Tο μαγευτικό Άμστερνταμ – Του Τζιοβάνη Κουζαλή

‘Ταξίδεψα χειμώνα, παρόλα αυτά με σαγήνεψε αυτή η πόλη. Αναρωτιέμαι πόσο συναρπαστικά θα είναι το καλοκαίρι; Τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στους βάλτους; Πως μπορεί το μυαλό να μεγαλουργήσει και να δει 300 χρόνια μπροστά; Αυτό λέμε “όραμα” και σίγουρα ένα χάρισμα που μέσα στους αιώνες προσδίδει μια επίπεδη μητρόπολη με τα εκατόν εξήντα πέντε κανάλια’

Η μαγευτική μετακίνηση στα γαλήνια νερά του πεζός στα δρομάκια του, σου δίνει την ευκαιρία να ξεπεράσεις τον εαυτό σου με τα νοικιασμένα “city bikes” στους ειδικούς ποδηλατόδρομους και ταυτόχρονα να γίνεις εσύ ο “ιπτάμενος Ολλανδός” σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιδιάβαση στην πολη.

Η επαφή με την πόλη είναι στον μέγιστο βαθμό αφού είτε ποδηλατείς, αγγίζοντας τα πανέμορφα σπιτάκια του 17ου αιώνα, είτε το κάνεις με το πλοιάριο, λες και είσαι κομμάτι της κάθε γειτονιάς. Στόχος σας πρέπει να είναι να διασχίσετε αρκετές από τις 1.400 γέφυρες της ονειρικής διαδαλούπολης. Το Άμστερταμ – αρχικά οικισμός ψαράδων – έχει τοσα πολλά να προσφέρει για διακοπες, για ξεκούραση, για ποιοτική επαφή με τον πολιτισμό. Το Άμστερνταμ ιδρύθηκε γύρω στο 1200, σε μία βαλτώδη περιοχή με την ονομασία Αεμεστέλλε στις εκβολές του ποταμού Άμστελ. Οι πρώτες μόνιμες κατοικίες χτίστηκαν πάνω σε τεχνητά αναχώματα, αρκετά ψηλά, ώστε να εξασφαλίζουν προστασία από τις πλημμύρες.

Ο αριθμός των καναλιών έχει οδηγήσει το ‘Αμστερνταμ να γίνει γνωστό ως η Βενετία του βορρά. Ένα ταξίδι στο ‘Αμστερνταμ δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς τουλάχιστον μία βόλτα με τα όμορφα αλλά και πολύ οργανωμένα πλοιάρια. Μία περιήγηση στα κανάλια του ‘Αμστερνταμ είναι εντυπωσιακή και χαλαρωτική τη μέρα, ενώ ταυτόχρονα γοητευτική και ρομαντική το βράδυ, όταν τα σπίτια, οι γέφυρες και γενικά η πολη είναι φωτισμένη.

Το Άμστερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, τη Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας. Την περίοδο εκείνη, μια σειρά από ημικυκλικά κανάλια, τα περίφημα χράχτεν “grachten” χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλαιότερης πόλης, τα οποία μέχρι σήμερα προσδιορίζουν τη διάταξη του κέντρου.

Η πόλη είναι γνωστή για πολλά εξαιρετικά μουσεία, όπως το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ, τoυ Βαν Γκογκ και το Μουσείο της Πόλης που είναι προσανα- τολισμένο στην τέχνη των 19ου και 20ού αιώνων και στη σύγχρονη τέχνη. Περι- λαμβάνει γύρω στα 90.000 έργα με αιχμές του δόρατος τους Σεζάν, Ροντέν, Ματίς, Πικάσο, Μοντριάαν και Γουόρχολ. Δεν έχουν τελειωμο τα μουσεία και σίγουρα αξίζει να δείτε το Σπίτι της Άννας Φρανκ, και την παγκοσμίως γνωστή συμφωνική ορχήστρα της, την Κονσερτχεμπαουόρκεστ.

