Αυτοάνοσα νοσήματα: η μέτρηση πολύ μικρών μορίων αλλάζει το τοπίο

— Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αυτοάνοσα νοσήματα στις μέρες μας;

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια απίστευτης τελειότητας μηχανή, η οποία λειτουργεί με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα τελευταία χρόνια απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από αυτές τις προδιαγραφές.

Το περιβάλλον, οι βιομηχανικά επεξεργασμένες τροφές, το στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής και οι βλαβερές συνήθειες έχουν αναπόφευκτα προκαλέσει την αύξηση των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, τα αυτοάνοσα και ο καρκίνος. Τα αυτοάνοσα, ασθένειες σχετικά σπάνιες πριν από 50 χρόνια, είναι σήμερα η πρώτη αιτία χρόνιων νοσημάτων.

— Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του τρόπου ζωής και διατροφής στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού;

Μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες η ιατρική δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο ζωής και στη διατροφή. Κι αυτό γιατί η τροφή ήταν όπως έπρεπε να είναι και δεν αποτελούσε σημαντικό παράγοντα νόσου, πέρα από την έλλειψή της.

Εκατό χρόνια πριν, το πιθανότερο ήταν να νοσήσει και να πεθάνει κανείς πολύ πριν εμφανιστούν προβλήματα υγείας συνδεόμενα με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Σήμερα ξέρουμε πλέον ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.

Η μεταβολομική είναι η επιστήμη που μετράει τα μικρά μόρια, τους μεταβολίτες, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Ενώ τα γονίδια μας λένε τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν οργανισμό, οι μεταβολίτες μάς λένε τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει τώρα στον οργανισμό.

— Μπορεί η «τροφή μας να είναι το φάρμακό μας», όπως είπε ο Ιπποκράτης, και στα αυτοάνοσα;

Ένα κομμάτι που διαφεύγει συχνά την προσοχή είναι αυτό που ονομάζεται Κρυφή Πείνα (Ηidden Ηunger) και αφορά την έλλειψη βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών στοιχείων. Αυτή η έλλειψη είναι κεντρικός και ιδιαίτερα πολυσύνθετος παράγοντας νόσου και η αντιμετώπισή της δεν αφορά απλώς τη λήψη μιας πολυβιταμίνης.

Ο κάθε οργανισμός είναι μια μοναδική βιολογική οντότητα που διαχειρίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο ακόμα και παρόμοιες ελλείψεις. Η συσσώρευση τέτοιων ελλείψεων καθιστά αναγκαία τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων για τον ακριβή εντοπισμό και τη διόρθωσή τους. Νέα εργαλεία της ιατρικής επιτρέπουν τη μέτρηση αυτών των ελλείψεων και την εξατομίκευση της αγωγής.

— Έχετε ειδικευτεί στη μεταβολομική και στην κλινική σας προσφέρετε μια καινοτόμο προσέγγιση για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας. Τι είναι η μεταβολομική και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς;

Η μεταβολομική είναι η επιστήμη που μετράει τα μικρά μόρια, τους μεταβολίτες, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Ενώ τα γονίδια μας λένε τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν οργανισμό, οι μεταβολίτες μάς λένε τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει τώρα στον οργανισμό.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι ένα εργαλείο της σύγχρονης ιατρικής στη διάγνωση και στη θεραπεία των αιτιολογικών παραγόντων των χρόνιων ασθενειών.

— Επιλέξατε μια επιστημονική διαδρομή μετά από μια εμπειρία που σας οδήγησε στην αναζήτηση νέων λύσεων σε θέματα υγείας. Μιλήστε μας για την προσωπική σας περιπέτεια υγείας και πώς αυτή έδωσε το έναυσμα για τη μετέπειτα πορεία σας.

Πριν από δεκαπέντε χρόνια νόσησα ίδιος από αυτοάνοσο. Στην προσπάθειά μου να θεραπεύσω τον εαυτό μου και να μειώσω τις παρενέργειες μιας μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής, βρήκα ότι η σύγχρονη ιατρική προσφέρει λύσεις και απαντήσεις που ενώ είναι ώριμες επιστημονικά, δεν έχουν βρει ακόμη ευρεία εφαρμογή. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάγκης συνεργασίας διαφορετικών ειδικοτήτων μεταξύ τους για να προκύψει κλινική εφαρμογή.

Σήμερα η ομάδα μας αποτελείται από γιατρούς και επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων. Είναι σημαντικό να αναφέρω την τεράστια βοήθεια που μας έχει προσφέρει στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης η συνεργασία με διακεκριμένους καθηγητές και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα.

— Αν αποτυπώνατε την εμπειρία σας σε συμβουλές υγείας και μακροζωίας, ποιες θα ήταν αυτές;

Αν και διαφορετικοί άνθρωποι παρουσιάζουν διαφορετικές ανάγκες, σε γενικές γραμμές συνιστώ την κατανάλωση τροφών που βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή και την αποφυγή βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και τρανς λιπαρά.

Είναι ζωτικής σημασίας να πίνουμε αρκετό νερό και να ασκούμαστε τακτικά, π.χ. να περπατάμε, και να διαχειριζόμαστε το στρες. Βλέπουμε ότι όταν αποκαθίσταται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς μας παρατηρούν μεγάλη βελτίωση και στη διάθεσή τους.

Who is who

Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς

Η εποχή που η επιστήμη αναζητούσε μια θεραπεία-πανάκεια, ίδια για όλους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, δίνοντας τη θέση της σε ένα νέο ιατρικό μοντέλο, την ιατρική ακριβείας, που ενσωματώνει γονιδιακές εξετάσεις και αναλύσεις μορίων σε κυτταρικό επίπεδο για να εντοπίσει τα ακριβή αίτια των ασθενειών, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή.

Σε αυτό το μοντέλο, που εφαρμόζεται στην κλινική του δρος Δημήτρη Τσουκαλά, κάθε ασθενής διαφοροποιείται ως προς το DNA, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή και αποτελεί ένα μοναδικό βιολογικό σύστημα.

Για περισσότερο από μια 10ετία στην κλινική του ο δρ. Τσουκαλάς πρωτοπορεί στην εφαρμογή εξετάσεων μεταβολομικής (Metabolomic Analysis®) και στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ψωρίαση, η νόσος Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εδώ, η ιατρική εστιάζει στην αιτιολογική θεραπεία του ανθρώπου και όχι στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγή lifo.gr/