Το έθιμο των πιάτων στα χείλη

Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μακρινά μέρη για να δούμε το περίεργο έθιμο που έχουν διάφορες φυλές, όπου βάζουνε πιάτα ή δίσκους στα χείλη τους.

Το έθιμο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Σουδάν και την Αιθιοπία, το 8700 π.Χ. (σύμφωνα με ιστορικούς) και εξαπλώθηκε σε πάρα πολλούς πολιτισμούς, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Είναι αβέβαιο από πού προήλθε αυτό το έθιμο αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες ανάμεσα στους επιστήμονες.

Μια από τις πιο αποδεχτές θεωρίες είναι η σκόπιμη παραμόρφωση των γυναικείων χειλιών ώστε να είναι λιγότερα ελκυστικές για τους έμπορους σκλάβων. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν πως τα χείλη ήταν σημάδι κοινωνικής κατάστασης, όσο πιο μεγάλα έκαναν τα χείλη τόσο πιο ψηλή ήταν η θέση τους στην κοινωνία. Μια τρίτη εκδοχή έχει να κάνει και πάλι με τις γυναίκες, όπου σε περίπτωση που μια γυναίκα έβαζε τα πιάτα στα χείλη της, υποδείκνυε ότι έχει ωριμάσει και είναι έτοιμη για να κάνει οικογένεια. Τέλος υπάρχει και η εκδοχή πως ήταν απλά ένας τρόπος καλλωπισμού.

Ο τρόπος που έβαζαν τα πιάτα ή τους δίσκους στα χείλη ήταν απλός. Ξεκινούσαν με κάτι πολύ μικρό και στην συνέχεια έβαζαν όλο και μεγαλύτερο ώσπου να φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος.

Προτού σας αφήσω να θαυμάσετε τις πανέμορφες φωτογραφίες και τα βίντεο, να αναφέρω και κάποιες φυλές που υιοθέτησαν το έθιμο, όπως τις Mursi και Surma από Αιθιοπία, τους Makonde από Τανζανία και Μοζαμβίκη, τους  Suyá και Botocudo από Βραζιλία αλλά και τους Aleut και Inuit από βόρειο Καναδά και Αλάσκα.

Πηγή perithorio.com/