Φιλιππίνες: Θες να αποφοιτήσεις; Φύτεψε 10 δέντρα!

Ένας νέος νόμος στις Φιλιππίνες υποχρεώνει όλους τους μαθητές λυκείων και τους φοιτητές να φυτέψουν τουλάχιστον 10 δέντρα ο καθένας για να μπορέσουν να αποφοιτήσουν.

Όπως αναφέρει ο Independent, ο νόμος αυτός επισημοποιεί μία παράδοση που συνδέει την αποφοίτηση με το φύτεμα δέντρων, ενώ παράλληλα ευελπιστεί να καταπολεμήσει την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Οι υπέρμαχοι του νόμου ισχυρίζονται πως θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να φυτευτούν κοντά στα 525 δισεκατομμύρια δέντρα από μία γενιά, εάν εφαρμοσθεί σωστά.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Magdalo στις Φιλιππίνες Gary Alejano, ο οποίος ήταν και ο αρχικός συντάκτης της νομοθεσίας, είπε: «Με περισσότερους από 12 εκατομμύρια μαθητές που αποφοιτούν  από δημοτικά σχολεία, σχεδόν πέντε εκατομμύρια που αποφοιτούν από γυμνάσια και λύκεια και 500,000 απόφοιτους πανεπιστημίων κάθε χρόνο, αυτό το εγχείρημα – εάν εφαρμοστεί σωστά – θα σημαίνει πως περισσότερα από 175 εκατομμύρια νέα δέντρα θα φυτεύονται κάθε χρόνο».

«Στα πλαίσια μιας γενιάς, δεν θα μπορούσαν να φυτευτούν λιγότερα από 525 δισεκατομμύρια δέντρα με αυτό το εγχείρημα», ανέφερε ο Alejano στις επεξηγήσεις του νομοσχεδίου.

«Ακόμη και ένα ποσοστό επιβίωσης στο 10%, αυτό θα σημαίνει ότι επιπλέον 525 εκατομμύρια δέντρα θα είναι διαθέσιμα για να τα απολαύσουν οι νέοι, όταν αργότερα βγουν μπροστά».

Τα δέντρα προφανώς θα φυτευτούν σε ήδη υπάρχοντα δάση, προστατευμένες περιοχές, στρατιωτικές εκτάσεις, εγκαταλελειμένες περιοχές εξόρυξης και συγκεκριμένες αστικές περιοχές, σύμφωνα με το φιλλιπινέζικο δίκτυο του CNN.

Η κυβέρνηση είπε ότι τα είδη δέντρων τα οποία θα επιλεχθούν θα πρέπει να είναι τα κατάλληλα για την τοποθεσία, το κλίμα και την τοπογραφία κάθε περιοχής ενώ θα υπάρξει προτίμηση σε τοπικά είδη.

Πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα που θα έχει η δεντροφύτευση με απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, προσδοκάται ότι η νομοθεσία αυτή θα δημιουργήσει περιβαλλοντική συνείδηση στις μελλοντικές γενιές θα οδηγήσει περαιτέρω οικολογικές πρωτοβουλίες.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης της χώρας και η Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα συνεργαστούν μαζί για την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις πιο αποψιλωμένες χώρες στον πλανήτη με την έκταση που καλύπτεται από δάση να πέφτει από το 70% στο 20% στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Η παράνομη υλοτομία παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και η έλλειψη δέντρων σε κάποιες περιοχές έχει αυξήσει τον κίνδυνο για πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Πηγή mikropragmata.lifo.gr/