Στον τομέα της ζωγραφικής δίνεται ιδιαίτερη μνεία στα έργα των μεγάλων Ολλανδών δασκάλων του 17ου αιώνα, με μεγαλύτερα ονόματα εκείνα των Ρέμπραντ, Φρανς Χαλς, Γιοχάννες Φερμίιρ, Γιάκομπ φαν Ράουσντελ και Γιαν Στέιν. Οι κορυφαίοι πίνακες είναι η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ και Η Κοπέλα με το Γάλα του Φερμίιρ.

Στη δική μου επίσκεψη, που ήταν λιγοήμερη, αποφάσισα να κάνω κάτι πιο ελαφρύ. Έριξα μια ματιά στο “Moco Museum” για να δω τα μοντέρνα έργα του (για μένα καταπληκτικού) Banksy. Μια επίσκεψη θα μας δώσει μια διαφορετική αίσθηση για τα μηνύματα που θέλει να μας δώσει αυτός ο νέος αλλα τόσο ποιοτικός καλιτέχνης. Μην το χάσετε. Το Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Για κάποιο περιεργο λόγο όμως δεν είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας στην οποία ανήκει, της Βόρειας Ολλανδίας, (πρωτεύουσα είναι το Χάαρλεμ). Διαχρονικά δεν είναι η έδρα της κυβέρνησης, όπως κάποιος θα περίμενε, αλλά η Χάγη.

Το Άμστερνταμ αποκαλείται ως η πόλη των χρωμάτων και της τουλίπας. Στη δική σας επίσκεψη να επισκεφτείτε οπωσδήποτε την υπαίθρια αγορά λουλουδιών. Μόνο σε παραμύθι θα μπορούσε να ταξιδέψει το μυαλό μας σε τέτοιο κόσμο. Και επειδή εδώ στην Κύπρο, μας αρέσει ο κήπος και τα λουλούδια, η πανδαισία χρωμάτων που θα βιώσετε θα κάνει την επίσκεψη σας ανεπανάληπτη. Στο κέντρο της πόλης ξεχωρίζει το “red light district” που αντίθετα με τί γενικά ο κόσμος πιστεύει, η περιοχή αποτελεί μεν το κέντρο του «αγοραίου έρωτα», αλλά είναι ταυτόχρονα ένας χώρος όπου καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για την εξάλειψη της αισθητικής του χυδαίου, μέσω του σεβασμού της ταυτότητας των εργαζομένων γυναικών και, πάντοτε, με τη συμβολή και τήρηση των Ολλανδικών νόμων (η πορνεία στην «κόκκινη ζώνη» είναι απόλυτα νόμιμη). Υπάρχουν γραπτοί αλλά και «άγραφοι» νόμοι που δεν θα πρέπει να παραβιάζονται χάριν του «θεάματος» όπως η φωτογράφιση των εκδιδομένων γυναικών που αποτελεί πρόκληση και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Η περιοχή ανθεί από επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο τομέα. Σε συνδυασμό με τα διάσημα “coffeeshops” και με την προσεκτική αλλά και ανοικτόμυαλη προσπαθεια των Ολλανδικών νόμων, από το 2007 μπήκε σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.

Η μετακίνηση στην πόλη είναι πανεύκολη και οι δημόσιες μεταφορές μεσα στο Άμ- στερνταμ αποτελούνται από γραμμές μετρό, τραμ, πολλές λεωφορειακές γραμμές, φέρρυ για πεζούς και ποδηλάτες

Χαρακτηριστικό της πόλης είναι ότι οι πιο πολλοί κάτοικοι του Άμστερνταμ χρησιμο- ποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Δεν είναι αστείο, αλλά προσέχετε να μην σας κτυπήσει ποδήλατο διότι ο ποδηλάτης εδώ έχει προτεραιότητα σε όλα και οι Ολλανδοι δεν σταματάνε για κανένα.