας της αθλητικής διατροφής και της σωματικής άσκησης με ειδίκευση στη βαριατρική λέει: «Αν μονίμως δίνεις προτεραιότητα στις προπονήσεις και αδιαφορείς για τις κοινωνικές ή επαγγελματικές σου υποχρεώσεις και αν παράλληλα η διατροφή σου με σκοπό τη γράμμωση και τη διόγκωση των μυών έχουν περάσει σε στάδιο ψύχωσης, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πάσχεις από το σύνδρομο της βουλιμίας της άσκησης» και συνεχίζει:

«Τα πρώτα συμπτώματα που θα νιώσεις είναι μόνιμο άγχος και ασυγκράτητη νευρικότητα. Σταδιακά, και μέσω των ανεξέλεγκτων προπονήσεων, θα διαπιστώσεις πόσο γρήγορα και σφοδρά αφυδατώνεσαι -σχεδόν κάθε βράδυ θα ξυπνάς μούσκεμα στον ιδρώτα. Και ο φαύλος κύκλος ξεκινά ακριβώς από αυτό το σημείο. Μέσα από την έντονη άσκηση θα νιώθεις μια πρόσκαιρη ανακούφιση και, ενστικτωδώς θα ανεβάζεις όλο και πιο πολύ την ένταση της προπόνησής σου. Οπότε, θα εμφανίζεις πολύ έντονα σημάδια κατάρρευσης, μόνιμες κράμπες και ταχυκαρδία, ακόμη και όταν ξεκουράζεσαι στον καναπέ, ώρες μετά την επίσκεψή σου στο γυμναστήριο. Αυτά, δεν είναι καλά συμπτώματα ενός υγιούς αθλούμενου».

Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις αυτά τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν εντοπίσεις πως παρουσιάζεις αυτά τα σημάδια που αναφέρουν ως συμπτώματα της βουλιμίας της άσκησης,  το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να συμβουλευτείς έναν θεραπευτή με ικανή εμπειρία αντιμετώπισης τέτοιων διαταραχών. Τέτοιοι ειδικοί είναι οι ψυχίατροι, αλλά σε αρχικά στάδια οι συμβουλές ενός έμπειρου διατροφολόγου ή ενός επιστήμονα ειδικού στην ψυχολογία της άσκησης, είναι σωτήριες.

«Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό για τους νέους άντρες να αναγνωρίσουν τη διαταραχή τους και να μάθουν να την ελέγχουν. Δεν φταίει ο πόθος σου για ένα δυνατότερο, πιο γυμνασμένο και γραμμωμένο σώμα, αλλά ο τρόπος που επιδιώκεις να φτάσεις σ’ αυτό», καταλήγει η Rosenblatt.

Πηγή fmh.gr/