Και όμως γυναίκα θα περπατήσει πρώτη στον Αρη

Ο Νιλ Άρμοστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη το 1969, όμως σύμφωνα με τον Τζιμ Μπριντενστάιν, επικεφαλή της NASA ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει το πόδι του στον πλανήτη Άρη αναμένεται να είναι γυναίκα.

Την αποκάλυψη για την θηλυκή αστροναύτη έκανε ο ίδιος σε ραδιοφωνική εκπομπή σχετικά με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Ακόμα δε και αν δεν είναι γυναίκα η αστροναύτης που θα προβεί σε αυτήν την κίνηση, σίγουρα εκείνη θα υπάρχει σαν μέλος της επόμενης επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, γεγονός που από μόνο του συνεπάγεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια γυναικά θα περπατήσει στο φεγγάρι.

Φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο η NASA σχεδιάζει μαζί με άλλες χώρες ένα διεθνή διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, καθώς και μια μόνιμη βάση στην επιφάνειά της, ενώ όπως δήλωσε ο διοικητής της «Αυτή τη φορά, όταν θα πάμε στο φεγγάρι, θα μείνουμε».

Επιπλέον, το πασίγνωστο ερευνητικό κέντρο ανακοίνωσε ότι επέλεξε εννέα τυχερές επιστημονικές ομάδες από αμερικανικά πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν σεληνιακά δείγματα που είχαν συλλέξει προ δεκαετιών οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων». «Τρία από αυτά τα δείγματα που ήλθαν από το φεγγάρι, δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ μέχρι σήμερα», όπως είπε ο Μπριντενστάιν.

Τα δείγματα είχαν σφραγιστεί μετά την άφιξη τους στη Γη το 1972 για μελλοντική μελέτη, όταν πια θα υπήρχε πιο εξελιγμένη τεχνολογία για την ανάλυση τους. Η NASA αποφάσισε πως αυτή η στιγμή έφθασε πλέον, με δεδομένο ότι ετοιμάζεται να στείλει ξανά ανθρώπους στη Σελήνη.

«Τώρα πια, με την προοπτική ότι θα υπάρξουν στο μέλλον περισσότερα σεληνιακά δείγματα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Και ασφαλώς θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη γενιά του προγράμματος «Απόλλων» που διατήρησε αυτά τα δείγματα, ώστε η δική μας γενιά να έχει την ευκαιρία να τα μελετήσει», ανέφερε ο επικεφαλής της NASA.

Πηγή edaily.gr/