Καταρρίπτονται οι 3 πιο κοινοί μύθοι για το κρυολόγημα

Όταν πρόκειται για την πρόληψη του πάντα ανεπιθύμητου κρυολογήματος, οι περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται τις συμβουλές που τους είχαν δώσει οι δικοί τους γονείς, οι οποίοι με τη σειρά τους τις είχαν ακούσει από τους παππούδες τους.

Προκειμένου να μην κρυολογήσουν τα παιδιά τους, επτά στους δέκα γονείς που συμμετείχαν σε έρευνα, ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν στρατηγικές που δεν βασίζονταν σε επιστημονικά στοιχεία, όπως λέγοντας στα παιδιά τους να μην βγουν έξω με βρεγμένα μαλλιά.

Στην έρευνα που διεξήγαγε το νοσοκομείο παίδων C.S. Mott στο Μίτσιγκαν, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 γονείς με παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γονείς χρησιμοποιούν και μεθόδους που στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία για να μην αρπάξουν κάποιο κρύωμα τα παιδιά τους, όπως οι προτροπές για συχνό πλύσιμο των χεριών και θέματα προσωπικής υγιεινής.

Ωστόσο, το 70% δήλωσε επίσης ότι πιστεύει σε ορισμένους «μύθους» και ένα άλλο 51% ανέφερε ότι βασίζεται στις πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα, τα οποία δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν το παιδικό κρυολόγημα.
«Αυτά πιθανότατα ξεκίνησαν πριν οι άνθρωποι μάθουν ότι τα μικρόβια είναι στην πραγματικότητα η αιτία ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα», έγραψαν οι συντάκτες στην έκθεση, όπως αναφέρει το CNN.

Τι ισχυρίζονται πολλοί γονείς και τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Μύθος: Αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά θα κρυώσεις
Η πραγματικότητα είναι ότι αν βγεις από το σπίτι με βρεγμένα μαλλιά, δεν θα αρρωστήσεις. Όπως εξηγεί η παιδίατρος και εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, Κάθριν Γουίλιαμσον, για να αρπάξει κάποιος ένα κρυολόγημα, θα πρέπει να εκτεθεί σε έναν μολυσματικό παράγοντα. Τα βρεγμένα μαλλιά μπορεί να σε κάνουν να κρυώνεις, αλά δεν προσελκύουν μικρόβια και δεν σε κάνουν πιο ευαίσθητο στους μολυσματικούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για το κοινό κρυολόγημα.

Μύθος: Η έκθεση σε κρύο αέρα μπορεί να προκαλέσει κρυολογήματα
Αν και ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με τα κρυολογήματα, η αμερικανίδα παιδίατρος υπογραμμίζει και πάλι ότι θα πρέπει κάποιος να εκτεθεί σε ιό για να αρπάξει κρυολόγημα.
Είναι αυτό που κάνουμε όταν κάνει κρύο, που προκαλεί κρυολόγημα, εξηγεί η Δρ Σοράνα Σεγκάλ-Μάουρερ: «Όταν ο καιρός είναι κρύος, όλοι τρέχουμε σε εσωτερικούς χώρους όπου ανακυκλώνεται ο αέρας. Και είμαστε συχνά κοντά σε άλλους ανθρώπους και ιούς. Όλοι φτερνιζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο», εξηγεί.

Μύθος: Οι πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα προλαμβάνουν το κρυολόγημα
«Τα παιδιά που είναι υγιή και κάνουν μια ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζονται επιπλέον συμπληρώματα βιταμινών», εξήγησε ο Δρ Michael Russo, ειδικός παιδιατρικής λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο παίδων της Φιλαδέλφειας. «Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι έχουν κάποια επίδραση στην πρόληψη» δηλώνει ο ειδικός.
Όταν ρωτήθηκε για τους γονείς και τους παππούδες που θυμούνται ότι τα πολυβιταμίνες είναι χρήσιμες στην πρόληψη, ο Ρούσσο εξήγησε: «Όλοι θυμόμαστε τις φορές που λειτούργησαν, αλλά δεν θυμούνται όλες τις φορές που δεν είχαν αποτέλεσμα».

CNN