Alfred Eisenstaedt: Ο φωτογράφος της πιο διάσημης εικόνας του πλανήτη
Ο Alfred Eisenstaedt είναι ο δημιουργός της θρυλικής ασπρόμαυρης φωτογραφίας που σηματοδοτεί και την οριστική λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Alfred Eisenstaedt (γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1898 στην Πρωσία και πέθανε στις 23 Αυγούστου 1995, στην Μασαχουσέτη), ήταν ένας πρωτοπόρος Αμερικανός φωτορεπόρτερ, του οποίου οι εικόνες δημοσιεύθηκαν κυρίως στο περιοδικό Life, το οποίο και τον καθιέρωσε ως έναν από τους πρώτους και σημαντικότερους φωτορεπόρτερ.

Julius Robert Oppenheimer: φωτογραφία από τον Alfred Eisenstaedt για το περιοδικό LIFE
Ο Alfred Eisenstaedt υπηρέτησε στον γερμανικό στρατό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1916 έως το 1918, τραυματίζοντας και τα δύο του πόδια. Έκτοτε έγινε ενθουσιώδης ερασιτέχνης φωτογράφος, ενώ το 1929 άρχισε να ασκεί το επάγγελμα κανονικά και εντάχθηκε στη ζωντανή σκηνή του φωτορεπορτάζ στη Γερμανία.

Ο Άιζενστατ ήταν ιδιαίτερα επιδέξιος στη χρήση της κάμερας Leica 35 mm. Το έργο του τεράστιο. Κάλυψε την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και το 1935 και δημιούργησε μια αξιοσημείωτη σειρά φωτογραφιών στην Αιθιοπία, λίγο πριν την ιταλική εισβολή.

Την ίδια χρονιά μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Απρίλιο του 1936 έγινε ένας από τους τέσσερις πρώτους φωτογράφους που προσλήφθηκαν από το περιοδικό Life.
Εξελίχθηκε σε κορυφαίο φωτογράφο του Life, έχοντας δημοσιεύσει περίπου 2.500 φωτογραφικά δοκίμια και 90 φωτογραφίες εξωφύλλου.

Ο Άιζενστατ φωτογράφιζε βασιλιάδες, δικτάτορες και αστέρες του κινηματογράφου, αλλά απεικόνιζε επίσης με ευαισθησία τους απλούς ανθρώπους σε καθημερινές καταστάσεις. Ο στόχος του, είπε κάποτε, ήταν “να βρει και να πιάσει τη στιγμή της αφήγησης”.

Θρυλική υπήρξε η ασπρόμαυρη φωτογραφία, που τράβηξε στις 14 Αυγούστου 1945, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στη Νέα Υόρκη για την παράδοση της Ιαπωνίας και την ουσιαστική λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα στον γενικό ενθουσιασμό, ένας ναύτης αρπάζει μια νοσοκόμα και της δίνει ένα παθιασμένο φιλί στην Τάιμς Σκουέαρ. Ο Άιζενστατ απαθανατίζει τη στιγμή και η φωτογραφία δημοσιεύεται στο περιοδικό Life. Όπως αποκάλυψε χρόνια αργότερα, εάν ο άνδρας δεν φορούσε μαύρα και η γυναίκα λευκά, δεν θα είχε τραβήξει ποτέ τη συγκεκριμένη φωτογραφία.
Πηγή: womantoc.gr