ΗΠΑ: Οι αετοί παίρνουν τα σκουπίδια από τη χωματερή και τα ρίχνουν πίσω στους κατοίκους

Σε απόγνωση βρίσκεται η κομητεία Κινγκ, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, όπου τεράστιοι, φαλακροί αετοί παίρνουν σκουπίδια από τη χωματερή και τα ρίχνουν πίσω στις αυλές των κατοίκων.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η τοπική κοινότητα θάβει τα σκουπίδια της στην ίδια περιοχή, που πλέον έχει μετατραπεί σε χώρο συνάθροισης και «ανθυγιεινής διατροφής» των φτερωτών αρπακτικών μέσα στα απορρίμματα. Αφού τελειώσουν με το γεύμα τους, οι εκατοντάδες αετοί που ζουν εκεί, συνηθίζουν να υψώνουν στον αέρα σκουπίδια και να τα μεταφέρουν πίσω στον αστικό ιστό.

Στο παρελθόν το είδος τους κινδύνευε με εξαφάνιση αλλά πλέον έχουν ανακάμψει, ξεπερνώντας τους 20.000 σε πληθυσμό, χάρη στην αφθονία τροφής.

Όμως η πληθυσμιακή αύξηση των αετών έχει πλέον αρνητικές συνέπειες για τους ανθρώπους: κάθε μέρα, δεκάδες κάτοικοι του Cedar Hills βρίσκουν στις αυλές τους σακούλες και αντικείμενα, από τους 2,5 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που ρίχνονται, σε καθημερινή βάση, στη χωματερή κοντά στο Renton.

Το πλάνο της διαχείρισης σκουπιδιών για τα επόμενα 20 χρόνια, προβλέπει μάλιστα την επέκταση της χωματερής, με κονδύλια 270 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως δυσκολότερη αναμένεται πως θα είναι η διαχείριση των αετών που θα πολλαπλασιαστούν κάτω από αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες.

«Όποιος μένει σε ακτίνα πτήσης αυτών των αετών, ξέρει ότι οι φαλακροί αετοί αφήνουν σκουπίδια παντού», σχολιάζει στους Seattle Times ένας κάτοικος της περιοχής. «Ο πληθυσμός τους αυξάνεται. Γυιατί; Επειδή απολαμβάνουν “δωρεάν γεύματα” στη χωματερή».

«Προσπαθούμε να μειώσουμε αυτόν τον εναέριο “βομβαρδισμό” σκουπιδιών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κομητείας στους New York Times. «Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει».

Στη χωματερή, ενήλικα πουλιά ζουν πλάι στα μικρά τους, που μαθαίνουν από τους γονείς τους να κυνηγούν, αλλά και να βρίσκουν έτοιμη, ακίνητη, πιο εύκολη λεία ανάμεσα στις σακούλες σκουπιδιών.

Πηγή lifo.gr/