Δείτε πώς είναι η μούμια του Φαραώ Τουταγχαμών

Το πρόσωπο και τα πόδια της μούμιας του Τουταγχαμών αποκαλύπονται, μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του τάφου του νεαρού Φαραώ της 18ης δυναστείας, που βασίλευσε περίπου από το 1332 μέχρι το 1323 π.Χ.

Ο τάφος του βασιλιά της Αιγύπτου Τουταγχαμών αποτελεί ένα μυστήριο καθώς πέθανε σε ηλικία μόλις 18 ετών και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κακή του υγεία θα μπορούσε να αποδοθεί στο ότι οι γονείς του Τουταγχαμών ήταν πιθανότατα αδέλφια.

Το έργο συντήρησης του τάφου, το οποίο διήρκησε εννέα χρόνια, αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον βασιλιά της Αρχαίας Αιγύπτου.

Η μούμια του Φαραώ ήταν καλυμμένη από λινό ύφασμα και είχε τοποθετηθεί σε μία ειδική γυάλινη θήκη στον υπόγειο τάφο του, που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στη δυτική όχθη του Νείλου.

A picture taken on January 31, 2019 shows the head of the linen-wrapped mummy of of the 18th dynasty Pharaoh Tutankhamun (13321323 BC), displayed in his climate-controlled glass case in his underground tomb (KV62) in the Valley of the Kings on the west bank of the Nile river opposite the southern Egyptian city of Luxor (650 kilometres south of the capital Cairo). – The famous tomb underwent a nine-year conservation by a team of international specialists. (Photo by MOHAMED EL-SHAHED / AFP) (Photo credit should read MOHAMED EL-SHAHED/AFP/Getty Images)

Από τα πρώτα στάδια συντήρησης, οι ειδικοί βρήκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι ο θάνατος του Τουταγχαμών ήταν ξαφνικός και πως ο τάφος δεν είχε φτιαχτεί για εκείνον.

Σύμφωνα με την Wong, οι Αιγύπτιοι πήραν έναν τάφο που ήταν ήδη υπό κατασκευή και τον προετοίμασαν βιαστικά για την ταφή του Τουταγχαμών.

Καθώς πρόκειται για τον μόνο τάφο στον οποίο έχουν παρουσιαστεί καφέ κηλίδες, είναι πιθανόν η ταφή του βασιλιά να έγινε τόσο γρήγορα που οι τοιχογραφίες δεν είχαν προλάβει καν να στεγνώσουν όταν ο τάφος σφραγίστηκε.

Χάρη στο πρόγραμμα συντήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καφέ κηλίδες ήταν νεκροί, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, μικροβιακοί οργανισμοί. Και το μοναδικό πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαν πλέον να τους αφαιρέσουν επειδή είχαν ενσωματωθεί στην εικόνα.

Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα ή ακόμα και αρρώστια.

«Η συντήρηση και διατήρηση του τάφου είναι πολύ σημαντική για το μέλλον και για την αυτήν την κληρονομιά και για αυτόν τον σπουδαίο πολιτισμό να ζήσουν για πάντα», τόνισε o Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ζαχί Χαουβάς.

Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1922 από τον βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ και η σαρκοφάγος ανοίχτηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923. Ήταν ο πρώτος βασιλικός τάφος που βρέθηκε ασύλητος, γεγονός που αποδίδεται από πολλούς στο θρύλο της κατάρας που τον συνόδευε.

Το μεγαλύτερο μέρος από τον θησαυρό του Τουταγχαμών εκτίθεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, όμως ο τάφος φιλοξενεί ακόμη τη μούμια του ίδιου του φαραώ, μέσα σε ένα γυάλινο κιβώτιο, σε κενό αέρος, καθώς και την εξωτερική, ξύλινη, επιχρυσωμένη σαρκοφάγο.

Huffpost.gr