Αστικοί μύθοι: Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 10% του εγκεφάλου του

Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα περίπλοκο θέμα, που κρύβει πολλά μυστήρια ακόμα. Ίσως να είναι αυτός και ο λόγος που υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι γύρω από αυτό, αν και τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο είναι υπαρκτά. Ο πιο συνηθισμένος είναι αυτός που λέει ότι ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το 10% του εγκεφάλου του. Ή τουλάχιστον ότι ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα ποσοστό του εγκεφάλου του.

Αυτή η δημοφιλής πεποίθηση συχνά συνδέεται με εικάσουμε τις δυνατότητες του ανθρώπου, οι οποίες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το σύνολο του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα όμως το 10% είναι ένας αστικός μύθος. Χρησιμοποιούμε ολόκληρο τον εγκέφαλό μας. Οι μόνες περιπτώσεις που κομμάτια του εγκεφάλου παραμένουν ανενεργά, είναι περιπτώσεις εγκεφαλικής βλάβης ή κάποιας ασθένειας.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως ο μύθος αυτός ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Το πιο πιθανό είναι να προέκυψε από τα γραπτά του ψυχολόγου και φιλόσοφου William James, οποίος είχε αναφέρει πως «Χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό μέρος των διανοητικών και φυσικών πόρων μας».

Ο μύθος διαδόθηκε όπως κάνουν πολλοί αστικοί μύθοι. Έχει χρησιμοποιηθεί από ταινίες, από ομιλητές αυτοβελτίωσης και για εμπορικούς σκοπούς, με όλους να προτείνουν τρόπου ώστε να «ξεκλειδώσεις» το ανενεργό μέρος του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες της νευρολογίας έχουν κάποια επιχειρήματα για τον μύθο του 10%. Εγκεφαλογραφήματα έχουν δείξει πως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το σύνολο του εγκεφάλου του όταν μιλάει, περπατάει ή ακούει μουσική. Από την άλλη, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί περίπου το 20% της ενέργειας του σώματος, και αυτό δεν θα είχε μεγάλη εξελικτική εξήγηση αν χρησιμοποιούσαμε τόσο μεγάλο ποσοστό ενέργειας για ένα τόσο μικρό ποσοστό του εγκεφάλου που είναι ενεργό.

Επίσης, δεν θα είχαμε εξελίξει τόσο μεγάλους εγκεφάλους, αν χρησιμοποιούσαμε ένα μικρό μέρος τους. Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου άλλωστε έχει δείξει πως δεν υπάρχει κάποια περιοχή του εγκεφάλου που να μην εξυπηρετεί κάποια λειτουργεία.

Παρόλ’ αυτά, ο μύθος παραμένει δημοφιλής. Και τροφοδοτείται συχνά από την ποπ κουλτούρα. Το ότι βέβαια είναι μύθος, δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητες του ανθρώπου δεν είναι μεγαλύτερες, αλλά ότι χρησιμοποιούμε το 100% του εγκεφάλου μας για όποια από τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Πηγή edaily.gr/