Η χορεύτρια που ζει με την αόρατη ασθένεια

Το πιο πιθανό είναι ότι όποιος την δει να χορεύει, δεν θα καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει. Επαγγελματίας χορεύτρια με πολλές παραστάσεις στο βιογραφικό της, ίσως κάποιος να απορήσει όταν δει γραμμένο στο πρόγραμμα ότι έχει καρκίνο στον εγκέφαλο.

«Το βάζω πάντα στο βιογραφικό μου γιατί θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι είμαι στην σκηνή και ακόμη χορεύω, παρόλο που έχω την αόρατη ασθένεια», λέει η Catherine Wreford στο BBC.

«Και θέλω ο κόσμος να ξέρει ότι αυτή η αόρατη ασθένεια θα με σκοτώσει κάποια στιγμή, αλλά όχι τώρα. Μπορώ ακόμη να χορεύω και αυτό κάνω».

Όταν η 39χρονη χορεύτρια διαγνώστηκε με αναπλαστικό αστροκύτωμα (έναν σπάνιο κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο) της είπαν ότι έχει ακόμη 2 με 6 χρόνια ζωής. Αυτό έγινε πριν έξι χρόνια.

Και παρόλο που το 2019 είναι το έτος που -θεωρητικά- ο χρόνος της τελειώνει, εκείνη απαντά στον καρκίνο πρωταγωνιστώντας τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα.

Το Royal Winnipeg Ballet (RWB) την κάλεσε ξανά, 20 χρόνια αφού τελείωσε τις σπουδές της, για να χορέψει ξανά με τον τότε φίλο της και παρτενέρ της, Craig Ramsay.

Παρόλο που είχε λαμπρή καριέρα σαν χορεύτρια, ενώ είχε ασχοληθεί και με την ηθοποιία, είχε αφήσει πίσω της βιομηχανία εδώ και μια δεκαετία.

«Πήγαινα από την προπόνηση στις παραστάσεις. Το σώμα μου κατέρρεε», λέει. «Έτσι σκέφτηκα να κάνω ένα διάλειμμα, το διάλειμμα έγινε χρόνια και τελικά κατέληξα να έχω μια εταιρεία και μετά να γίνομαι νοσοκόμα».

Στο μεταξύ η Wreford παντρεύτηκε και έκανε δύο παιδιά. Ήταν όταν γέννησε το δεύτερο παιδί της, την Quinn, όταν η τραγωδία της χτύπησε την πόρτα.

«Πήρα το πτυχίο μου στη νοσηλευτική στις 10 Μαΐου 92013), έκανα την κόρη μου Quinn στις 18 Μαΐου και διαγνώστηκα με καρκίνο στον εγκέφαλο στις 24 Ιουνίου».

Μετά την διάγνωσή της κατάλαβε ότι ήθελε τα τελευταία χρόνια της ζωής της να τα περάσει κάνοντας αυτό που αγαπά, δηλαδή να χορεύει.

Το σημείο του εγκεφάλου της Wreford που επηρεάζει ο καρκίνος είναι της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της ομιλίας. Που σημαίνει ότι ο χορός είναι πιο εύκολος από την συνομιλία ή να μαθαίνει σενάρια και τραγούδια. «Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου εάν καταφέρω να βγάλω μια οντισιόν χωρίς να μπερδέψω τα λόγια μου, αλλά η χορογραφία μένει στο μυαλό μου, είναι διαφορετικό κομμάτι του εγκεφάλου μου».

Και φροντίζει να ενημερώνει τους παραγωγού και τους σκηνοθέτες για την κατάστασή της, για να γνωρίζουν τι θα έρθει στη συνέχεια.

Επίσης μιλά ανοιχτά στα παιδιά της για την κατάσταση της υγείας τους, παρόλο που είναι ακόμα μικρά (η Elliot είναι 8 ετών και η Quinn 5 ετών). «Μια φορά ήρθε μαζί μου η Elliot στον ογκολόγο μου. Ήταν 7 ετών τότε. Και την ρώτησα αν θέλει να τον ρωτήσει κάτι. ”Ναι” μου λέει και γελάει. ”Πόσα λεφτά βγάζετε;».

Huffpost.gr