H ιστορία πίσω από τις εξεγέρσεις στο Newark

Τα αληθινά γεγονότα μίας εξέγερσης των μαύρων στην Αμερική στο φόντο του ‘The Many Saints of Newark’.

Στο The Many Saints of Newark βλέπουμε τον Tony Soprano σε νεαρή ηλικία να μένει ξάγρυπνος στο κρεβάτι του τη νύχτα, με φόντο το κέντρο του Newark -που αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη του New Jersey- να φλέγεται. Παρότι η ταινία ασχολείται με την εξιστόρηση της παιδικής ηλικίας του και τα γεγονότα που στο μέλλον θα τον καταστήσουν στον γκάνγκστερ της σπουδαίας σειράς του HBO, σε αυτή έχουν ενσωματωθεί σχεδόν ατόφια κάποια πραγματικά γεγονότα.

Η μεγάλη εξέγερση που περιγράφεται συνέβη όντως το 1967, παράλληλα με άλλες ‘μαύρες’ εξεγέρσεις που σάρωσαν την Αμερική από το Los Angeles μέχρι το Harlem και το Detroit.

Τι συνέβη πραγματικά στο Newark

Στις 12 Ιουλίου του 1967 οι ένοικοι μίας πολυκατοικίας της ‘αμερικανικής πρόνοιας’ είδαν αστυνομικούς να χτυπούν και να συλλαμβάνουν έναν μαύρο ταξιτζή έξω από τα σπίτια τους, ένα γεγονός που αποτυπώνεται και στο φιλμ. Στη συνέχεια, το πλήθος που παρακολούθησε το συμβάν, ακολούθησε τους αστυνομικούς μέχρι το τοπικό Τμήμα και άρχισαν να διαδηλώνουν έξω από αυτό. 

Πολύ σύντομα διαδόθηκε ότι ο ταξιτζής που είχε προσκομιστεί είχε σκοτωθεί. Η αλήθεια ήταν ότι δεν είχε πεθάνει στα χέρια των αστυνομικών αλλά η φήμη και μόνο αυτού του σεναρίου πυροδότησε τις βίαιες μάχες και το χάος που ακολούθησαν στην πόλη τις επόμενες ημέρες.

Τα αντίποινα των αστυνομικών, οι 26 νεκροί και οι 700 τραυματίες

Το αποτέλεσμα; Από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου του 1967 λάμβαναν χώρα σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους διαδηλωτές, οι οποίες απεικονίζονται γλαφυρά στην ταινία. Κατά τη διάρκειά τους σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 700, με τους περισσότερους εξ αυτών να αποτελούν μαύρους κατοίκους της πόλης. Σύμφωνα με τους New York Timesτο κόστος της εξέγερσης σε επίπεδο καταστροφών άγγιξε τα 10 εκατομμύρια δολάρια, με κάποια οικοδομικά τετράγωνα που κάηκαν ολοσχερώς να παραμένουν εγκαταλελειμμένα μέχρι τις μέρες μας.

Bettmann / Getty Images

‘Τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες υπήρχε διάχυτο το αίσθημα ότι αυτή η εξέγερση σήμαινε την ανακούφιση και την απελευθέρωση που είχαν ανάγκη οι άνθρωποι’, ανέφερε το 2017 στους New York Times ο Junius W. Williams, που την εποχή των συγκεκριμένων γεγονότων ήταν φοιτητής νομικής και πλέον τελεί διευθυντής του Abbott Leadership Institute στο Rutgers University

‘Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όμως, όταν αξιοποιήθηκαν συνδυαστικά όλες οι αστυνομικές δυνάμεις -οι τοπικές, οι πολιτειακές και εκείνες της Εθνοφρουράς- κυριάρχησε ο φόβος. Κι αυτό γιατί οι αστυνομικοί πήραν τον νόμο στα χέρια τους, έκαναν αντάρτικο και άρχισαν τα αντίποινα εναντίον των κατοίκων, με αφορμή την πιο ελαφριά παράβαση’.

Παρότι το The Many Saints of Newark αφηγείται μία επινοημένη ιστορία, οι φυλετικές εντάσεις και το κλίμα της περιόδου που επικρατούσε τόσο στο Newark όσο και γενικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες απεικονίζονται πιστά.

Από: Esquire US, esquire.com.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news