Γιατί η Ισλανδία είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Όταν πρόκειται για την κοινωνικοποίηση, η κάθε χώρα έχει τους δικού της τρόπους. Η Αγγλία έχει τις γνωστές pubs, η Ιταλία τις πλατείες της και η Ισλανδία τις πισίνες της.

Η πρωτεύουσα της χώρας, Ρέικιαβικ, είναι γεμάτη εξωτερικές πισίνες οι οποίες θερμαίνονται από το τεράστιο γεωθερμικό δίκτυο της Ισλανδίας. Και αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας τους.

Το φυσικό περιβάλλον της χώρας, αν και πανέμορφο πολλές φορές μπορεί να γίνει σκληρό και ερημικό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι συχνοί άνεμοι, τα χόνια και οι βροχές ταλαιπωρούν αρκετά τον πληθυσμό των 332.000 ανθρώπων, το οποίο αναγκάζεται να παραμένει μέσα λόγω των καιρικών συνθηκών. Όταν όμως βρίσκονται έξω, θα τους βρεις στις ζεστές πισίνες.

«Λίγο – πολύ θεωρείται ”δικαίωμα” το να έχει κανείς μια από αυτές τις πισίνες κοντά στο σπίτι του. Είναι πραγματικά ένας τρόπος κοινωνικοποίησης», αναφέρει ο Βάλντιμαρ Χάφσταϊν, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Παρά το σκληρό κλίμα, η Ισλανδία βρίσκεται ανάμεσα στις 3 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Ο Χάφσταϊν και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως οι πισίνες αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους.

«Αν σκεφτούμε την υγεία και την ευεξία όχι μόνο ως ζήτημα σωματικής υγείας αλλά και ως κοινωνική και ψυχική υγεία, πιστεύω η γεωθερμική θερμότητα και οι κοινόχρηστες πισίνες βοηθούν πολύ σε αυτό. Αισθανόμαστε καλά μέσα σε αυτές, κοινωνικοποιούμαστε. Γνωρίζουμε τους γείτονές μας και αισθανόμαστε σαν το σπίτι μας», συνεχίζει.

[c

Το 1950 και το 1960 η Ισλανδία άλλαξε τον τρόπο θέρμανσης από άνθρακα σε γεωθερμική ενέργεια γεγονός που οδήγησε και στην δημιουργία των κοινόχρηστων πισινών.

Φυσικά υπάρχουν και μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι Ισλανδοί, αφού παίρνουν πολύ σοβαρά το θέμα της υγιεινής.

-Μην συζητάτε τίποτα πολύ προσωπικό αλλά θέματα γενικής φύσεως
-Μην κάνετε χειραψίες και περιοριστείτε σε ένα απλό νεύμα
-Κάντε ένα ντουζ πριν και μετά την είσοδό σας στην πισίνα

Σίγουρα, μια μέρα σε μία από αυτές τις πισίνες θα αποτελούσε μια μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη της χώρας.

Πηγή huffingtonpost.gr/