Γκάντι: Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη μορφή βίας

“Για έναν μη βίαιο άνθρωπο,
όλος ο κόσμος αποτελεί οικογένεια.
Έτσι δεν φοβάται κανέναν και κανένας
δεν φοβάται αυτόν”.

Η Κουλτούρα της Βίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον υλιστικό τρόπο ζωής, και γι’ αυτό ο Γκάντι είπε: «Ο υλισμός και η ηθική έχουν αντίστροφη σχέση. Όταν το ένα αυξάνεται, το άλλο μειώνεται». Οι ΗΠΑ σήμερα είναι, αναμφισβήτητα, η πιο υλιστική χώρα του κόσμου, επομένως, λογικά, είναι και η πιο βίαιη χώρα του κόσμου.

Για μια ελεύθερη κοινωνία που ορκίζεται στο όνομα της δημοκρατίας και στις αρχές των δικαιωμάτων και της ελευθερίας που διέπουν το δημοκρατικό πολίτευμα, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αιχμαλώτων. Έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιόκτητων όπλων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Η Αμερική έχει οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά και λαθρεμπόριο λευκής σαρκός και απειλείται διαρκώς από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μια άλλη διαφορά ανάμεσα στην Αμερική και άλλες σχετικά ασφαλείς ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με την Google, είναι ότι η Αμερική έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό φόνων συγκριτικά με παρόμοια «ασφαλείς» χώρες. Το 2012 έγιναν 14.827 φόνοι στην Αμερική, πολύ λιγότεροι φυσικά από τους 24.526 του 1993, αλλά ακόμα κι έτσι το ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 4,8 φόνοι στους 100.000 πολίτες, συγκριτικά με τους 0,4 στην Ιαπωνία, τους 0,8 στη Γερμανία, τον 1 στην Αυστραλία, τον 1,1 στη Γαλλία και τον 1,2 στην Αγγλία.

Η επιτυχία του υλισμού βασίζεται στην ικανότητα να εκμεταλλευόμαστε τα πάντα, από φυσικές πηγές μέχρι αγορές και ανθρώπους. Εκμεταλλευόμαστε τους ανθρώπους τόσο ως δυναμικό για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, όσο και ως καταναλωτές των υλικών αγαθών. Κάποτε, για να έχουν φθηνά
εργατικά χέρια, οι πλούσιοι έκαναν σκλάβους τους φτωχούς και αδαείς. Όταν αυτοί οι άνθρωποι ξύπνησαν και επαναστάτησαν, η δουλεία απαγορεύτηκε από τον νόμο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η δουλεία είναι μεταμφιεσμένη στη μορφή της φτώχειας, πράγμα που έκανε τον Γκάντι να τη χαρακτηρίσει ως «τη χειρότερη μορφή βίας».

Πηγή enallaktikidrasi.com/